01 Haziran 2009 00:00

Somut adımlar atma zamanı

DİYARBAKIR’da düzenlenen 9. Kültür ve Sanat Festivali kapsamında “Kürt Sorununda Demokratik Çözüm Modeli” panelinde konuşan Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar, Kürt sorununun toplumsal olarak çözüldüğünü ancak bunun siyaseten nasıl bir yere konulacağı konusu sorun olarak durduğunu belirtti.

Paylaş

DİYARBAKIR’da düzenlenen 9. Kültür ve Sanat Festivali kapsamında “Kürt Sorununda Demokratik Çözüm Modeli” panelinde konuşan Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar, Kürt sorununun toplumsal olarak çözüldüğünü ancak bunun siyaseten nasıl bir yere konulacağı konusu sorun olarak durduğunu belirtti. DTP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, yanlış olanın Anayasa olduğunu belirterek “Evet biz Anayasaya aykırıyız” dedi. Ayna, Demokratik özerklik, İskoç Modeli, federalizm ya da bağımsızlık hepsinin tartışılması gerektiğini savunurken, DEP Milletvekili Hatip Dicle de Demokratik Özerklik Projesi çerçevesinde Türkiye’nin üniter yapısını bozmadan 20-25 bölgeye ayrılması gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen ve Türkiye Barış Meclisi Sözcülerinden Ayhan Bilgen’in moderatörlüğünü yaptığı paneli DTP Eş Genel Başkanı Ahmet Türk’ün de bulunduğu çok sayıda siyasetçi, aydın ve yazar izledi. İzleyiciler salona sığmazken panel kapalı devre yayın ile dış salona aktarıldı.
ÇALIŞLAR: KÜRTLER
MEŞRUİYET İSTİYOR
Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar son günlerde Kürt sorununun çözümü yönündeki iyimser havayla ilgili olarak, “Bir taraftan Cumhurbaşkanı’nın, Genel Kurmay Başkanı’nın söylemlerinde ciddi bir değişiklik görüyoruz. Ama bir yandan DTP’lilerin, Kürt siyaseti ile bağlantısı var diye KESK’e yönelik operasyonlar yapıldığını görüyoruz. Evet söylemde bir değişiklik var ama pratikte henüz bir değişme yok” dedi. Çalışlar, Kürt sorununun toplumsal zeminde çözüldüğünü ancak siyasetçiler ve siyasi düzlemde çözümün nasıl olacağı konusunda sorunların olduğunu söyledi.
URAS: YOL HARİTASI GEREKİYOR
ÖDP Milletvekili Ufuk Uras “Çok somut adım atma zamanı” olduğunu söyleyerek, 1 Eylül’e kadar kapsamlı bir programın ortaya konulması gerektiğni söyledi. Uras Türkiye siyasetinde bir dönemece gelindiğini ifade ederek, geleneksel siyaset son kullanım tarihini doldurduğunu söyledi. DTP’nin emek siyaseti-kimlik siyasetinde çok somut olarak çalıştığını ifade ederek, “Kimliğinden yoksun olanlarla, yoksulların mücadelesinin ortak hattı önemlidir” dedi. Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamaların önü ve arkasının olmadığını belirten Uras, faşizan uygulamanın DTP ve KESK’e yönelik yapıldığını kaydetti.
DİCLE: TÜRKİYE 25
BÖLGEYE AYRILSIN
DEP eski Milletvekili Hatip Dicle ise, bir an önce yerinden yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, katı statükocu yapının tasfiye edilmesi gerektiğini söyledi. Dicle, Demokratik Özerklik Projesi’nin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin üniter yapısını bozmadan 20-25 bölgeye ayrılması gerektiğini ifade eden Dicle, bölge meclislerinin kurulmasının istediklerini kaydeden Dicle şunları söyledi: “Üniter devlet yapısı bozulmadan Türkiye 20-25 bölgeye ayrılmalıdır.
(DiyarbakırEVRENSEL)
Ali Rıza Kılınç
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da görkemli festival finali

SONRAKİ HABER

Anadil uluslararası kanunlarda korunmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...