27 Kasım 2009 00:00

Saldırı var, gözaltı yok!

Başbakan ve Cemil Çiçek’in İzmir’de yaşanan saldırının ardından DTP’yi suçlaması ve adeta saldırganları onaylayan tutumları, yeni bir linç girişimine davetiye çıkardı.

Paylaş

Başbakan ve Cemil Çiçek’in İzmir’de yaşanan saldırının ardından DTP’yi suçlaması ve adeta saldırganları onaylayan tutumları, yeni bir linç girişimine davetiye çıkardı. Bu açıklamalara bir de kolluk güçlerinin önlem almaması eklenince, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde 2 bin 500 kişi Kürtlerin evlerine saldırdı. Saatler süren saldırıya rağmen linç girişiminde bulunan tek bir kişi bile gözaltına alınmadı.
İzmir’de DTP konvoyuna saldırının yankıları sürerken, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 kişi, Kürtlere linç girişiminde bulundu. Kürtlerin yaşadığı Harmanlık Mahallesi önünde toplanan binlerce kişi, Kürtlerin ilçeyi terk etmesini istedi. ‘‘Bayramiç halkı buraya’’, ‘‘Kürtler dışarı’’, “Kahrolsun PKK’’ sloganları atan kalabalık, evlere saldırdı. Silah seslerinin duyulduğu mahalle ablukaya alındı.
2 BİN 500 KİŞİLİK LİNÇ GİRİŞİMİ
Bayramiç otogarı önünde bir grup genç arasında çıkan tartışmaya müdahale eden polis, 4 Kürt gencini gözaltına almak istedi. Bunun üzerine başlayan tartışma, çevredekilerin katılımıyla bir anda linç girişimine dönüştü. Tamer Demir, Timur Özkan, Mehmet Başaran ve Ceyhun Görmüş isimli üç Kürt genci gözaltına alınırken, olayı duyan yüzlerce kişi, kısa sürede emniyet müdürlüğü önünde toplandı.
EVLERE SALDIRDILAR
2 bin 500 kişilik grup, gözaltına alınan Kürt gençlerinin kendilerine verilmesini istedi. Emniyete giremeyen kalabalık grup, Atatürk Caddesi üzerinde toplanarak “Bayramiç halkı buraya”, “Kürtler dışarı”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Burayı Kürtlere mezar edeceğiz”, “Sizleri burada yaşatmayacağız” şeklinde sloganlar attı. Kürt vatandaşları beldeden gitmeleri yönünde tehdit eden kalabalık grup, tekbir getirerek Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Harmanlı Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kürtlerin yaşadığı evlerin camlarını kıran kalabalığın saldırısı uzun süre devam ederken, saldırılar sırasında mahallede silah sesleri duyuldu.
KÜRTLER EVLERİNDEN ÇIKAMIYOR
Bayramiç polisi kalabalığı dağıtmakta yetersiz kalınca, İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan takviye geldi. İlçeye, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü’nden de takviye olarak 50 kişilik Çevik Kuvvet polisi çağrıldı. Sabah saatlerine kadar süren olaylarda, Kürtlerin yaşadığı mahalle abluka altına alındı. Saldırılarda çok sayıda Kürdün evinin çamları kırılırken, yaralı olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgi alınamadı. Kürt vatandaşlar, bütün gece devam eden olayların ardından dün can güvenlikleri olmaması nedeniyle evlerinden çıkamadı. Gözaltına alınan Kürt gençlerinden ikisi dün serbest bırakılırken, linç girişiminde bulunanlardan hiç kimsenin gözaltına alınmaması dikkat çekti.
POLİS ÖNLEM ALMADI
Evleri saldırıya uğrayan Taner Demir gazetemize yaptığı değerlendirmede, beldede yaşanan olaylarda polisin ihmali olduğunu söyledi. Demir, 3 ay önce de saldırıya uğradıklarını, ancak Çevik Kuvvet ekiplerinin müdahale etmesi üzerine olayların büyümesinin engellendiğini dile getirdi. Linç girişimine maruz kalan Taner Demir, gözaltına alınan 4 kişinin emniyette de darp edildiğini iddia etti. Taner Demir, “Emniyete gittim. İlgilenen kimse yok. Hastaneye götürülüp götürülmediklerini dahi bilmiyorum. Doğru dürüst görüştürmediler. Çok kötü dövülmüşler” dedi.
(Çanakkale/EVRENSEL)

HALK TEDİRGİN
İlçe sakini Murat Baydo: Biz mahallemizde mahsur kalıyoruz. Kadınlarımıza küfrediliyor. Emniyet bu olayla hiç ilgilenmedi. Bayram alışverişimizi dahi yapamadık.
İlçe sakini Nezahat Demir: Çocuklarımızı korkuyla büyütmek istemiyoruz. Bu olaylar isimleri bile belli olan kişilere müdahale edilmediği için yaşanıyor. Biz bu kişilerin ve onlara öncülük edenlerin yakalanmasını istiyoruz. Ne olursa Kürtlerden biliyorlar.
SORUMLU HÜKÜMET
Emek Partisi Çanakkale İl Başkanı Kenan Erkul durumla ilgili açıklama yaptı. Erkul “Bayramiç’teki linç girişimi Türkiye’deki barış ortamını bozulmasını isteyen karanlık güçlerin provakatif bir eylemidir. Be saldırıların en önemli sebebi AKP hükümetinin açıklamalarıdır. Hükümet linççileri cesaretlendiriyor. Bu olaya sebebiyet verenleri kınıyor, Bayramiç Halkının provokatörlerin oyununa gelmemelerini istiyoruz” dedi.

Tahrikler linçleri getirdi

KÜRTLERE yönelik linç girişimlerinin son örneği İzmir’de yaşandı. AKP, CHP ve MHP’nin kışkırtmaları sonucu son 4 yılda pek çok kez linç girişimi meydana geldi. Bu saldırılar sonrasında yapılan açıklamalar ise hep ‘vatandaş hassasiyeti’ olarak nitelendirildi.
İzmir’de yaşanan saldırının ardından Başbakan Erdoğan ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, DTP’yi suçladı. Başbakan, açıklamasında saldırganlara gerekçeler üretirken, Çiçek ise bir adım daha öteye giderek “olayların büyümesi konusunda ‘duyarlı’ davranan vatandaşlara teşekkür etti!” Kürtlere yönelik saldırıların AKP Hükümeti’nin işbaşına gelmesinden sonra artması ise başka dikkat çekici bir olay.
SALDIRGANLARA İLK DESTEKLERİ DEĞİL
DTP’yi suçlayan Erdoğan, 2008 yılında İstanbul’da Kürtlere yapılan pompalı saldırıyı savunmuş ve vatandaşın kendini müdafaa etme hakkı olduğunu söylemişti.
2005 yılında yine Bursa’nın Bozüyük ilçesinde yüzlerce Kürdün yaralandığı linç girişimini, o dönem adalet bakanlığı yapan Cemil Çiçek, ‘Vatandaş tepkisi’ olarak yorumlamıştı.
ORGANİZELİ LİNÇ GİRİŞİMLERİ
Hükümet yetkililerinin açıklamalarıyla teşvik ettiği linç saldırılarının bilançosu ise korkutucu boyutlarda. Kışkırtmalar sonucu son 4 yıl içerisinde farklı yerlerde meydana gelen 40 civarındaki linç girişimlerinde ve kürtlere yönelik saldırılarda, yüzlerce kişi yaralandı. Ölüm olaylarının da yaşandığı saldırıların bir çoğunda saldırganlar gözaltına alınmaması ya da ciddi bir yaptırımla karşılaşmamaları linç girişimlerini teşvik etti.
Merve Yıldırım
ÖNCEKİ HABER

ARINÇ PARTİSİNİ UYARMIŞTI

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...