06 Mart 2009 00:00

Filistin sağlık sistemi ağır hasta

İsrail’in güvenlik kısıtlamalarının ve Filistin yönetiminin yetersizliklerinin, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde sağlık sistemini krize soktuğu, bölgede yaşayanların zihinsel ve fiziki durumlarının kötüye gittiği bildirildi.

Paylaş

İsrail’in güvenlik kısıtlamalarının ve Filistin yönetiminin yetersizliklerinin, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde sağlık sistemini krize soktuğu, bölgede yaşayanların zihinsel ve fiziki durumlarının kötüye gittiği bildirildi.
Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler kurumları, ABD, Norveç, Fransa ve Batı Şeria’daki üniversitelerden bilim adamlarının iki yıl boyunca sürdürdüğü araştırmaya göre, nüfusun ve ihtiyaçların hızla arttığı Filistin topraklarında insanların zihinsel sağlıkları hızla bozuluyor, çocuk ölüm oranının yükselmesinin önüne geçilemiyor.
VEREM YÜZDE 58 ARTTI
İngiliz tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmaya göre kanser ve kalp rahatsızlığı olan bazı Filistinliler sağlık hizmetlerine erişmede büyük güçlük çekiyor. Bölgede 1999-2003 yıllarındaki verem artış oranı yüzde 58 oldu, zihinsel rahatsızlıklar da aynı dönemde üçte bir oranında arttı.
ABLUKA ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR
Çocuk ölüm oranı 1990’lardan beri bir türlü düşürülemezken, özellikle Gazze Şeridi’nde İsrail ablukası nedeniyle yaşanan gıda kıtlığı, çocukların yüzde 30’unun fiziksel gelişimlerini eksik bırakıyor.
Ailelerin yarıdan fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı Filistin topraklarında, İsrail’in kontrol noktaları ve güvenlik gerekçesiyle engellemeleri nedeniyle halk sağlık hizmeti alma konusunda büyük bir mücadele veriyor.
Bazı Filistinliler tedavi olmak için Mısır ve Ürdün gibi komşu ülkelere gitmek zorunda kalıyor.
CARTER: ACİL SİYASİ ÇÖZÜM ŞART
Araştırma sonuçlarını yorumlayan Eski ABD başkanlarından Jimmy Carter, bu durumun, Filistin’de acilen bir siyasi çözüme ulaşılmasının gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti. Carter, kısıtlamaların ve güvenlik koşullarının kötü olmasının, sağlık altyapısı oluşturulmasını engellediğini kaydetti.
İSRAİL RAPORU BEĞENMEDİ
İsrail yönetimi ise raporu tek yanlı bularak reddetti. Raporu değerlendiren hükümet sözcüsü Mark Regev, “Bu, sağlık raporu maskesi altına gizlenmiş bir propagandadır” dedi. (DIŞ HABERLER)


ÇOCUKLAR VE KADINLAR TEHLİKEDE
Birzeit Üniversitesi’nden uzmanlar, doğum öncesi bakımın iyi düzeyde olmasına ve çocuklara yönelik aşı kampanyalarının yüksek düzeyde tutulmasına rağmen, son yıllarda, çocuklar ve hamile kadınlar arasındaki ölümlerin azaltılamadığını kaydetti.
Lancet’in raporunda görüşlerine yer verilen Dr. Hannan Abdül Rahim, “Bakım alanında boşluklar var. Doğum sonrası bakım düzeyi düşük ve genellikle bu bakım zamanında sağlanamıyor. Bebekler ve 5 yaşın altındaki çocuklar arasında ölüm oranları pek düşmedi. Bu durum, diğer Arap ülkeleriyle kıyaslandığında normal değil, zira diğer Arap ülkelerinde de benzer oranlar varken, şimdi ölüm oranını düşürmeyi başardılar.” dedi.


İSLAMİ CİHAD KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırısında İslami Cihad’ın önde gelen komutanlarından biri öldürüldü. İsrail’in geçen hafta Gazze’den yapılan uzun menzilli füze saldırısına karıştığı gerekçesiyle Halid Şalan’ı kasten hedef aldığı ifade edildi. İslami Cihad Örgütü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, örgüte mensup 3 kişinin, Gazze-İsrail sınırında devriye görevini yerine getirdikten sonra Gazze’nin iç kesimindeki Muğazi mülteci kampındaki evlerine döndükleri sırada İsrail hava saldırısına hedef olduğu belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye İsrail’le arayı düzeltmeye çalışıyor

SONRAKİ HABER

SIRADAN BİR GÜNDÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...