12 Mart 2009 00:00

Hep birlikte bu sendikal anlayıştan hesap soralım

Kriz bahanesiyle işten atılan ve tamama yakını Lastik-İş Sendikası yönetimine muhalif olan 64 Brisa işçisi, sendika seçimleri için delege adayı olmak istiyor. Başvuru için sendika binasına giden işçiler, yöneticiler tarafından adeta kovuldular.

Paylaş

Kriz bahanesiyle işten atılan ve tamama yakını Lastik-İş Sendikası yönetimine muhalif olan 64 Brisa işçisi, sendika seçimleri için delege adayı olmak istiyor. Başvuru için sendika binasına giden işçiler, yöneticiler tarafından adeta kovuldular. Delge adaylığının yasal hakları olduğunu söyleyen işçiler, mahkemeye başvurdular. İşçilerin sendikaya bu kez hakimle gelmesi üzerine, yöneticiler adaylıkları kabul etmek zorunda kaldı.
Lastik-iş Sendikası Kocaeli şube kongresi öncesi 24 Mart’ta yapılacak delege seçimlerinde adaylık takviminin geçtiğimiz pazartesi günü başlaması üzerine Brisa Lastik Fabrikası’ndan atılan işçiler de adaylık için başvuru yapma amacıyla dün sabah şube binasına giderek sendika yöneticileri ile görüştüler. Şube binasında ilk olarak Şube Mali Sekreteri Erol Erdem’le görüşen Brisa işçilerinin adaylık talebi “sizin üyeliğiniz ve adaylığınız bizim tüzüğümüz gereği işten ayrıldığınızda biter” diyerek ret edilirken, Erdem’in işçilerden birinin üzerine yürümesi ve yumruklamaya kalkması üzerine gergin anlar yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından işçilerin yanına gelen Şube Sekreteri İsmail Kandaz da adaylık başvurusunun kabul edilmesinin sendika tüzüğü ve Yargıtay kararları gereğince mümkün olmadığını öne sürerek işçilerin talebini ikinci kez ret etti. İşçilerin tüzük maddesi ve Yargıtay kararlarını göstermesini talep ettiği ve Sendikalar Kanunu’nun 24. maddesini hatırlattığı Kandaz kendileri için bağlayıcı olanın sendika tüzüğü olduğunu iddia etti.
‘SENDİKALAR KANUNU BENİ BAĞLAMAZ’
Sendika tüzüğünde delege adaylığı için işyerinde çalışan, şu anda faaliyet içerisinde olan üyelerin ancak aday olabileceğinin yer aldığını öne süren Kandaz şu ifadeleri kullandı: “Ben işyerinde çalışan mevcut üyelere göre bu seçimi yapmak zorundayım. Benim sizin adaylığınızı kabul etmem mümkün değil. Hiçbiriniz şu anda işyerinde faal olarak çalışan durumda değilsiniz. Beni sendikalar kanunu bağlamaz benim için bağlayıcı olan sendikamın tüzüğü ve sendika avukatlarımın konuya ilişkin söyledikleridir.”
Brisa işçilerinin adaylık başvurularını geri çevirdiğini yazılı olarak belgelemesini isteği Kandaz işçilerin bu talebini de ret ederek “Ben size belge vermiyorum. Ben bu konu ile alakalı söyleyeceğimi söyledim. Tüzük ve Yargıtay kararlarına göre aday olabilmeniz için fabrikada fiilen çalışıyor olmanız gerekiyor” iddiasını yineledi.
Pirelli’den işten atılanlardan birinin şube yöneticisi olduğunu, Yargıtay’ın da sendika görevine iade kararı verdiğini hatırlatan işçiler, Kandaz’dan şu yanıtı aldılar: “Yargıtay kararları beni bağlamaz.”
BRİSA İŞÇİLERİNE ÇAĞRI
Brisa işçilerinin ısrarla sendika üyesi olup olmadıklarını sorduğu Kandaz’ın “İşe iade davası devam ediyor, dava devam ettikçe üyeliğiniz de devam eder” demesi ise dikkat çekti.
Yaşanan tartışmalar üzerine adaylık başvurusu ret edilen lastik işçileri alkışlarla bu durumu protesto ederek şube binasını terk ettiler.
Şube binası önünde Brisa işçileri adına açıklama yapan Adnan Özkanlı, “Sendika yöneticileri şu ana kadar yaptıkları gibi yine antidemokratik uygulamalarına devam ediyorlar. Yasaları bile çiğnemekten çekinmiyorlar. Biz bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Yasal haklarımızı sona kadar kullanacağız. Buradan içerde çalışan arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Bizi desteklesinler, karşımıza aday olarak çıkmasınlar, hep birlikte bu sendikal anlayıştan hesap soralım” diye konuştu.
İşçiler daha sonra 4. İş Mahkemesi'ne başvurarak adaylığa alınmamalarını hakim yoluyla tespit ettirmek istediler. Sendikaya hakimle gidilmesi üzerine Lastik-İş yöneticileri geri adım attı ve adaylıkları kabul etti. (Kocaeli/EVRENSEL)

Pirelli işçilerini haklılığı kanıtlandı

GEÇTİĞİMİZ yıl Lastik-İş Sendikası yöneticileri tarafından nitelikli dolandırıcılıkla suçlanarak, tüzüğe aykırı bir şekilde işyeri temsilciliğinden alınan, akabinde hukuksal süreç beklenmeden işten çıkarılan 6 işyeri temsilcisi, hukuki süreci zaferle sonuçlandırdı. Yargıtay7ın maahkeme kararını onaması üzerine Pirelli işyeri temsilcileri görevlerine iade edildiler.
Yargıtay’ın Lastik-İş Kocaeli Şube Yöneticisi Recep Ortaç, İşyeri Baştemsilcisi Harun Demir, işyeri temsilcileri Metin Karaçam, Necati Pehlivan, Metin Bezirci, Temel Fidan hakkında verdiği kararda Lastik-İş Sendikası, usul ve esasa aykırı davranmakla mahkum edildi.
Sendikacıların usul ve yasalara aykırı işlem yaptığı kesinleşen karar sonrası gazetemize açıklama yapan Pirelli işyeri temsilcileri, “Sendikal mücadele ve hayatın temeli de işçidir. Bu gerçeği mevcut sendikal yapıda görevlerini yerine getirmeyen ve işveren ile iş birliği yapıp işçiyi yiyen yöneticiler de tarihsel süreç içerisinde müşahede edecektir. Bugün bile fabrikalarda ve kentimizde saklanarak gezmeleri ve işçiyle iletişimlerindeki sorunları bu durumların tezahürsel bir başlangıcıdır. Bu mücadele hukuk zemininde devam edecektir” dediler. KOCAELİ
ÖNCEKİ HABER

Grevcilere her yerden destek var

SONRAKİ HABER

Yeni pakette vergi indirimi sinyali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...