28 Mart 2009 01:00
Daha fazla ölüm
ABD Başkanı Barack Obama, yeni Afganistan stratejisini dün açıkladı. El Kaideyi yok etme hedefi üzerine kurulan strateji kapsamında Afganistana 4 bin ABD askeri daha gönderilecek.
Obama planının önceliğini isyancıların sığındığı güvenlikli bölgelerin yok edilmesi oluşturuyor. Usame bin Ladin ve diğer El Kaide liderlerinin buralarda saklandıklarına inandıklarını dile getiren ABDli yetkililer, bu grupların ABDye karşı yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu iddia ediyor.
ÖNCE 4 BİN, SONRA 17 BİN EK ASKER
Plan, Afganistana bu yıl içinde gönderilecek 4 bin ek asker ile Afgan ordusunun güçlendirilmesini de hedefliyor. Bunun dışında daha önce açıklandığı gibi ülkeye 17 bin ek ABD askeri gönderilecek. Ek kuvvetin büyük bölümünün, çatışmaların en yoğun olduğu güney eyaletleri ve sınır boylarında konuşlandırılması bekleniyor.
Yeni Afganistan stratejisi, ülkeyi Pakistan ile bir arada ele alıyor. Taliban militanlarına sığınak vazifesi gören Pakistan topraklarında istikrar sağlanması için İslamabad yönetimine ekonomik yardım yapılacağı belirtiliyor. Uzmanlara göre planda yer alan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ifadesi, bu yolla kendisinin zayıflatılmaya çalışıldığını düşünen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzaiyi sıkıntıya sokabilir. Karzai Batı tarafından, özellikle yolsuzlukla mücadelede etkisiz olduğu gerekçesiyle yetersiz görülüyor.
İŞGALİN MALİYETİ DE ARTIYOR
Halen ayda 2 milyar dolar olan ABDnin Afganistandaki operasyonlarının maliyetinin de yaklaşık yüzde 60 artacağı dile getiriliyor. Yeni stratejide, Afganistandaki askerlerin geri çekilme takvimine dair bir bilgi yer almıyor.
Yetkililer, ABDnin agresif bölgesel diplomasi çalışmaları kapsamında Hindistan, Rusya, Çin ve İran ile temasta olacağını dile getiriyor.
NATOnun gelecek hafta yapılacak 60ıncı kuruluş yıl dönümü zirvesinde üye ülkelerin Afganistandaki seçimler için daha fazla asker göndermesi konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
YENİ AFGANİSTAN STRATEJİSİNDE NELER VAR
- Savaş devam edecek. ABD, ülkedeki askeri gücünü artıracak ve NATO üyelerinden de benzer bir girişim talep edecek.
- Afganistana yönelik çabalar gözden geçirilecek. Ülkeler ve istihbarat kurumları arasında daha fazla koordinasyon ve işbirliği sağlanacak
- Afganistan ve Pakistan politikası birlikte ele alınarak değerlendirilecek
- Yabancı güçlerin geri çekilebilmesi için Afgan güvenlik güçleri güvenlik operasyonlarını tek başına yapabilir duruma gelecek
- Çin ve Rusya gibi NATO dışındaki ülkelerden Afganistan stratejisine destek olmaları, en azından muhalefet etmemeleri istenecek
ABDYE, KANUNSUZ TUTUKLAMA ELEŞTİRİSİ
ABD yönetimi, Afganistan için yeni stratejisini açıklarken Birleşmiş Milletler (BM), Afganistandaki keyfi tutuklamaların yaygın bir sorun olduğunu bildirdi. BM Yetkililerinden Norah Niland, konuya ilişkin raporun yayımlanması dolayısıyla dün Kabilde düzenlediği basın toplantısında, Afganistandaki keyfi tutuklamaların yaygın bir sorun olduğunu, bunların kabul edilemeyeceğini belirtti.
Niland, keyfi tutuklamaların Afgan anayasasını ve Afganların haklarını ihlal ettiğini, cezaevlerinin dolmasına neden olduğunu, ayrıca halkın hükümete ve adalete olan güvenini sarstığını ifade etti.
BMnin raporunda, 2 bin tutuklunun durumuna ilişkin 2006-2009u kapsayan raporda tutuklamaların çoğunun keyfi olduğu belirtildi. Ancak BM Afganistanda kaç kişinin tutuklu bulunduğunu ve keyfi tutuklamaların oranını açıklamadı. Raporda, ceza kanununun tutukluları yeterince korumadığına, ülkedeki avukat sayısının azlığına, rüşvet ve kötü muamelelere karşı denetimin yeterli olmadığına değinildi.
ABDnin uyguladığı tutuklamalar konusunda tek eleştiri Afganistana dair değil. Uluslararası Af Örgütü de, ABDde göçmenlerin tutukluluk şartlarını kınayan bir rapor yayımladı. Örgütün Adaletsiz Tutukluluk başlıklı 51 sayfalık raporunda, ABDde 1996dan bu yana tutuklu göçmenlerin sayısının üç kat artarak 2008de 30 bine yükseldiği belirtildi. Göçmenlerin tutukluluk şartlarının, uluslararası insan hakları standartlarını karşılamadığı vurgulandı.
Göçmenlerin, dikenli tellerle çevrili merkezlerde ve hücrelerde mahkumlarla birlikte tutulduğuna işaret edildi. Örgüt, 2007de göçmenlerin tutukluluk süresinin ortalama 37 gün olmasına rağmen, bazı göçmenlerin mahkeme dosyaları arasında kaybolarak, aylarca hatta yıllarca tutuklu kalabildiğine işaret etti. (DIŞ HABERLER)
İNGİLTERE 2 BİN ASKER GÖNDERİYOR
İngiltere, Afganistana 2 bin ek asker göndermeye hazırlanıyor. Ordu yetkilileri, halen Irakta bulunan 12. Mekanize Tugayına bağlı 2 bin askerin Afganistana kaydırılacağını açıkladı.
Bu askerlerin daha önce ülkeye geri döneceği bildirilmiş fakat sonra vazgeçilmişti.
Askerlerin sevk edilebilmesi için Meclis kararı gerekiyor. Karar Meclis tarafından onaylananırsa, Afganistandaki İngiliz askeri sayısı 10 bini geçecek.
ABD MANASTAN VAZGEÇMİYOR
ABDnin Kırgızistanın kapatma kararı aldığı hava üssüyle ilgili olarak bu ülkeyle müzakerelerde bulunduğu bildirildi. Adı açıklanmayan üst düzeydeki bir ABDli yetkili, Manas kentindeki Amerikan hava üssü konusunda Kırgızistan ile müzakerelerin sürdüğünü söyledi. Yetkili, üssün kapatılmaması ihtimaliyle ilgili olarak Kırgız hükümetinin yeni görüşmelerde bulunmak üzere ABDli yetkilileri davet ettiğini belirtti. Kırgız yetkililerden ise konuyla ilgili açıklama gelmedi. Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Afganistan işgali açısından kilit önem taşıyan ABD hava üssünün kapatılmasını öngören yasayı yaklaşık iki ay önce onaylamıştı. (DIŞ HABERLER)
AFGANİSTANIN GELECEĞİNDE İRAN DA VAR
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, Hollandanın Lahey kentinde 31 Martta yapılacak Afganistanın geleceği konulu konferansa katılacaklarını bildirdi
Hollandanın yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzainin ev sahipliğindeki konferansa 100 kadar ülkenin katılması bekleniyor.
Öte yandan, Rusyada Türkiye, Çin ve Orta Asya ülkelerinin katılımıyla dün Afganistan konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantı, Afganistanın çevre ülkelere terörizm ve uyuşturucu madde ihracını sınırlamak amacıynı taşıyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et