23 Mart 2009 00:00

‘İnsana yatırım yapacağız’

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Beldesi bugün devasa sorunlarla boğuşuyor.

Paylaş

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Beldesi bugün devasa sorunlarla boğuşuyor.
Malatya’nın en güzel beldelerinden biri olan Ören’de, bugün halkın en önemli sorunu susuzluk… Kanalizasyonlar kasaba merkezinde akıyor. Musluklardan akan suyun sağlıksız olduğu Ören’de bugün damacanalardan içme suyu ihtiyacı karşılanıyor. Tarım beldesi olan Ören’de, kayısı ağaçları kesiliyor, fasulye, şeker pancarı artık ekilemiyor. Ören’e 5 yılda yapılan tek hizmet merkezi yerlere döşenen parke taşları. Ören’den Emek Partisi Belediye Başkan adayı Hasan Kırteke ile Ören’i, sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuk.

Ören nasıl bir belde?
Okuma yazma oranı yüzde yüz. Burada herkes toprak sahibi… Tarım işçisi yok denecek kadar az. Kendi kendine yeten bir beldeydi Ören geçmişte. Ancak bugün devletin tarım girdilerini artırması; gübre, mazot, ilaç fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kayısı üreticisi geçinemez duruma gelmiştir. Özelleştirme politikaları sonucunda da tütün ve pancar üretimi tamamen ortadan kalkmıştır. Beldemizde kredi borcu olmayan üretici kalmamıştır.

Nasıl bir belediyecilik hedefliyorsunuz?
Şimdi halkımız bu belediyeden dolayı muzdarip durumda. Bu belediye kimin ne yaptığının belli olmadığı, iş bölümü olmayan, yani görev ve yetkilerinin belli olmadığı bir kurum haline gelmiş. Vatandaş, hatırlı kişileri, encümenleri araya sokarak ya da belediye başkanıyla görüşerek sorunlarını bireysel olarak çözme yoluna gidiyor. Belediyenin insanların yaşamlarını kolaylaştırması gerekiyor. Kanalizasyon, yol, su, telefon ve doğalgaz, yol yapımı gibi hizmetleri yapması zorunlu. Bunun seçim yatırımı olarak dile getirilmesi de etik değil. Belediyeler bunun dışında eğitim, sağlık, sosyal-kültürel, gençliğe, kadınlara yönelik çalışmaları da yapmakla yükümlüdür.

Ören’de birçok imar planı, proje oluşturulmuş ancak bunlar tam olarak uygulanmamış…
Kalıcı kesin ve uzun vadeli çözümler üretmek gerekiyor. Bugüne kadar ya mevcut üzerinde birtakım değişikler yapılmış ya da kısmen yapılmış. Daha önce bu kasabanın 20 yıllık su sorunun çözümüne dönük proje yapılmış, ancak bugün 20 yıl dolmadan sular yetersiz kaldı. Hem içme, hem de sulama suyu. O zaman 20 kilometrelik su hattı döşenmişken, şimdi bu 50 kilometreyi bulmuş. Yeterli bakım olmadığı için şebekeler tahrip olmuş, kaynaklar azalmış. Sulama suları yüzey sularını da kirlettiği için çeşmeler, doğal kaynaklar da kullanılamaz duruma geldi bugün.

Bu çağda kanalizasyonlar kasaba merkezi ve arazilerde açıkta akıyor…
Şehirciliğin bir koşulu da kanalizasyon sorununu çözmek... Ören’de nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerlerde kanalizasyonlar derelere akıyor. Sağlık ocağı, düğün salonu, mezbahana ve park yerinin yanı başında kanalizasyon açık alanda akıyor. Yarım yamalak yapılmış bir şebeke var. Ve bu mahalle arasından geçiyor. Temel hedeflerimizden biri de 50 yıl sonrasını hedefleyerek altyapı sorununu çözmek. Yine kenar mahallelerde yol sorunu var. Bunları da en kısa zamanda çözmek ilk hedefimiz. (Malatya/EVRENSEL)

GENÇLERE YATIRIM

Şu ana kadar kangrenleşen belediye sorunlarını konuşmuş olduk. Seçim bürosu açılışında “İnsana yatırım yapacağız” demiştiniz.
Bizim yönetimimizde altyapı sorunları çözüldükten sonra temel yapacağımız şey insana yatırımdır. Özellikle geleceğimiz olan gençlere yatırım. Kütüphanesi, spor tesisleri, gençlerin bir araya gelecekleri mekanlar açmak ilk hedefimiz. Eğitim yeterli değil. Bunu yeterli olması için gerekli yol ve yöntemleri geliştireceğiz. Malatya’nın en iyi kayısısı burada yetişmesine karşın, çiftçi bunun pazarlamasını yapamıyor. Üç beş tüccarın ya da aracının eline kalmış. Vatandaşın kendi pazarını oluşturması ve emeğinin karşılığını alabilmesi için belediye yardımcı olmalıdır.
Halk eğitim ve milli eğitimle ilişkiye geçerek gençlere, kadınlara beceri, meslek edindirme kursları açmak. Yine kadınlar için de ana çocuk sağlığı, çocuk yetiştirilmesi gibi konularda eğitim için gerekli girişimlerde bulunacağız. En önemlisi de vatandaş örgütlenerek sorunlarını çözecek. Gençler ve kadınlarla ilgili devlet kurumları ile bağ kurup üretime katılımın önünü açacağız. Bugün ilkel yöntemlerle tarım yapma devri bitmiştir. Daha bilinçli tarım üretimi için sanayi ile üretime de geçilmesi gerekiyor.
Aleviliğin kültürel yönünün geliştirilmesi için çabamız olacak. Geniş kapsamlı, kültürel sanatsal, tarihi yönünü öne çıkaran, tiyatrosu, sinema gösterimi, panel, seminer, edebiyat, şiir… Bütün bunları kapsayacak şekilde festivaller yapılmasını hedefliyoruz. Halkın da görev alacağı halk oyunları, saz, tiyatro kursu, konserler gibi etkinlikler yapacağız. Tabi bu da kendi yetiştirdiğimiz insanlarla olmalı.
Derya Karaçoban Kemal Gültekin
ÖNCEKİ HABER

‘Bu tepeden tırnağa çiçek açmış ağaç’

SONRAKİ HABER

Acılı iki ailenin buluşması…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa