20 Mart 2009 01:00

Seçimden sonra tufan


Sağlıkta dönüşüm kabus olacak gibi görünüyor. Yürütülen sağlık politikalarının geldiği yer, özel hastanelere daha çok para aktarılması, ilaç harcamalarının artırması ve her gün yeni bir tebliğ ile hasta ve sağlıkçıların yaşamının daha da zorlaştırılması. Sağlık Bakanlığı, sağlık hakkında yapacağı kimi kısıtlamaları ise seçimden sonraya saklıyor.
İzmir Tabip Odası dün yaptığı bir basın toplantısı ile AKP’nin ‘sağlıkta dönüşüm’ adıyla kısmen uygulamaya koyduğu Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın kapsamının seçim nedeniyle gizlendiğini, sağlıkta asıl tufanın seçimden sonra patlayacağını dile getirdi.
Basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Sekreteri Mete Güzelant, seçim öncesinde halkı uyarmak amacıyla hazırladıkları ‘GSS’nin gerçek kapsamını anlatan broşürü basınla paylaştı.
Güzelant, bu broşürü yerel seçimlere katılan tüm siyasi partilere ulaştıracaklarını ve onların da çalışmalarında kullanmaları için bir materyal olacağını ifade etti. Milyonlarca insanın ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk derken bir de sağlık hakkından edileceğini belirten Güzelant, birçok vatandaşın seçimden sonra sağlık hizmeti alamayacağına vurgu yaptı.
‘VAATLER SEÇİMDEN SONRA BİTİYOR’
Güzelant, “Prim borcu olan esnaf, işten çıkarılan eski sigortalılara 180, yeni sigortalılara 90 günden sonra, 18 yaşını dolduran ve çalışmayan kız ve erkek çocuklarına, üniversitede okuyan öğrencilere 25 yaşından sonra, ücretsiz, primsiz hiçbir sağlık hizmeti verilmeyecektir” diye konuştu.
GSS Yasası’nın önemli maddelerini sıralayan Güzelant, “Bunlar halktan gizleniyor. Sağlık alanında hesapsızlıklar anormal boyutlara ulaşmış, dışarıya bağımlılık daha da artmış durumdadır. Bu olumsuzlukların sonuçlarını hep birlikte göreceğiz ve yaşayacağız” dedi.
Halkı kendilerini neyin beklediği konusunda bilinçli olmaya çağıran Güzelant, “Vatandaşımızı odamızla işbirliği içinde mücadeleye çağırıyoruz. Yaratılan sahte cennet vaatleri 29 Mart’tan sonra bitiyor” diye konuştu. (İZMİR)

NELER OLACAK
* 10 gün içerisinde aynı branşta ikinci muayeneye gelenler muayene için para ödeyecekler
* Daha önce aile hekimliğine geçilen 4 ilde denenen, ancak büyük yığılmalara yol açtığı için seçim sonrasına ertelenen sevk zorunluluğu uygulaması tekrar yürürlüğe girecek
* Acil hizmetleri ücretsiz olduğundan hastane acillerinde yığılmalar yaşanacak. Gerçek aciller bu durumdan zarar görebileceği gibi hasta ve doktorlar arasında gerilim ve şiddet olayları yaşanabilecek
* Yatarak tedavilere şimdiye kadar sıfır olan katılım payı konulabilecek
* Özel sağlık kurumlarına başvurularda cepten ödemeler artırılacak, şu an da yüzde 30 olan katılım payı yüzde 100’e çıkabilecek
* Geçtiğimiz hafta yüzde 8 oranında zam yapılan ve daha da yapılacak olan ilaçların giderek artan bir kısmı ödenmeyecek ve cepten ödenmek durumunda kalınacak
* İşsizlik nedeniyle yeşil kart istemleri artacak, ancak diğer yandan IMF’nin baskısı ile yeşil kart sayısı sınırlandırılmaya ve düşürülmeye çalışılacak
* Seçim kaygısı ile ertelenen tıbbi malzemeler, araç ve gereçler için yüzde 20’ye varan katılım payı alınması uygulaması başlatılacak.
* Tomografi, MR ve tahliller gibi bazı hayati tetkikler ancak belirli süre geçtikten sonra tekrarlanabilecek
Ayşen Güven

Evrensel'i Takip Et