20 Ekim 2009 00:00

Ankara barış grubuna kilitlendi

Ankara’da yeni hafta hareketli başladı. İsrail ve Azerbaycan’la yaşanan krizler Kürt ve Ermeni ‘açılımları’, Baykal-Erdoğan görüşmesi, MGK; AKP MYK...

Paylaş

Ankara’da yeni hafta hareketli başladı. İsrail ve Azerbaycan’la yaşanan krizler Kürt ve Ermeni ‘açılımları’, Baykal-Erdoğan görüşmesi, MGK; AKP MYK... Gündemi önemli kılan maddelerin listesi uzayıp gitti. Yoğun ve hareketli geçecek olan Ankara gündemi, PKK’li grubun barış çabalarına katkı sunmak için Türkiye’ye giriş yapmasıyla iyice hareketlendi. Ve bütün Ankara gündemi PKK’lilerin gelişine kilitlendi. Sürpriz bir şekilde AKP MYK toplantısı dün iptal edilirken, bugün yapılacak olan MGK gündeminin de, önemli ölçüde PKK’lilerin Türkiye’ye girişi ve alınacak tutumun birlenmesi olması bekleniyor.
KRİTİK AKP MYK NEDEN İPTAL EDİLDİ?
Gündeminde kritik konular olan ve PKK’li Barış Grubu’nun Türkiye’ye giriş yaptığı gün yapılacak olan AKP MYK toplantısı iptal edildi. Bilgi Başbakanlık Basın Merkezi tarafından duyurulurken iptal gerekçesi ise belirtilmedi. MGK toplantısı öncesi yapılan bu kritik MYK’nın iptal edilmesi soru işretlerine neden oldu?
GÜNDEM ‘3 KRİTİK’ KONU
AKP’de Başbakan’ın başkanlığında yapılacak olan MYK’da 3 kritik konu masaya yatırılacaktı. Dün akşam saatlerinde toplanması beklenen AKP MYK’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, “kayda” takılan görüşmesi, açılımın Meclis takvimi ve tartışma yaratan 29 Ekim ABD gezisi gündem olacaktı.
BAYKAL GÜNDEMİ
Günlerdir Erdoğan ile Baykal arısında polemik konusu olan “Kayıtlı mı olsun, kayıtsız mı olsun?” tartışmaları MYK’da netlik kazanacaktı. Erdoğan, partinin en yetkili organlarına Baykal ile görüşmeyi soracaktı. Baykal’ın görüşme talebini yokuşa sürdüğü görüşlerini savunan AKP’liler, gerekirse bu görüşmenin bu şartlarda olmayabileceğini de söylüyorlar.
AÇILIM TAKVİMİ NETLEŞECEKTİ
MYK’nın bir diğer gündem maddesi ise açılımla ilgili Meclis takviminin netleşmesi olacaktı. Özellikle PKK’li Barış Grubu’nun Türkiye’ye gelişi ve hükümete yönelik yapılan ‘açılımın belirsizliklerle dolu olduğu’ eleştirileri nedeniyle açıklanacak takvim daha da önem kazanmıştı. Ancak bu iptal sonrası bu önemli gündem de sarkmış oldu.
29 EKİM SIKINTISI
Öte yandan Başbakan’ın önünde bulunan bir başka sıkıntılı konuda ABD Başkanı Barack Obama ile yapılacak görüşme. Bu görüşme de iptal edilen MYK’nın önemli gündemlerinden birisiydi. Erdoğan’ı davet tarihinin parti içinde de sıkıntı yarattığı biliniyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tarihinde Başbakan’ın yurtdışına gitmesinin kamuoyunda bazı eleştirileri getireceği ve özellikle muhalefet partilerinin de buna tepki gösterebileceği konuşuluyor. Bu konu da MYK’da ele alınacaktı. Ancak bu önemli gündemlerin görüşüleceği MYK sürpriz bir kararla soru işaretlerine neden olacak bir biçimde iptal edildi. (ANKARA)


KRiTiK MGK
ÇANKAYA köşkünde bugün toplanacak olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) son yılların en kritik toplantılarından biri olmaya aday. MGK, zaten içerik, zamanlama ve ele alınacak önemli konuların sayısı bakımından kritik olarak değerlendiriliyordu.
Kürt açılımı sürecinde ilk PKK’li grupların Türkiye’ye gelmesinin ardından yapılacak olması bakımından dikkatlerin üzerine çevrilmesine neden oldu. Gül’ün MGK toplantısı üzerine hem Meclis Başkanı hem de ana muhalefet lideriyle toplantı yapmayı düşündüğünü söylemesi, bugünkü toplantıya verilen önemin bir başka göstergesi.


BAYKAL’A YANIT VERECEK
MYK toplantısını iptal eden Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu öncesi MGK üyesi bakanlarla toplantı gerçekleştirecek. MGK toplantıları öncesi Meclis Grup toplantısını yapmayan Erdoğan’nın bugün MGK öncesi partisinin grubunu toplaması bekleniyor. Erdoğan açılım süreci ile ilgili olarak Baykal’a görüşme konusu yanıtını bugün grup toplantısında verecek. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan’ın, MGK toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “MGK toplantılarına ana muhalefet lideri de katılsın” önerisi ile dün Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı’ndan ve Kandil’den gelen Barış Gruplarının Türkiye’ye girişini değerlendirecekleri kaydedildi. Öte yandan, açılım süreci ile ilgili İçişleri Bakanlığı’nın değişik kategorilerde yaptırdığı 4 ayrı araştırmanın veri sonuçlarının da MGK’ya sunulacağı kaydedildi.


Başbakan Erdoğan Türkiye’ye gelemedi
TÜRKİYE dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla oluşturulan barış gruplarının iki tanesi Habur’dan ülkeye kiriş yaptı. Gerek gelen grup gerekse DTP’den barış çağrıları yapılarak “PKK adım attı sıra devlette” denildi. Bunun üzerine gözler dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Erdoğan, “Dünya Siyasetinde Ortadoğu: Sorunlu Bölgede Güvenlik Arayışı” konulu İstanbul Forumu’na katıldı. Ortadoğu’daki savaşlara ve ‘barışa’ dair konuşan Başbakan, Barış Grubuna dair tek kelime dahi etmedi.
İRAN, SURİYE, LÜBNAN...
Muhalefetin, Türkiye’nin izlediği dış politikada kayma olduğu yönündeki eleştirilerine de yanıt veren Erdoğan, “Dış politikamızda bir eksen kayması söz konusu değildir. Filistin’in acıları devam ederken, Gazze’nin enkazı dururken, Ortadoğu’da barışı tesis edemeyiz. Irak’ın yaralarını sarmadan istikrarı tesis edemeyiz. İran’la, Suriye ile, Lübnan’la ilgili meseleleri çözüme kavuşturmadan bu bölgede refahı tesis edemeyiz” dedi. Ancak Erdoğan, kendi ülkesinde yaşanan savaşa ve Barış Grubuna dair konuşmamayı tercih etti.
GAZZE’DE YAŞANANLAR
Filistin’in acıları devam ederken, Ortadoğu’da barış tesis edilemeyeceğini anlatan Erdoğan, “Biz nükleer silahlardan arındırılmış bir bölgede yaşamak istiyoruz” dedi. Filistin meselesinin tüm bölgesel sorunların merkezinde yer aldığına dikkat çeken Erdoğan, “İnsanların acılarını artırmaktan, barışı sabote etmekten başka hiçbir amaca hizmet etmeyen uygulamaları eleştirdik, bugün de eleştirmeye devam ediyoruz” dedi.
ÖNCEKİ HABER

MGK’dan çıkacak karara mı bağlı?

SONRAKİ HABER

Emek Partisi Ünye İlçe Örgütü açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...