1 Ekim 2008 00:00

Meclis bu ay AB’ye çalışacak


Yyeni yasama yılına başlayacak olan TBMM’nin ekim ayı boyunca en önemli gündemi Ulusal Program olacak. Avrupa Komisyonu, Türkiye’ye ilişkin “İlerleme Raporu”nu 5 Kasım’da açıklıyor. Komisyon, TBMM’nin yeni “Ulusal Program”ı onaylamasını bekliyor.
Bayram sonrası yeniden çalışmaya başlayacak olan TBMM’nin ekim ayı gündeminde Avrupa Birliği “reform”ları önemli bir yer teşkil edecek. Avrupa Komisyonu, yıllık “İlerleme Raporu”nu 5 Kasım’da açıklayacak. Bu nedenle Brüksel, AB reformları için yeni “yol haritası” oluşturacak “Ulusal Program”ın ise hükümet ve TBMM tarafından en geç Ekim ayı sonuna kadar onaylanmasını bekliyor. Bu yöndeki çalışmaların, İstanbul’da düzenlenecek bir konferans için 10 Ekim’de Türkiye’ye gelecek Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn ile görüşülmesi bekleniyor.
301 ve Vakıflar Yasası
Son dönemde AB’nin istediği sadece iki yasal düzenlenme yapıldı. Demokratik kamuoyu tarafından yetersiz olmakla eleştirilen iki değişiklik gerçekleştirildi: TCK 301. Maddesinde yapılan değişiklik ve bir diğeri ise yine azınlık haklarının iyileştirilmesine yönelik yeni Vakıflar Yasası.
AB’nin rapor açıklanana kadar beklediği Ulusal Program’da ise 131 yasa değişikliği var. Yasaların Ekim sonuna kadar gerçekleştirilmesi mümkün olmadığı için en azından Program’ın Meclis’te onaylanması bekleniyor. Ulusal Program taslağı ise, halen muhalefet partilerince değerlendiriliyor. Kitle örgütlerinin görüşlerinin alınmasından sonra son şekli verilecek olan program taslağının hükümetçe onaylanmasından sonra TBMM tarafından ekim sonuna kadar onaya sunulacağı tahmin ediliyor.
Ulusal Program nedir?
Türkiye-AB ilişkilerini belirleyen belgelerin başında gelen Ulusal Program’ların ilki 2001 yılında DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümeti tarafından kabul edilirken, ikincisi ise 2003 yılında AKP Hükümeti tarafından hazırlandı. 5 yıl boyunca da bu program üzerinden Katılım Ortaklığı Belgeleri ve İlerleme Raporları hazırlandı ve tüm bu belgelerle Türkiye, AB’nin üyelik kriterleri üzerine taahhütlerde bulundu. 400 sayfadan oluşan taslakta 131 yasal değişlik yapılması bekleniyor. Bunlar içinde Anayasa değişikliklerinin yanı sıra yargı reformu da önemli bir yer tutuyor. Ulusal Program ile “Türkiye’nin, demokrasi, insan hakları ve sosyal haklar konusunda da ilerlemeler kaydedeceği, nihai olarak AB üyesi olamasa bile bu belge ile verilen taahhütler sayesinde daha demokratik bir ülke haline geleceği öne sürülüyor. Ancak 8 yıldır uygulamada olan Ulusal Programların içeriğine gerçekleştirilen uygulamalara bakıldığında, programın yeni liberal politikaların yol haritası olduğunu görmek mümkün. Programla, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi ve piyasalaştırılması; kamuda istihdamın esnekleştirilmesi, kıdem tazminatının kaldırılması gibi henüz tamamlanmamış düzenlemelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Katılım müzakerelerinin başladığı Ekim 2005’ten bu yana özellikle “yargı reformu” denilerek hayata geçirilen hükümet uygulamalarına bakıldığında ise, 2006 yılında Terörle Mücadele Kanunu değişiklikleriyle savunma hakkı konusunda sınırlamalara gitmesi, 2007 yılında Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu değişiklikleriyle polise geniş yetkiler tanıması “reform”un geleceği hakkında da bilgi veriyor. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et