19 Mart 2009 01:00

Türkiye kökenliler kime oy verecek?


Almanya’da bu yıl “süper seçim yılı”. Federal, eyalet ve yerel düzeyde toplam 14 ayrı seçim yapılacak. Bu seçimlerde Türkiye kökenli Alman vatandaşı göçmenlerin hangi partilere ne kadar oy vereceği de şimdiden tartışma konusu olmaya başladı. Geçmişte, Türkiye kökenlilerin hangi partiye oy verdiği daha çok genel bir tahmin şeklinde yapılırken, ilk kez kapsamlı bir araştırma ile oy eğilimi ölçülmeye çalışıldı.
Berlin Piyasa Araştırmaları Enstitüsü Data 4U tarafından Türkiye kökenli Alman vatandaşları arasında 3-8 Mart tarihleri arasında yapılan ve sonuçları pazartesi günü açıklanan kamuoyu yoklamasına göre SPD, Türkiye kökenlilerin en çok oy verdiği parti konumunda. 18 yaşından büyük, 896’sı oy hakkı bulunmak üzere toplam 2 bin 999 kişi arasında Almanya genelinde telefonla yapılan ankete göre SPD’ye oy verenlerin oranı yüzde 55.5 olarak saptandı.
690 bin Türkiye kökenlinin önümüzdeki genel seçimlerde oy kullanma hakkı olduğundan hareket eden Data 4U, SPD’den sonra yüzde 23.3 ile Yeşiller’in, yüzde 9.4 ile Sol Parti’nin geldiğini saptadı. Seçimlere katılım oranının yüzde 70 olduğundan hareket edildi.
YÜZDE 88.2 SOLA OY VERİYOR
Böylece Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli seçmenlerin yüzde 88.2’si siyasi yelpazenin solunda bulunan partilere oy veriyor. Yukarıdaki oranların partilere göre dağılımı ise şu şekilde saptandı: SPD 270 bin, Yeşiller 120 bin, Sol Parti 50 bin oy. Böylece 440 bin Türkiye kökenlinin “sol” partilere oy vereceği belirtildi.
Buna karşın sağ-liberal partilerin ise Türkiye kökenli göçmenlerin desteğini almadığı belirtildi. Aynı ankete göre Türkiye kökenlilerden Hristiyan Muhafazakarların (CDU/CSU) yüzde 10.1, FDP’nin ise yüzde 0.9 oranında oy alabileceği belirtildi.
2 MİLYON 18 YAŞINDAN BÜYÜK
Data 4U tarafından yapılan açıklamaya göre Almanya’da yaklaşık olarak 3 milyon Türkiye kökenli göçmen yaşıyor ve bunların 2 milyonu 18 yaşından büyük ve genel seçimlerde oy kullanabilecek düzeyde.
Ancak bunların sadece 690 bini Alman vatandaşı olduğu için oy hakkına sahip. Geriye kalan üçte ikisi, yıllardan beri bu ülkede yaşadığı halde vatandaş olamadığı için oy hakkından mahrum.
YEŞİLLER’DE ÖZDEMİR FAKTÖRÜ
Yapılan araştırmada, Yeşiller Partisi’nin Türkiye kökenli göçmenlerden yüzde 23.3 oy almasında Eş Başkan Cem Özdemir’in önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Ankete katılanların yüzde 25’i, doğrudan seçilmenin mümkün olması durumunda Özdemir’e oy vereceğini söyledi. Özdemir’in Yeşiller’e sempati duyan Türkiye kökenliler arasındaki oyu ise yüzde 80.9.
Data 4U Yöneticisi Umut Karakaş, birçok Türkiye kökenlinin Cem Özdemir’e göçmen işçi ailesinin çocuğunun neleri başardığına örnek olduğu için sempati ile yaklaştığını kaydetti.
Aynı ankette, Türkiye kökenliler arasında doğrudan seçimde en çok oyu yüzde 20.2 ile SPD’nin başbakan adayı Frank-Walter Steinmeier, yüzde 7.5 ile Başbakan Angela Merkel, yüzde 3.1 ile Sol Parti’li Gregor Gysi aldı. Yüzde 40’lık bir bölüm ise kararsız olduğunu belirtti. (Köln/EVRENSEL)

TERCİHTE SOSYAL POLİTİKALAR ROL OYNUYOR
Yaptığınız araştırmada, Türkiye kökenlilerin yüzde 55’inin SPD’yi tercih ettiğini saptadınız. Geçmişe oranla bir azalma mı artma mı söz konusu?
Bu konuda daha önce yapılan ya da söylenenler bir tahminden ibaret olduğu için ne söylersem yanlış olur. Bu yüzden, şu anda bir azalma ya da artmadan bahsedemem. Çünkü şu anda elimizde bir tek bu veri var. Diğerleri spekülasyon olur.

Cem Özdemir’in eş başkan olması, bu partinin tercih edilmesinde ne kadar rol oynuyor?
Özdemir’in bir katkısının olduğu kesin. Ama bugünü şu anda saptamak mümkün değil. Doğrudan seçilmesi konusunda birinci sırada yer alması, bir etkide bulunduğunu bence ortaya koyuyor.

Daha çok kimler, tercihini Sol Parti’den yana kullanıyor?
Sol Parti’nin Türkiye kökenlilerden bu kadar yüksek oy alacağını önceden tahmin edememiştim. İşlediği konular bu partiye ilgiyi artırıyor. Ayrıca bu partideki Türkiye kökenli milletvekillerinin rolünün olduğuna inanıyorum. Ancak, Sol Parti’de göçmen kökenli politikacılar Yeşiller kadar önde değil. Bu yüzden, Sol Parti’nin bünyesindeki göçmen kökenlileri öne çıkarması, oy oranını artıracaktır.

Sizin yaptığınız araştırmaya göre Türkiye kökenlilerin yüzde 88.2’si sol partilere oy veriyor. Ancak biz, Türkiye kökenliler arasında muhafazakarlığın da yüksek olduğunu biliyoruz. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sol partilerin işlediği konular Türkiye kökenlilerin ilgisini daha fazla çekiyor. Aslına bakarsanız AKP’ye sempati duyanların CDU/CSU’ya oy vermesi gerekiyor. Ancak, onun yerine sol partilere oy veriyorlar. Bunda elbette bu partinin Türkiye konusunda izlediği politika da önemli bir rol oynuyor. Asıl olarak, CDU/CSU’ya oy veren Türkiye kökenlilerin çoğunu işverenler, orta sınıf mensupları oluşturuyor. İşçiler ise sol partileri tercih ediyor.

EKONOMİK GİDİŞAT KARAMSARLIK YARATTI

Aynı araştırmada, Türkiye kökenli göçmenler arasında ekonomik krizin yarattığı etki konusunda ne düşündükleri de soruldu. İşsizlik ve yoksulluktan en çok etkilenen göçmen gruplarının başında gelen Türkiye kökenlilerin yüzde 51.5’i, ekonomide daha kötü gelişmeler olacağına inanıyor. Yüzde 19.2’lik bölüm, şu anki durumun devam edeceğini, yüzde 17.5 ise bir düzelme olacağını düşünüyor.
Yücel Özdemir

Evrensel'i Takip Et