16 Ekim 2009 00:00

İşsizlik temmuzda bile çok yüksek

Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 12.8 olarak gerçekleşti. İstatistik Kurumu, temmuz ayında işsiz sayısının 3 milyon 267 bin kişi olduğunu bildirdi.

Paylaş

Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 12.8 olarak gerçekleşti. İstatistik Kurumu, temmuz ayında işsiz sayısının 3 milyon 267 bin kişi olduğunu bildirdi. Oysa geçen yılın aynı ayında işsizlik oranı yüzde 9.9, işsiz sayısı ise 2 milyon 425 bin kişiydi.
Aradaki 1 milyon kişilik farka rağmen şubat ayında yüzde 16.1’le tarihi rekor kıran işsizlik oranlarında, mart itibariyle başlayan düşüş trendinin temmuz ayında da devam ettiği ileri sürüldü.
Oysa temmuz döneminde işsiz kalanların sayısının 473 bin kişi olması, krizin etkisiyle işten çıkarmaların sürdüğünü gösterdi. Yaz aylarında turizm ve tarım sektöründe yaşanan hareketlilik nedeniyle işsizlik verilerindeki düşüş trendinin, işsizlik oranı mevsimsel etkilerden arındırıldığında gerçeği yansıtmadığı görülüyor. Tarım dışı istihdamdaki azalış, işsizliğin çığ gibi büyüdüğünün bir diğer göstergesi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun temmuz ayı verilerine göre tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 314 bin kişi azalmış durumda.
KENTSEL İŞSİZLİK ARTTI
Türkiye genelinde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 842 bin kişi artarak 3 milyon 267 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranının, geçen yıla göre 2.9 puanlık artış ile yüzde 12.8 seviyesine ulaştığı temmuz döneminde, kentsel yerlerde işsizlik oranı 4 puanlık artışla yüzde 16, kırsal yerlerde ise 1.3 puanlık artışla yüzde 6.8 oldu.
Öte yandan, temmuz döneminde işgücü dışında olanların yüzde 45.3’ünün daha önce bir işte çalışmadığı bildirildi.
Bu oranın yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri de, genç işsizlik oranının yüksekliği...
UMUTSUZLARIN SAYISI ARTTI
“Umutsuzlar” olarak bilinen; iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre temmuz ayında 120 bin kişi artarak, 1 milyon 817 bin kişiye çıktı. Geçen yıl bu rakam 1 milyon 697 bin kişiydi. Umutsuzların 764 bini erkek, 1 milyon 53 bini kadınlardan oluştu. Umutsuzlar içinde yer alan, iş bulma ümidi olmayanların sayısı, geçen yıla göre 134 bin kişi artarak 648 bine yükseldi.


DİSK: İŞSİZLİK RAKAMLARI ALARM VERİYOR!
İşsizlik oranlarındaki küçük oynamaları iyimserlik olarak topluma sunanların, gerçek işsizlik ve yoksulluk olgularını dikkate almalarında büyük yarar var…
TÜİK temmuz istihdam rakamları, işsizlik sorununun ağırlaşarak devam ettiğini ortaya koyuyor. Fakat işsizlik, bütün bir yılı ilgilendiren sorun ve bu nedenle mevsimlik etkilerden arındırılması gerekir. Bu arındırmayı yaptığımızda, resmi işsizlik oranının yüzde 14.8, gerçek işsizlik oranının ise yüzde 22 olduğu görülmektedir. 2 milyon 252 bini iş bulma ümidini yitirmiş ve işsiz olmak üzere toplam 5 milyon 789 bine çıkmaktadır.
Temmuz ayı rakamlarının haziran ayına göre binde 2 oranında küçük olması ve mevsimlik istihdam artışının ciddi olmayan katkısından hareketle piyasalara iyimserlik aşılanması, gerçekçi bir tutum değildir. Bu tür yaklaşımlar, krizin gerçek boyutlarını saklamaya neden olmakta; kapsamlı sosyal politikaların uygulamaya konulmasını sekteye uğratmaktadır. Sosyal ve ekonomik sorunlara kısa dönemli geçici verilerle bakmak, yanıltıcı sonuçlara yol açacaktır.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Grev hazırlığı sürüyor

SONRAKİ HABER

Aclık düzenine rektörden itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...