30 Mart 2009 00:00

Kadınlar iş istiyor

GEÇİM sıkıntısı, hayat pahalılığı gün geçtikçe artıyor. Binlerce kişi işsizlikle mücadele ederken, kadınların yükü yine daha fazla.

Paylaş

GEÇİM sıkıntısı, hayat pahalılığı gün geçtikçe artıyor. Binlerce kişi işsizlikle mücadele ederken, kadınların yükü yine daha fazla. Bir yandan çocuklarıyla ilgilenen kadınlar, diğer yandan da evlerinin geçim derdiyle uğraşıyorlar. Sıkıntılarını gazetemize anlatan kadınlar, kendileri için iş olanakları sağlanmasını istiyor.
‘ İŞ OLANAĞI SAĞLANMALI’
Çocukları olduğu için çalışamayan Ayşegül Gözotlu, bunun kadınların en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. Bunun için bir çözüm bulunmasını isteyen Gözotlu, oturdukları yerlere yakın iş alanları açılarak bu sorunun çözülebileceğini düşünüyor. Hafta sonları 2 çocuğuyla birlikte alışverişe çıkan Gözotlu, "Sadece bakmak için gidiyoruz. Gezip gezip geliyoruz" dedi. Okuldaki eğitimin yetersizliğinden ötürü birçok ailenin çocuklarını kurslara gönderdiğini, kimi öğrencilerin ise özel ders aldığını söyleyen Gözotlu, çocukları için bu olanakların hiçbirini sağlayamadığını dile getirdi.
EŞİNİN EMEKLİ MAAŞIYLA YAŞIYOR
Eşinin emekli maaşıyla geçinen ve kızlarıyla aynı evde yaşayan Naciye Şeref, "Eşim 9 ay önce vefat etti. Onun 490 liralık emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyorum. Üç kızım var, üçü de üniversiteyi bitirdi. Çocuklarımın işi yok, iş istiyorlar ama yok" dedi. Borçlarının çok olduğunu söyleyen Şeref, içinde bulunduğu durumu "Maaş az, iş yok" diye ifade etti.
'Eşinin babasından kalan evde oturan Meryem Bilinç, eşinin haftalık maaşıyla geçindiklerini söyledi. İlkokul mezunu ve ev hanımı olan Bilinç, arada bir merdiven silme gibi günlük işlerde çalıştığını dile getirdi. Bilinç, hasta olan kızı için çabaladığını belirtti. Kırtasiyecilik yapan Saadet Başaranoğlu, 3 çocuğunu okutuyor ve kirada oturuyor. "Hayat pahalılığı var, vergiler çok" diyen Başaranoğlu, çocuklarını okutmak için çektiği zorlukları dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

RAKAMLARLA ÇALIŞAN KADINLAR

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan "İstihdam Görünüm 2008" raporuna göre, kadınlar hâlâ çalışma yaşamında erkeklerden daha az yer alıyor. Rapora göre, kadınların iş bulma olasılığı erkeklere göre yüzde 20 daha az. Ayrıca kadınlar, aynı işi yapan erkeklere kıyasla yüzde 17 daha az ücret alıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), geçtiğimiz yıl yayınladığı raporla dünyada çalışan kadın sayısı artsa da iş bulmanın zorlaştığını ortaya koydu. Bu rapora göre:
*Geçtiğimiz 10 yılda çalışan kadın sayısı 200 milyon arttı, 2007'de 1.2 milyara ulaştı
*Kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 6.4 iken, erkekler arasındaki ise yüzde 5.7
*Hizmet sektöründe çalışan kadın sayısı, tarım sektöründe çalışan kadınların sayısından fazla
*2007 itibarıyla çalışan kadınların yüzde 36.1'i tarım sektöründe, yüzde 46.3'ü hizmet sektöründe çalışıyordu
*AB Kadın-Erkek Eşitliği 2008 Raporu'na göre ise Türkiye'deki çalışanların yüzde 26.1'i kadın, yüzde 74.4'ü erkek
Şamiram Arslan
ÖNCEKİ HABER

Kimliğini kaybedince hayatı karardı

SONRAKİ HABER

Taşımalı ültrason

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...