02 Eylül 2009 00:00

‘Bizi güldürdüler ancak hiç gülmediler’

Her pazartesi günü Beşiktaş’ta düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde bu hafta komedi türünde eserler vermiş sinema ve tiyatro sanatçıları onurlandırıldı. Eski güldürü sanatçılarının daha çok halkın içinde...

Paylaş

Her pazartesi günü Beşiktaş’ta düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde bu hafta komedi türünde eserler vermiş sinema ve tiyatro sanatçıları onurlandırıldı. Eski güldürü sanatçılarının daha çok halkın içinde olduğuna vurgu yapılan konuşmalarda, magandalığı yücelten yeni komedi anlayışı eleştirildi.
Önceki gün, Türkiye’nin sanat dünyasında iz bırakmış kişileri onurlandırmak amacıyla yaklaşık beş senedir Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla Faruk Şüyün tarafından düzenlenen, “Ustalara Saygı” etkinlikleri kapsamında Beşiktaş Abbas Ağa Parkı’nda “Yeşilçam’da Yüzümüzü Güldürenlere Saygı” gecesi düzenlendi. Saat 21.00’de başlayan, açık havada yapılan bu yılın son Ustalara Saygı etkinliğinin, zaman zaman yağan yağmura rağmen etkinliği terketmeyen küçük bir seyirci kitlesi vardı.
GÜLENLER DE AĞLAR
Gecede Türkiye sineması konusunda araştırmaları ile tanınan Yahya Karadaş’ın arşivinden altmışlı yıllardan 1980’lere kadar çeşitli Türkiye yapımı komedi filmlerinden örnekler katılımcılar ile paylaşıldı. Yerli sinemanın Necdet Tosun, Süavi Sualp, Feridun Karakaya gibi birçok usta oyuncusunun, yönetmenin ve senaristinin yad edildiği gece, Yahya Karadaş’ın, Yönetmen Ülkü Erakalın’ın, Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Zihni Göktay’ın, Gazeteci Arda Uskan’ın ve Mizah Yazarı Cihan Demirci’nin sohbeti ile renklendi. Etkinlikte ayrıca Ülkü Erakalın Film Atölyesi tarafından hazırlanan, Nejat Uygur’un Nevra Serezli’nin ve Feridun Karakaya’nın güldürü oyunlarında oynamanın güzelliklerini ve zorluklarını anlattığı “Gülenler de Ağlar” isimli kısa filmin gösterimi de yapıldı.
SIKINTILARA RAĞMEN...
Kanlı Nigar ve Lüküs Hayat isimli tiyatro oyunlarında ve Tosun Paşa, Atla Gel Şaban, Döngel Karhanesi gibi bir çok filmde rol almış Usta Oyuncu Zihni Göktay konuşmasında tiyatro ve sinema geçmişine dair anılarını paylaşırken, yaşamları boyunca verdikleri ürünler ile tüm toplumu güldürmüş komedi oyuncularına çoğu zaman sahip çıkılmadığını ve bu insanların unutulmuşluk ve maddi sıkıntılar içinde kaldığını, hayatını yitiren birçok sanatçının gülmeden yaşamını bitirdiğini ancak yaşamı boyunca birçok kişiyi güldürdüğünü söyledi. Göktay, kendisinin rol aldığı son sinema filmi olan, ekim ayında vizyona girecek, Egemen Ertürk’ün yönettiği Çıngıraklı Top filminden emeğinin karşılığı olan parayı alamadığını ve bu nedenle bu filmin ne İstanbul’da gerçekleşecek galasına ne de bu filmi temsilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne gitmeyeceğini sözlerine ekledi. Zihni Göktay, geçmiş yıllarda komedi eserleri üreten sanatçıların aslında hayatlarında bin bir zorlukla karşılaştığının ve her zaman günlük yaşamın içinde olduğunun, halktan kopmadığının altını çizdi.
ARTIK MAGANDALIK YÜCELTİLİYOR
Mizah Yazarı Cihan Demirci ise güldürü sanatçılarına saygı gecesinde artık komedi filmlerinin ve mizah eserlerinin altmışlı ve yetmişli yıllardaki samimiyetini ve saflığını kaybettiğini belirtti. Kemal Sunal filmlerinde olduğu gibi geçmişte komik karakterlerin saf ve iyi niyetli kişiler olarak yansıtıldığına dikkat çeken Demirci, son zamanlarda üretilen komedi filmlerinde kaba saba olmanın ve magandalığın yüceltildiğini ifade etti. Ayrıca Cihan Demirci, Zihni Göktay’ın sözlerini tasdik edercesine yeni kuşak komedyenlerin artık eski güldürü sanatçılarının aksine halktan kopuk, izole bir hayat sürdüğünü sözlerine ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bellek temizliğini opera ile gerçekleştirmek için

SONRAKİ HABER

Kürt sorununun çözümü için atılan adımlar geri çekilmesin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa