13 Mart 2009 05:00

TÜBİTAK’ta neler oluyor?


Darwin’in sansürlenmesine tepki gösteren Bilim ve Teknik dergisi yayın kurulu üyesi istifa etti. Skandal, dergide bir yıldır yaşanan ‘baskı’ iddialarını ve diğer istifaları da gündeme getirdi.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Cebeci’nin Darwin dosyasını sansürlemesi nedeniyle ortaya çıkan kriz, kurumu sarstı. Bilim ve Teknik Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Esfer Kerimoğlu istifa etti. Kurulda, biri Ömer Cebeci olmak üzere iki üye kaldı. Derginin görevden alınan Genel Yayın Yönetmeni Çiğdem Atakuman’ın işlemlerinin ise haberler nedeniyle askıya alındığı öğrenildi. Atakuman rapor aldı.
ÖNCE GÜRDİLEK GİTTİ
Türkiye’nin en önemli popüler bilim yayını Bilim Teknik dergisindeki son krizin, aslında buzdağının görünen kısmı olduğu ortaya çıktı. TÜBİTAK’ta Prof. Nüket Yetiş’in başkanlığı öncesinde Bilim ve Teknik dergisinin genel yayın yönetmenliği görevini Raşit Gürdilek yürütüyordu. Gürdilek, Yetiş’in göreve gelmesinin hemen ardından yönetime yakın kişilere, dergiye ‘müdahaleyi’ kabul etmeyeceği mesajını iletti.
Ancak iddiaya göre Gürdilek’in, derginin içeriğine müdahale ettirmeme kararlılığından rahatsız olan yönetim, 2008 Nisan ayında kendisine, danışmanlık kadrosuna geçmesini önerdi. Gürdilek, bu teklif üzerine emekliliğini istedi ve Bilim ve Teknik dergisinin genel yayın yönetmenliği görevini bıraktı. Gürdilek’in yerine de Çiğdem Atakuman getirildi. İddialara göre TÜBİTAK’ın yayını olan Bilim ve Teknik dergisinde son bir yıldır çok yoğun baskılar ve yıldırmalar yaşanıyordu. Dergi yazarlarından çoğu bu baskılara dayanamayarak işi bıraktı.
BEŞ YAZAR İŞİ BIRAKMIŞ
Gürdilek’in dergiden ayrılmasının hemen ardından yine 2008 yılı içinde, artan baskılara dayanamayan yazar kadrosundan Gülgün Akbaba, Gökhan Tok, Elif Yılmaz, Zeynep Tozar ve Serpil Yıldız da görevlerini bıraktılar. Yazarların istifa kararında, Bilim Teknik’te yaşanan magazinleşme ve başıboşluğun etkisi olduğu iddia edildi. 2008’in aralık ayında ise TÜBİTAK Genel Başkan Yardımcısı Güldal Büyükdamgacı da görevden alınarak danışman yapıldı. Büyükdamgacı’nın yerine ise Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Cebeci getirildi. Cebeci, göreve gelmesinin üçüncü ayında ilk skandalına imza attı ve başkan yardımcılığı ile birlikte üstlendiği Bilim ve Teknik Dergisi Yayın Kurulu Üyesi olarak, Charles Darwin’in 200. doğum yılı nedeniyle hazırlanan yazıyı sansürledi.
SON İSTİFA
Son olarak, Bilim Teknik Dergisi’nin Yayın Kurulu Üyesi Efser Kerimoğlu, Darwin dosyasının son anda çıkarılmasını protesto ederek görevinden istifa etti. Kerimoğlu ile birlikte üç kişiden oluşan yayın kurulunda Ahmet Onat ve Darwin yazılarını sansürlediği iddia edilen Ömer Cebeci kaldı.
(İSTANBUL)

Sansür kabul edilemez
Türk bilim dünyası, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisindeki ‘Darwin’ kapağının kaldırılmasına sert tepki göstererek, bu tip ‘sansürcü bir zihniyetin’ kabul edilemez olduğunu belirtti
* Prof. Dr. Namık Kemal Pak (TÜBİTAK eski Başkanı): Bilim, otorite tarafından asla müdahale edilmemesi gereken bir yapıdır. Evrim Teorisi, doğruluğu kanıtlanmış bilimsel bir teori. Bu tür sansürler çok yanlış.
* Prof. Dr. Gülsün Sağlamer (Avrupa Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi): Türkiye’de bilim ve teknolojik araştırmaların tepesinde olan bir kuruluş için kabul edilemez. Darwin’i gündemden çıkarıyor, çok vahim. Akıl, mantık alacak bir durum değil.
* Prof. Dr. Semih Koray (Bilim ve Ütopya Kooperatifi Başkanı): Ortaçağa özgürlük tanımak için bilim yasaklanıyor. Yüz kızartıcı bir durum , TÜBİTAK yönetiminin istifa etmili.
* Prof. Dr. Cemal Taluğ (Ankara Üniversitesi Rektörü): Bilimle ilgilenen bir kurumun ‘Darwin’i tanımıyorum’ demesi güzel değil. Darwin’i görmezden gelen bilim kurumu olmaz. Olursa da o bilim kurumu değildir.
* Ankara Üniversitesi Bilimsel Düşünce Topluluğu: 42 yıldır eksik gedik de olsa bilim için çalışan Bilim ve Teknik dergisi, 2003’te Tayyipgillerin iktidara gelmesiyle ortaçağcı ideolojinin güdümüne girmiştir.

HABER YERİNE ADNAN HOCA
Bilim dergisinde bilime sansürü kimi gazeteler savunurken, kimileri ise hiç görmedi. Haberi görmeyen gazeteler, üstüne bir de Adnan Hoca ilanları aldılar. Bilim ve Teknik dergisinin Darwin Yılı’nda Darwin’e sansür uygulaması ‘skandal’ olarak değerlendirilirken, bazı gazeteler hem sansürcü kafayı savundular hem de bu vesileyle Evrim Teorisi’ni ve sansürü duyuran basın organlarını hedef aldılar. Star gazetesi haberi “Sansür haberi uydurma” başlığıyla, Vakit ise “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” şeklinde vererek, sansürü savundu.
Yeni Şafak, Zaman, Türkiye ve Bugün gazetelerinde Bilim ve Teknik dergisindeki sansürle ilgili haber yer almadı. Ayrıca Yeni Şafak, Yeniçağ ve Anadolu’da Vakit’te ‘Darwinist Diktatörlüğün Zulmüne Son Verilmelidir’ başlıklı tam sayfalık ilanlar yayımlandı. Evrim Teorisi’ne karşı çıkan metnin altında Harun Yahya’nın (Adnan Hoca) Darwinizm karşıtı kitaplarının reklamı yer aldı.

Evrensel'i Takip Et