16 Eylül 2008 00:00
Dalinin eserleri 20sinde geliyor
İstanbulda Bir Sürrealist: Salvador Dali sergisi, 20 Eylülde Sabancı Müzesinde açılacak. Sergi, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından, sürrealizm akımının temsilcisi Salvador Dalinin kapsamlı bir retrospektifi niteliğini taşıyacak.
Sergide, yağlı boya tablolar, çizimler ve grafiklerden oluşan 270 eserin yanı sıra el yazmaları, fotoğraflar ve çeşitli dokümanlar yer alacak. Gala-Salvador Dali Vakfı koleksiyonuna ait eserlerle, vakıf dışında gerçekleştirilen en büyük geçici sergi olma özelliğini taşıyacak sergide, İstanbullular, Salvador Daliyi daha yakından tanıyacak. Sergi, 20 Ocak 2009 tarihine kadar açık kalacak.
Sergi kapsamında ayrıca, çocuklara yönelik eğitim etkinlikleri düzenlenecek. Çocuklar, Dalinin gizemli resimleriyle tanışacak, saklanmış imgeleri arayacak ve oyun oynamayı çok seven Dalinin oyunlarıyla sıra dışı bir eğlenceye katılacak.
Nesnelerden Sürreal Kolajlar, Yumuşak Portreler, Çılgın Tasarımlar, Dalinin Cadaquesi Üzerinde Çocukların Cadaquesi, Gerçeküstü Fotoğraflar, Bilmece Resimler, Yeni Tasarım Hayvanlar gibi etkinliklerin yer aldığı program, çocuklara Daliyi tanıtmanın yanı sıra sürrealizmi öğrenerek, yapacakları çalışmalarda uygulamalarını amaçlıyor.
Sergi öncesi aktiviteler, rehberli sergi turu ve atölye çalışmasından oluşan programlara, 4-5, 6-7, 8-9, 10-11, 12-14 ve 15-17 yaş aralığındaki çocuklar kayıt yaptırabilecek. 20 kişiyle sınırlı olan gruplara katılımın ücretsiz olduğu programlar, pazartesi hariç her gün yapılacak.
Gerçeküstücülüğün temsilcisiydi
Sürrealizm akımının en önde gelen temsilcilerinden İspanyol ressam ve özgün baskı sanatçısı Salvador Dali, 11 Mayıs 1904te doğdu. Madrid Güzel Sanatlar Okulunda eğitim gördüğü sıralarda metafizik resmin öncülerinden Chirico ve Carranın etkisi altında kaldı. 1927de Madridde İber Sanatçılar Derneğinin sergilerine katılmaya başladı; ayrıca Barselonada Dalmau Galerisinde sergiler açtı. 1928de iki kez Parise gitti ve Picasso ve Miro ile tanıştı. Ertesi yıl Goemans Galerisinde yapıtlarını sergiledi ve sürrealizm akımına katıldı.
Yaşamı boyunca olağan dışı tavırlarıyla dikkat çeken Dali, Sigmund Freudun bilinçaltı imgelerin erotik çağrışımları üzerine yazdıklarından ve Paris sürrealistlerinin bilinçaltını ortaya çıkarma eğilimlerinden büyük ölçüde etkilenmişti.
Yapıtlarında yarattığı düşsel gerçekçilik, betimlediği gerçek dışı düşsel mekan ve garip düşsel imgelem ile bir karşıtlık oluşturuyordu. Bu yapıtlarda düşle gerçeği ayırmak neredeyse olanaksızdı. Dalinin amacı, günlük uğraşıları alaycı bir tavırla düşsel hale getirmekti.
Dali, 1937deki İtalya gezisinde Raffaello ile İtalyan barok ressamların etkisi altına girdi ve kendine özgü bir çağdaş klasikçilik arayışına yöneldi. 1939da Andre Breton tarafından sürrealistler grubundan çıkarılan Dali, 2. Dünya Savaşı nedeniyle 1940ta birçok Avrupalı sanatçı gibi ABDye gitti ve 1941de New York kentindeki Modern Sanat Müzesinde bir retrospektif sergi açtı. Dali, 2. Dünya Savaşı sonrasında mistik bir anlayışa yönelmekle birlikte, sürrealist ögelerden bütünüyle uzaklaşmadı. Sanatçı, 23 Ocak 1989da hayatını kaybetti. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et