20 Şubat 2009 00:00

AKP-Aydın Doğan kavgası

MALİYE Bakanlığı’nın, Doğan Grubu’na kestiği 826 milyon 265 bin liralık vergi cezası tartışılmaya devam ediyor

Paylaş

MALİYE Bakanlığı’nın, Doğan Grubu’na kestiği 826 milyon 265 bin liralık vergi cezası tartışılmaya devam ediyor. Doğan Gurubu kendisine kesilen cezanın haksız gerekçelerle ve Başbakan’ın talimatı ile uygulandığını söylerken Hükümet ve Maliye Bakanlığı incelemelerde usulsüzlük tespit edildiği için ceza kesildiğini söylüyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri’nin bir süredir yaptığı incelemeler sonucunda gerçekleşen vergi cezalarının iştirak satışlarında yapılan usulsüzlükler nedeniyle kesildiği belirtiliyor. Maliyenin iki yıl önce Doğan Grubu’na ait POAŞ’a kestiği 1.2 milyar TL’lik cezada da uzlaşma sonucunda tutar 275 milyon TL’ye indirilmişti. POAŞ bu cezayı taksitler halinde ödemişti.

DOĞAN GURUBU’NDAN TAM SAYFA İLAN
Doğan Yayın Grubu dün gazetelere tam sayfa olarak verdiği ilanda “Bu vicdansız ve kanunsuz cezanın arkasındaki gerçek niyeti ve kastı Türk kamuoyuna teşhir edeceğimiz kuşkusuzdur” vurgusu yapıldı. Cezaya konu olan iddiaların yalanlandığı ilanda cezanın yasalar dikkate alınmadan kesildiği iddia edildi. Açıklamada, “Türk maliye tarihine en büyük vicdansızlık olarak geçecek bu olayı, bağımsız Türk yargısına götüreceğiz ve haklılığımızı sonuna dek savunacağız” denildi.

MALİYE BAKANLIĞI CEVAP VERDİ
Maliye Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, Doğan Grubu’na kesilen 826 milyon liralık rekor vergi cezasının genel teamüllere, yasal usul ve esaslara uygun olduğu açıklamasında bulundu. Bakanlık, yürütülen inceleme sonucunda tespit edilen “kaçakçılık” suçu dolayısıyla vergi tarhiyatı ve yasa uyarınca bunun üç katı kadar da vergi ziyaı cezası uygulanması yoluna gidildiğini bildirdi. Doğan Holding’in konuyla ilgili açıklamalarının Bakanlık ve personeline yönelik hakaret içerdiği de iddia edilen açıklamada, bunlar hakkında yargı yoluna başvurulacağı da kaydedildi. Açıklamada, “tüm vergi mükelleflerinin yasalara göre vergi incelemesine tabi olduğu, ancak bu durumun Doğan Holding tarafından kabullenilemeyip saptırılmaya çalışıldığı ifade edildi.

ERDOĞAN: HUKUKA UYSUNLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aksaray’da katıldığı mitingde bu konuya değinerek, “alışmışlar medya gücünü kullanarak başka şeylerin kavgasını vermeye, basın üzerinden menfaat devşirmeye... Devletin bir kurumu, yasal bir işlem yapıyor, hemen hükümete yüklenmeye başlıyorlar. Hükümete iftara atmak yerine hukuka uygun davranmayı öğrenseniz daha doğru olmaz mı” şeklinde konuştu. AKP Giresun milletvekili Nurettin Canikli’ de Doğan Grubu’nun vergi cezası sonrası gösterdiği tepkiler üzerine basın açıklaması yaptı. Nuretin Canikli, “Doğan Medya Grubu’na kesilen vergi cezasıyla sonuçlanan inceleme subjektif bir gerekçeyle başlatılmamıştır. Partimizin, Hükümetimizin ya da Sayın Başbakanımızın talimatıyla başlatılmamıştır” dedi.
Canikli, bu cezanın gerekçe gösterilerek AKP ve Hükümet hakkında gerçek dışı iddiaların gündeme getirildiğini iddia etti. Nurettin Canikli, ortada siyasi bir durum olmadığını belirterek, “teknik inceleme ve veriler sonucunda inceleme başlatılmıştır” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu’na suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Tersanede bir ölüm daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...