25 Mart 2009 00:00

YENİGÜN

Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre’de çıkan insan kemiklerinden dolayı, savcılığın talimatıyla gözaltına alındı.

Paylaş

Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre’de çıkan insan kemiklerinden dolayı, savcılığın talimatıyla gözaltına alındı. Albay Temizöz, JİTEM kurucuları ve bir dönemin ‘Ali kıran baş kesen’ isimlerinden Levent Ersöz, Veli Küçük, Arif Doğan, Cem Ersever, intihar eden Abdülkerim Kırca’nın ekip arkadaşlarından.
Silopi’deki ölüm kuyularını soruşturan Diyarbakır Savcılığı’nın talebi üzerine, Kayseri İl Jandarma Alay Komutanlığı’nda gözaltına alınan Temizöz, bir dönemin etkin isimlerinden biri.
1993 ve 1996 yılları arasında Cizre’de görev yapan Albay Temizöz’ün, gözaltında kayıplar, ‘faili meçhul’ cinayetler ve kazılardan çıkan insan kemikleriyle ilgili olarak sorgulanması bekleniyor.
Bu gözaltı olayı, önemsenmesi ve dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme.
Kayseri İl Jandarma Komutanı Temizöz’ün gözaltına alınması, Ergenekon davasında yeni ve önemli bir safhaya işaret etmektedir. Böylece, Ergenekon davasında “Fırat’ın öbür yakası”nda yaşananlara ilk defa ciddi olarak el atılmış oldu. Böylece, Ergenekon’un JİTEM ve kontrgerilla ile ilişkisinde de önemli bir gelişme olmuştur.
Ancak devamı ve bundan sonra olacaklar çok önemli. Çünkü Türkiye böylesi gelişmeleri çok yaşadı ve beklentilerin arkası boş çıktı. Gerçekleri açığa çıkarmak yerine, bilinenlerin üstü örtüldü, gerçekler çarpıtıldı ve unutturuldu.
Üstü kapatılacak, halka kulak verilmeyecek, acılara bir nebze de olsa saygı gösterilmeyecekse, bu dava da önceki davalara benzeyecekse, önemli isimlerin alınmasının da bir önemi yok.
Bu gelişme, başta kayıp yakınları olmak üzere, Kürt halkı ve Türkiye’nin tüm demokratik güçlerinin özenle değerlendirmesinde büyük yarar olan bir gelişme.
Ergenekon Savcılığı, soruşturmayı derinleştirir ve gerçekten gelişmelerin üzerine gidebilir ve bir dönemin etkin isimlerini ve tanıklarını sorgulamayı gerçekleştirebilirse, hiç değilse bir bölüm beklenti karşılık bulmuş, kuşku ve endişeleri hafifletecek bir iş yapılmış olur.
Buradan samimiyetle devam edilirse, Cizre, Şırnak, Silopi ve Bölge’nin diğer alanlarında yaşananları aydınlatmak mümkün olabilir. Gerçeklerin açığa çıkarılması, sorumluların tespit edilmesi ve faillerin cezalandırılmasının yolu da açılmış olur. Kayseri ve Bolu jandarma ve komando birliklerinin icraatları bir bir açığa çıkarılabilir!
Bölge halkının, Kürt, Türk, tüm Türkiye halklarının Susurluk ve Şemdinli davalarında karşılaştığı tabloyla bir kez daha karşılaşmayacağının göstergesi de, bu gelişmelerin hiçbir oyalama ve göz boyamaya baş vurmadan sonuçlandırılmasıdır.
Albay Temizöz, uzun yıllar boyunca Bölge’de görev yapan ekibin önemli isimlerinden ve girdiyi çıktıyı çok iyi bilen bir isim. Yüzlerce kayıp ve ‘faili meçhul’ cinayetin işlendiği bir dönemde etkiyi ve yetkili isimlerden olan Albay, Diyarbakır İstihbarat Gurup Amirliği de yapmış.
Birkaç gün önce ülke dışına kaçmak üzereyken Nusaybin sınırında yakalan Korucu Başı Atak’ın Cizre Belediye Başkanı seçilmesinde de Albay Temizöz’ün önemli desteği ve teşviki var.
Halka nasıl baskı yapıldığı oyların nasıl kullanıldığı, sandıkların nasıl gasp edildiği ve sayımın nasıl yapıldığını Temizöz, Atak ve korucular iyi biliyor.
Cizre’de 200 kayıp ve “faili meçhul” cinayet var. Eski JİTEM elemanlarından İtirafçı Abdülkadir Aygan, Albay Temizöz’ün kendisini tehdit ederek “gördüklerini unut” dediğini açıklamıştı.
Şimdi gözler ve dikkatler bu soruşturmanın üzerindedir.
ENDER İMREK
ÖNCEKİ HABER

Önce evleri yıkıldı, sıra hayatlarında!

SONRAKİ HABER

Koşuyolu faillerinin yakalandığı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa