14 Eylül 2008 00:00

Türkiye eylem alanı oldu

12 Eylül darbesinin 28. Yılı nedeniyle Türkiye genelinde yapılan eylem ve açıklamalar sürüyor.

Paylaş

12 Eylül darbesinin 28. Yılı nedeniyle Türkiye genelinde yapılan eylem ve açıklamalar sürüyor. Açıklamalarda, darbecilerin yargı önünde hesap vermesi talebi öne çıkarken, 12 Eylülle hesaplaşılmadığı sürece Türkiye’de demokrasi ve özgürlüklerden bahsedilemeyeceğine dikkat çekildi.
Eylem ve panel
lBursa: Bursa’da bulunan siyasi parti, sendika ve kitle örgütleri 12 Eylül darbesinin yıldönümünde Osmangazi Metrosunun önünde toplanarak darbecilerinin yargılanmasını talep etti. Toplanan kitle adına yapılan ortak açıklamada; aradan geçen 28 yıla rağmen darbenin etkilerinin devam ettiği ve darbe sevdalılarının bugünde işbaşında oldukları vurgulandı.
Mudanya’da bulunan siyasi parti, sendika ve yerel derneklerden oluşan Emek Platformu 12 Eylül Askeri darbesinin yıldönümünde Belediye düğün salonunda bir panel düzenledi. Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya Mudanyalıların ilgisi yoğun oldu.
Yürüyüş düzenlendi
*Malatya: Malatya’da kitle örgütleri, siyasi parti ve sendikalar 12 Eylülü protesto etti. İnsan Hakları Derneği önünden Malatya postanesi önüne kadar yapılan yürüyüşte, darbecilerin yargılanması istendi. ÖDP, EMEP, DTP, ESP, İHD, PSKD, KESK, Emekli-Sen, Barış Meclisi ve DHP’nin ortaklaşa yaptığı eylemde, postane önünde bir açıklama yapan Sevim Kaptan Ölçmez, 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 28 yıl geçmiş olmasına rağmen hala darbecilerle hesaplaşılmadığına dikkat çekti
12 Eylül travması derinleştiriliyor
*Tunceli: 12 Eylül askeri cuntasının 28.yılında Tunceli’de çeşitli siyasi partiler ve sendikalar tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Sanat sokağında bir araya gelen kitle örgütleri daha sonra yürüyüşe geçerek Yeraltı Çarşısı üzerine yürüdü. Burada kurumlar adına açıklama yapan Eğitim Sen şube başkanı Erkan Eslek “28 yıl geçmesine rağmen yaşattığı travmanın etkilerini yok etme yerine, travma derinleştirilmiştir” dedi. Açıklamada 12 Eylül hukukunun tek dil ve kültürlülüğü esas aldığına dikkat çekildi. “12 Eylül darbesiyle hesaplaşılmalıdır” denilen açıklamaya DTP Tunceli milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediyesi, KESK, İHD, EMEP, DTP, HKM, Halk Cephesi, Partizan, ESP, DHP katıldı.
Darbeciler hesap versin
*İzmit: 12 Eylül İzmit’te de protesto edildi. Sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu Darbe Karşıtı Platformun düzenlediği yürüyüşte 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebi dile getirildi. Merkez Bankasının önünden İnsan Hakları Parkı’na kadar süren yürüyüşün ardından açıklamayı Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan yaptı. Kaplan “Darbecilerle, çete düzeniyle hesaplaşmadan demokrasi mücadelesi verilemez. Tam bağımsız demokratik Türkiye talebi gerçekleştirilemez” dedi.
*Kayseri: Emek Partisi Kayseri İl Örgütü yaptığı açıklamayla darbeyi kınadı. İl binasında yapılan açıklamaya çok sayıda partili katıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Saldırının sorumlusu hükümet

SONRAKİ HABER

Darbeciler hesap verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa