28 Mart 2009 00:00

Daha fazla ölüm

ABD Başkanı Barack Obama, yeni Afganistan stratejisini dün açıkladı. “El Kaide’yi yok etme” hedefi üzerine kurulan strateji kapsamında Afganistan’a 4 bin ABD askeri daha gönderilecek.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, yeni Afganistan stratejisini dün açıkladı. “El Kaide’yi yok etme” hedefi üzerine kurulan strateji kapsamında Afganistan’a 4 bin ABD askeri daha gönderilecek.
Obama planının önceliğini “isyancıların” sığındığı güvenlikli bölgelerin yok edilmesi oluşturuyor. Usame bin Ladin ve diğer El Kaide liderlerinin buralarda saklandıklarına inandıklarını dile getiren ABD’li yetkililer, bu grupların ABD’ye karşı yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu iddia ediyor.
ÖNCE 4 BİN, SONRA 17 BİN EK ASKER
Plan, Afganistan’a bu yıl içinde gönderilecek 4 bin ek asker ile Afgan ordusunun güçlendirilmesini de hedefliyor. Bunun dışında daha önce açıklandığı gibi ülkeye 17 bin ek ABD askeri gönderilecek. Ek kuvvetin büyük bölümünün, çatışmaların en yoğun olduğu güney eyaletleri ve sınır boylarında konuşlandırılması bekleniyor.
Yeni Afganistan stratejisi, ülkeyi Pakistan ile bir arada ele alıyor. Taliban militanlarına sığınak vazifesi gören Pakistan topraklarında istikrar sağlanması için İslamabad yönetimine ekonomik yardım yapılacağı belirtiliyor. Uzmanlara göre planda yer alan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ifadesi, bu yolla kendisinin zayıflatılmaya çalışıldığını düşünen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi sıkıntıya sokabilir. Karzai Batı tarafından, özellikle yolsuzlukla mücadelede etkisiz olduğu gerekçesiyle yetersiz görülüyor.
İŞGALİN MALİYETİ DE ARTIYOR
Halen ayda 2 milyar dolar olan ABD’nin Afganistan’daki operasyonlarının maliyetinin de yaklaşık yüzde 60 artacağı dile getiriliyor. Yeni stratejide, Afganistan’daki askerlerin geri çekilme takvimine dair bir bilgi yer almıyor.
Yetkililer, ABD’nin “agresif” bölgesel diplomasi çalışmaları kapsamında Hindistan, Rusya, Çin ve İran ile temasta olacağını dile getiriyor.
NATO’nun gelecek hafta yapılacak 60’ıncı kuruluş yıl dönümü zirvesinde üye ülkelerin Afganistan’daki seçimler için daha fazla asker göndermesi konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

YENİ AFGANİSTAN STRATEJİSİ’NDE NELER VAR
- Savaş devam edecek. ABD, ülkedeki askeri gücünü artıracak ve NATO üyelerinden de benzer bir girişim talep edecek.
- Afganistan’a yönelik çabalar gözden geçirilecek. Ülkeler ve istihbarat kurumları arasında daha fazla koordinasyon ve işbirliği sağlanacak
- Afganistan ve Pakistan politikası birlikte ele alınarak değerlendirilecek
- Yabancı güçlerin geri çekilebilmesi için Afgan güvenlik güçleri güvenlik operasyonlarını tek başına yapabilir duruma gelecek
- Çin ve Rusya gibi NATO dışındaki ülkelerden Afganistan stratejisine destek olmaları, en azından muhalefet etmemeleri istenecek

ABD’YE, ‘KANUNSUZ TUTUKLAMA’ ELEŞTİRİSİ
ABD yönetimi, Afganistan için yeni stratejisini açıklarken Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan’daki keyfi tutuklamaların yaygın bir sorun olduğunu bildirdi. BM Yetkililerinden Norah Niland, konuya ilişkin raporun yayımlanması dolayısıyla dün Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, Afganistan’daki keyfi tutuklamaların yaygın bir sorun olduğunu, bunların kabul edilemeyeceğini belirtti.
Niland, keyfi tutuklamaların Afgan anayasasını ve Afganların haklarını ihlal ettiğini, cezaevlerinin dolmasına neden olduğunu, ayrıca halkın hükümete ve adalete olan güvenini sarstığını ifade etti.
BM’nin raporunda, 2 bin tutuklunun durumuna ilişkin 2006-2009’u kapsayan raporda tutuklamaların çoğunun keyfi olduğu belirtildi. Ancak BM Afganistan’da kaç kişinin tutuklu bulunduğunu ve keyfi tutuklamaların oranını açıklamadı. Raporda, ceza kanununun tutukluları yeterince korumadığına, ülkedeki avukat sayısının azlığına, rüşvet ve kötü muamelelere karşı denetimin yeterli olmadığına değinildi.
ABD’nin uyguladığı tutuklamalar konusunda tek eleştiri Afganistan’a dair değil. Uluslararası Af Örgütü de, ABD’de göçmenlerin tutukluluk şartlarını kınayan bir rapor yayımladı. Örgütün “Adaletsiz Tutukluluk” başlıklı 51 sayfalık raporunda, ABD’de 1996’dan bu yana tutuklu göçmenlerin sayısının üç kat artarak 2008’de 30 bine yükseldiği belirtildi. Göçmenlerin tutukluluk şartlarının, uluslararası insan hakları standartlarını karşılamadığı vurgulandı.
Göçmenlerin, dikenli tellerle çevrili merkezlerde ve hücrelerde mahkumlarla birlikte tutulduğuna işaret edildi. Örgüt, 2007’de göçmenlerin tutukluluk süresinin ortalama 37 gün olmasına rağmen, bazı göçmenlerin “mahkeme dosyaları arasında kaybolarak”, aylarca hatta yıllarca tutuklu kalabildiğine işaret etti. (DIŞ HABERLER)

İNGİLTERE 2 BİN ASKER GÖNDERİYOR
İngiltere, Afganistan’a 2 bin ek asker göndermeye hazırlanıyor. Ordu yetkilileri, halen Irak’ta bulunan 12. Mekanize Tugayı’na bağlı 2 bin askerin Afganistan’a kaydırılacağını açıkladı.
Bu askerlerin daha önce ülkeye geri döneceği bildirilmiş fakat sonra vazgeçilmişti.
Askerlerin sevk edilebilmesi için Meclis kararı gerekiyor. Karar Meclis tarafından onaylananırsa, Afganistan’daki İngiliz askeri sayısı 10 bini geçecek.

ABD MANAS’TAN VAZGEÇMİYOR
ABD’nin Kırgızistan’ın kapatma kararı aldığı hava üssüyle ilgili olarak bu ülkeyle müzakerelerde bulunduğu bildirildi. Adı açıklanmayan üst düzeydeki bir ABD’li yetkili, Manas kentindeki Amerikan hava üssü konusunda Kırgızistan ile müzakerelerin sürdüğünü söyledi. Yetkili, üssün kapatılmaması ihtimaliyle ilgili olarak Kırgız hükümetinin yeni görüşmelerde bulunmak üzere ABD’li yetkilileri davet ettiğini belirtti. Kırgız yetkililerden ise konuyla ilgili açıklama gelmedi. Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Afganistan işgali açısından kilit önem taşıyan ABD hava üssünün kapatılmasını öngören yasayı yaklaşık iki ay önce onaylamıştı. (DIŞ HABERLER)

‘AFGANİSTAN’IN GELECEĞİ’NDE İRAN DA VAR
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, Hollanda’nın Lahey kentinde 31 Mart’ta yapılacak “Afganistan’ın geleceği” konulu konferansa katılacaklarını bildirdi
Hollanda’nın yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ev sahipliğindeki konferansa 100 kadar ülkenin katılması bekleniyor.
Öte yandan, Rusya’da Türkiye, Çin ve Orta Asya ülkelerinin katılımıyla dün Afganistan konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantı, Afganistan’ın çevre ülkelere “terörizm ve uyuşturucu madde” ihracını sınırlamak amacıynı taşıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

G20’ye karşı çıkmak yasak!

SONRAKİ HABER

YEREL SEÇİMLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...