12 Mart 2009 01:00

Söyleyecek sözleri var


Kurulduğu günden bu yana, felsefenin gündelik olana ve dünya sorunlarına ilişkin de söyleyecek bir şeyleri olduğunu belirten Felsefeciler Derneği, ‘eğitim’ ve ‘şiddet’ konularından sonra, ‘muhalefet’i masaya yatırıyor. Sempozyumda felsefeciler iki gün boyunca, sanat, haklar, cinsiyet, çevre, sınıf, medya ve kimlik konularını tartışacaklar.
Felsefeciler Derneği tarafından organize edilen ‘Muhalefet Sempozyumu’, 13-14 Mart tarihlerinde Petrol-İş Ankara Şube Konferans Salonu’nda yapılacak. ODTÜ Felsefe Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Halil Turan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak sempozyumda ilk oturumunun konusu ‘muhalefet nedir?’ olacak. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Cengiz Güleç’in yapacağı bu oturumda, “Örgütlenmenin Varoluşsal Kökenleri” başlığıyla Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Çetin Veysal, “Felsefe ve Muhalefet” başlığıyla ODTܒden Doç. Dr. Halil Turan, “Özgürlüğün Diyalektiği” başlığıyla Londra Üniversitesi’nden Dr. Doğan Göçmen sunum yapacaklar. Sempozyumun ikinci oturumunun konusu ise ‘Sanat ve Muhalefet’ olacak. Bu oturuma sunumlarıyla, Ankara Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Sabri Büyükdüvenci, Sabancı Ünivesritesi’nden Öğretim Görevlisi Ruken Alp, Bilkent Üniversitesi’nden Öykü Terzioğlu katılacak.
CİNSİYET VE MUHALEFET İLİŞKİSİ
Aynı gün öğleden sonra ‘Cinsiyet ve Muhalefet’ konusu masaya yatırılacak, oturum başkanlığını Hacettepe Üniversitesi’nden (HÜ) Toros Güneş Esgün yapacak. Bu oturumda AÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Prof. Dr. Serpil Sancar, “Egemen Erkekliğe Muhalif Erkekler”; Eğitim Sen’den Remzi Altunpolat “Cinsiyetin ‘Öteki’ Halleri ve Muhalefet: İtiraz, Müzakere, Mutabakat”, Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi’nden Yavuz Atan “Toplumsal Cinsiyetin Reddi” ve Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı Gülsen Ülker “Feminist Hareketin Muhalefeti” başlıklı sunumlar yapacak.
İlk gün etkinliği “Çevre ve Muhalefet” konulu oturumla sona erecek. ODTܒden Araştırma Görevlisi Özgür Uçak’ın başkanlığındaki bu oturumda, Aܒden Doç. Dr. Hasan Ünder ve Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Turan, ODTܒden Doç. Dr. Ayhan Sol ile Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Avukat Mehmet Horuş konuşacaklar.
HAKLAR VE KÜRT SORUNU
İkinci gün “Haklar ve Muhalefet” başlıklı ilk oturumun başkanlığını Hܒden Araştırma Görevlisi Ezgi Demir yapacak. Bu oturuma, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasemin Özdek “Sınıf Mücadelesi ve Haklar”, sanatçı Yeşim Dorman “Çocuk Hakları”, Dicle Üniversitesi’nden Dr. Feysel Taşçıer “Hakların ve Muhalefetin (D)evrimi” ve Öğretim Görevlisi Ersin Vedat Elgür “Felsefenin Siyasala Müdahilliği: Onto-Politika ve Hakların Kuramsal Üretimi” konularıyla katılacaklar.
SINIF MUHALEFETİ
“Sınıf Muhalefeti” konulu oturumun başkanlığını ise ODTܒden Yrd. Doç. Dr. Barış Parkan yapacak. Bu oturumda, AÜ SBF’den Prof. Dr. Tülin Öngen “Sınıf Mücadelesi Nedir? Nasıl Bir Muhalefet Biçimidir?”, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fuat Ercan “Siyasal Olan, Siyasal Alan: Sınıflar ve Muhalefet”, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yüksel Akkaya “Sınıf Mücadelesi: Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?” başlıklı sunumlarıyla sempozyumda yer alacaklar.
“Medya ve Muhalefet” başlıklı, Hܒden Toros Güneş Esgün’ün başkanlığını yapacağı oturumda ise Aܒden Yrd. Doç. Dr. Gülseren Adaklı “Alternatif Medya”, Doç Dr. Çiler Dursun “Medyayla Muhalefetin Olanağı”, Bianet Koordinatörü Ertuğrul Kürkçü “Medya ve Muhalefet” konulu sunum yapacaklar.
KİMLİK VE MUHALEFET
Sempozyumun son oturumu ise “Kimlik ve Muhalefet” başlığı altında yapılacak. Hܒden Caner Asna’nın başkanlığındaki bu oturumda da Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Özbek “Ulusal Marş, Ulusal Dil ve Anadili”, ODTܒden Prof. Dr. Yasin Ceylan “Muhalefet Etmek mi Etmemek mi?”, Yazar Dr. İsmail Beşikçi “Kürt Muhalefeti” ve Araştırmacı Tanıl Bora “Muhafazakarlık, Romantik Anti-Kapitalizm ve Muhalefet” başlıkları altında sunumlarıyla yer alacaklar. (ANKARA)

TÜBİTAK NEYLE UĞRAŞACAK?

TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinin Mart sayısında yaşanan Darwin sansürüne tepkiler sürüyor.
Tüm Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı ile Bilim ve Ütopya Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Semih Koray da, düzenledikleri basın toplantısında sansürün Darwin’e değil, bilime yönelik olduğunu vurguladılar. Darwin’i sansürlemenin ‘Vatikan Ortaçağı’nı temsil ettiğini belirterek, uygulamayı “Vatikan’dan da daha Vatikancı” olmak olarak değerlendirdi.
Alparslan Işıklı, ise Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın “Darwin TÜBİTAK’ın işi değil” sözlerine tepki gösterdi. Işıklı, “TÜBİTAK’ın işi Darwin’i tanıtmak değilse nedir? Sahte tarikat liderlerinin görüşlerini mi yayacak?” dedi.
Eğitim Sen Genel Sekrereti Mehmet Bozgeyik, dün yaptığı yazılı açıklamada, sansür olayının AKP döneminde eğitim alanında güçlenen evrim karşıtı faaliyetleri tamamlar nitelikte olduğunu ifade etti. Yaşananların münferit olmadığına dikkat çeken Bozgeyik, AKP döneminde Darwin ve Evrim Kuramı’nın gündemleşmesinin sistemli bir şekilde engellendiğini ifade etti.
EMO yayınladığı açıklamayla sansüre tepki gösterdi. AKP döneminde TÜBİTAK’ın özerk yapısını kaybettiğine dikkat çekilen açıklamada, sansürde rolü olan tüm yetkililer istifaya çağrıldı.
Sansür, Eskişehir’de Darwin Komitesi tarafından kınandı. Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, TÜBİTAK’ta Darwin ve bilim düşmanlığı yapanların görevine derhal son verilmesini istedi. Şubede yapılan basın toplantısında konuşan Şube Eğitim Sekreteri Yusuf Karadaş, AKP Hükümeti’nin kadrolaşma politikasıyla bilim düşmanlığı yaptığını dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et