1 Ekim 2009 00:00

Bu düzenleme yaraya çare olmaz


Tutuklu çocukların durumuna ilişkin Bakanlar Kurulu’nun yapacağını belirttiği değişiklikler, Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları tarafından yeterli bulunmadı.
Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında polislere taş attıkları gerekçesiyle tutuklanan ve aldıkları cezalar tartışma konusu olan ‘Terörle Mücadele Kanunu Mağduru’ çocukların durumu da ele alınmış ve toplantının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Terörle Mücadele Kanunu’nun çocuklarla ilgili hükümlerinin değiştirileceğini söylemişti.
GERÇEK ÇÖZÜM YASAL DEĞİŞİKLİKLE OLUR
Çiçek’in sözünü ettiği ve Bakanlar Kurulu’nda tartışılan Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı öneriye göre, 18 yaşından küçük çocuklar, ‘işledikleri suçlardan’ dolayı DGM’lerin yerine kurulan özel yetkili mahkemelerde yargılanmayacak. 2 yılın altında ceza alan çocuklar için ‘Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması’ kararı verilebilecek. Böylece, çocukların cezası, aynı eylemi 5 yıl işlememeleri kaydıyla ertelenmiş olacak. Çiçek, bu düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde çocukların bu tip davalarının çocuk mahkemelerinde görüleceğini de söyledi. ‘Alternatif cezai tedbirlere gitme imkanı da olacağını’ söyleyen Çiçek, Ceza İnfaz Kanunu’ndaki cezaların ertelenmesi, denetimli serbestlik gibi düzenlemelerin Bakanlar Kurulu’nda karara bağlandığını belirtti. Tutuklanan çocukların serbest bırakılması için çalışan Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları ise yaptıkları açıklamada Bakan’ın söz ettiği düzenlemelerin en fazla çocukların aldığı cezaların 20 ay indirilmesine yarayabileceğini belirterek sorunun gerçek çözümü için yasal değişiklik yapılması gerektiğini söylediler.
DÜZENLEME SADECE 20 AY İNDİRİM SAĞLIYOR
Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları’nın yaptığı açıklamada, “Bu değişiklikler olursa örneğin 90 ay ceza almış bir çocuğun cezası sadece yirmi ay azaltılmış olur. Bu çocuklar şu an için birkaç düşük ceza almış olanlar dışında en az 71 ay 10 gün ceza almışlardır. Aralarında 190 ay ceza almış çocuklar vardır. Bu cezalardan sadece 20 ay indirim sağlayacak bir değişikliğin bu sorunu çözmeyeceği açıktır” denildi. Çocukların tamamının çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanmalarının önemli olacağı dile getirilen açıklamada asıl olarak yasal düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çekilerek, “Çocuklara yüksek cezalar verilmesine neden olan yasa maddeleri değişmezse çocuk ağır ceza hakimlerinin de farklı kararlar vermesi mümkün değildir” denildi.
On altı-on sekiz yaş grubu çocuklara seçenek yaptırımları uygulanmasının yolunu açmanın önemli olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: Ama bu yaptırımların uygulanabilmesi için örneğin erteleme için en fazla üç yıl ceza verilmesi gerekir. Çocuklara üç yıldan fazla ceza verilmesine yol açan kanun maddeleri değiştirilmeden bu değişikliğin yapılmasının da büyük çoğunluk bakımından bir anlamı olmayacaktır.
BİNLERCE ÇOCUK MAĞDUR
1991 yılından bugüne kadar Türkiye’nin birçok yerinde ‘yasa dışı sol, sağ, etnik kimlik ve din referanslı örgütlerle ilişkilendirilmiş’ binlerce çocuğun TMK kapsamında aynen yetişkinler gibi özel usullerle soruşturulduğu, özel bir şekilde kovuşturulduğu, özel olarak cezalandırıldığı ve özel yöntemlerle cezalarının infaz edildiği belirtilen açıklamada, “Bugün bu sorun bölgesel olarak özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu da olmak üzere Türkiye’nin her yerinde ve yine özellikle Kürt çocuklarını hedef alacak şekilde sayısal ve sosyal çapı giderek büyüyen bir sorun olarak yaşanıyor.
Ama bu durum sorunu temel olarak bir çocuk sorunu olmaktan çıkarmıyor. Yasal koşullar ve uygulamalar aynı kaldığı sürece yarın farklı koşullarda farklı çocukların aynı mağduriyeti yaşaması çok mümkün bir durumdur” ifadeleri kullanıldı.(İstanbul/EVRENSEL)

OLUMLU AMA SORUNU ÇÖZMEZ
Avukat Gülçin Avşar, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından atılacak adımlara dair yapılan açıklamanın olumlu ama sorunun çözümü için yeterli olmadığını kaydetti. Çocukların Özel Yetkili Mahkeme yerine Çocuk Mahkemesi’nde yargılanacak olmasını olumlu bulduğunu söyleyen Avşar, fakat önerilen değişiklikle ceza indirimi dışında başka bir değişikliğin olmayacağını söyledi. “Değişiklikle çocukların mağduriyeti ortadan kalmıyor” diyen Avşar, Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları olarak, önerdikleri sekiz maddelik değişikliğin yapılması durumunda çocukların mağduriyetinin giderileceğini söyledi.

8 KONUDA YASA DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİLDİ
Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları, çözüm için şu değişiklikleri önerdi:
* TMK’nın cezaları artıran maddesi (madde 5),
* Çocuklara örgüt ilişkisi olmasa da örgüt üyeliğinden ceza verilmesine yol açan uygulamayı önlemek için konuyla bağlantılı maddesi (madde 2),
* Yüzünü kısmen veya tamamen kapatmak nedeniyle çocuklara örgüt propagandasından ceza vermeye yol açan maddesi (madde 7/2-a),
* On altı-onsekiz yaş grubu çocukların çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını engelleyen maddesi (madde 9),
* Aynı yaş grubundaki çocuklara hükmün açıklanmasını geri bırakma, erteleme, paraya çevirme ve alternatif yaptırıma çevirme yasağı getiren maddesi (madde 13),
* Cezaların infazı ile şartla salıvermeyle ilgili maddesi (madde 17),
* Türk Ceza Kanunu’nun çocuklara örgüt ilişkisi olmasa da örgüt üyeliğinden ceza verilmesine yol açan maddesi (madde 220/6)
* Taş atmayı güvenlik güçlerine silahlı direnme sayarak çocuklara ceza vermeye yol açan maddesi (madde 33-c), çocuklar lehine değiştirilmeli.

Evrensel'i Takip Et