1 Ağustos 2009 00:00
29 yıldır gelmeyen adalet
GÜNÜN YAZILARI
DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türklerin katledilmesinin ardından tam 29 yıl geçti. Bakırköy Adliyesinde önceki gün yapılan duruşmada Cinayet Sanığı Ünal Osmanağaoğlu üçüncü kez beraat etti.
12 Eylül darbesiyle kapatılan DİSK, yeniden kurulduğu 1991 yılından sonra kurucu genel başkanlarının katillerinin ortaya çıkartılmasını istemeye başlamıştı. 1999 yılında ilk kez Kemal Türkler cinayetinin sanığı olarak Ünal Osmanağaoğlunun mahkemeye çıkarılması cinayetin sorumlularının cezasını çekeceği izlenimini uyandırmıştı. Bu mahkemede beraat eden Osmanağaoğlu, 2003 yılında yeniden mahkemeye çıktı. Ancak mahkeme yine beraat kararı verdi. Aradan 6 yıl geçti ama ne DİSKin avukatları ne de ailesi katilin peşini bırakmadı. Karar Yargıtay tarafından bozuldu ve mahkeme yeniden başladı. Ancak mahkeme beklenmeyen bir karar daha vererek Osmanağaoğluna yine beraat verdi. Şimdi DİSKin avukatları kararı temyiz edecekler ama zaman aşımına bir yıl kalmış olması bu cinayetinin üstünün örtülmeye çalışıldığını gösteriyor.
HUKUK FAKÜLTESİNİ BIRAKTI İŞÇİ OLDU
Kemal Türkler, 1926 yılında Denizlide doğdu. 1947de İstanbula gelerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. İki yıl sonra eğitimini terk etmek zorunda kaldı. Bu yıllarda sendikal çalışmaların içine girerek, 1951de daha sonra DİSKin kurucu sendikalarından biri olacak Demir ve Madeni Eşya İşçileri Sendikasına üye oldu. Sendikanın Bakırköy şubesinin 13 Eylül 1953te yapılan ilk genel kurulunda şube yönetim kuruluna seçilen Türkler, önce şube sekreterliğine daha sonra da şube başkanlığına seçildi. Bu tarihten sonra 28 Mart 1954te yapılan sendika genel kurulunda yürütme kuruluna girerek, sendika genel sekreteri oldu. Aynı yıl sendikanın Kurucu Üyesi Yusuf Sıdal ile Genel Başkan Üzeyir Kuranın rahatsızlıklarından ötürü görevlerinden ayrılmaları üzerine 16 Eylül 1954de Türkiye Maden-iş Sendikasının Genel başkanlığına getirilen Türkler, bu görevi 26 yıl sürdürdü.
Sendikanın genel başkanlığına getirildikten sonra örgütlenme çalışmalarına hız veren Türkler, 1958de yapılan genel kurulda örgütün yalnızca İstanbulda değil bütün Türkiyede örgütlenmesini sağlayacak kararın alınmasında etkili oldu. Aynı kongrede sendikanın adı Türkiye Maden-İş Sendikası olarak değiştirildi. 27 Mayıstan sonra sendikal örgütler arasında etkin bir mücadele veren Maden-İşin Türk-İş içinde öne çıkmasını sağladı.
DİSKİN KURUCULARINDANDI
13 Şubat 1961de Rıza Kuas, Kemal Nebioğlu, İbrahim Güzelce ve Avni Erkalın gibi kişilerle birlikte Türkiye İşçi Partisini (TİP) kurarak, bu partinin ilk genel sekreterliğini yaptı.
1963te Maden-İşin Kavelde başlatmış olduğu direnişin yürütülmesinde de aktif olan Türkler, bir yıl sonra Singer Fabrikasında başlatılan grev nedeniyle Türk-İş Genel Başkanı Seyfi Demirsoyla birlikte kısa bir süre tutuklandı. Bu yıllarda Türk-İş yönetiminin grevlere karşı takınmış olduğu tutumu eleştirdi. Bu süreç Türk-İşten ayrılmaya kadar gitti ve 13 Şubat 1967de Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kuruldu. 1977de yapılan 6. genel kurula kadar DİSKin genel başkanlığını yapan Türkler, bu dönem içinde mücadeleci ve aktif kişiliğiyle öne çıktı. Özellikle 1971e kadar Maden-İşin yürütmüş olduğu yetki mücadelesinde güçlenen DİSK, 15-16 Haziran direnişinden sonra üye sayısını artırdı. Türkler, 15-16 Haziran olayları nedeniyle tutuklandı. 12 Marttan sonra bağımsız sendikaların katılımıyla üye sayısı daha da artan DİSK içinde baş gösteren anlaşmazlıkta, Ulusal Demokratik Cephe (UDC) yanlılarıyla işbirliği yaptı. Türklerin 28 Temmuz 1977de yapmış olduğu açıklama örgüt içinde tartışmalara yol açtı. DİSK yürütme kurulu içinde diğer üyelerle anlaşmazlığa düşen Türkler, Aralık 1977de yapılan 6. genel kurulda genel başkanlığa seçilemedi. Bu tarihten sonra Maden-İşin genel başkanlığını yürüttü. 22 Temmuz 1980 sabahı Merterde evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.
ÜNAL OSMANAĞAOĞLU KİMDİR?
Bahçelievler katliamı ve Kemal Türkler davası sanığı, Ülkücü Ünal Osmanağaoğlu, 22 Ağustos 1980de Merterdeki evinin önünde öldürülen Kemal Türklerin katil zanlısı olarak aranırken, 12 Eylülden sonra yurtdışına kaçtı.
Türkler davasıyla ilgilenen Avukat Rasim Öz, Osmanağaoğlunun Abdullah Çatlıdan sonraki yeni reis olarak Türkiyeye döndüğünü öne sürdü. Osmanağaoğlunun Susurluk kazası öncesinde Çatlıyla Kuşadasında Onur-A Otelde buluştuğu iddia edildi.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Türkler cinayeti davasında idam cezası istemiyle yargılanan Osmanağaoğlu, Ankara Bahçelievlerde 7 TİPli öğrencinin öldürülmesiyle ilgili davadan da gıyabi tutuklu olarak uzun süre arandı.
İnterpolün kırmızı bültenle 20 yıldır aradığı Osmanağaoğlunun, İstanbulda yaşayan kardeşi Tamer Osmanağaoğlunun kimliğini Kuşadasındaki yeni hayatında kullandığı belirlendi. İstanbuldan Kuşadasına 10 Nisan 1999da giden polis, düzenlediği operasyonda Osmanağaoğlunu, amcasının oğlu ve ortağı Hasan Osmanağaoğluyla yakaladı.
Osmanağaoğlunun yakalanmadan bir yıl önce Kuşadasındaki Güzelçamlı beldesindeki jandarma karakolunun bahçesine Atatürk büstü yaptırdığı ortaya çıktı.
Osmanağaoğlu, yakalandıktan bir ay sonra Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Bahçelievler katliamı davasının duruşmasına katıldı. Burada verdiği ifadede, hayatının bir dönüm noktası olan bu olayda kendisini mahkemenin hangi suçlamayla aradığını bilmediğini savunarak, Kesinlikle suçu işlemedim dedi. Osmanağaoğlu, bu davada 2 Kasım 1999da aynı suçu yedi kere işlediği gerekçesiyle yedi kez idam cezasına çarptırıldı.
BUNLAR CİNAYETİ ÇÖZMEZ
29 yıldır gündemden düşmeyen Türkler cinayeti, neden hala aydınlatılamıyor? Kemal Türkler kimdi, neden öldürüldü? Bu soruları bir çok insan soruyor kendisine. Tıpkı adliyenin karşısında beklerken yanımıza gelen emekli bir amca gibi.
*Ne var gençler burada bugün neden bu kadar kalabalık?
*Kemal Türkler cinayetinin duruşması var.
*Heee
*Kemal Türkleri duydun mu hiç, kim olduğunu biliyor musunuz?
*İsmini çok duydum, öldürüldüğünü de duydum ama kim olduğunu bilmiyorum. Ama size bir şey söyleyeyim mi? Bunlar hiçbir cinayetin sorumlularını bulmazlar.
*Neden?
*Emeklisine 11 Lira zam veren hükümetin, halk ile işi olmaz çünkü de ondan.
Türkiyede 7den 70e herkesin vicdanı haline gelmiş faili meçhul cinayetlerden birisi, Kemal Türkler cinayeti.
(İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
Evrensel'i Takip Et