13 Mart 2011 12:21

Alman hükümetinde nükleer korku

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede bulunan nükleer santrallerdeki güvenlik standartlarının gözden geçirilmesine karar verdi.Başbakan Merkel, başkent Berlin’de Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Çevre Bakanı Jürgen Röttgers ile Japonya’daki felaketi değerlendirdi.Merkel, toplantıdan sonra yaptığı aç

Alman hükümetinde nükleer korku
Paylaş

Başbakan Merkel, başkent Berlin’de Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Çevre Bakanı Jürgen Röttgers ile Japonya’daki felaketi değerlendirdi.

Merkel, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Japonya gibi nükleer santrallerdeki güvenlik standartlarının en yüksek olduğu bir ülkede bile bir nükleer tehdidin ortaya çıkması durumunda, Almanya’nın bunu görmezden gelemeyeceğini söyledi.

Ülkesindeki nükleer santrallerin sağlam ve güvenli olduğunu bildiklerini ifade eden Merkel, buna rağmen Japonya’daki felaket analizinin yakından izleneceğini kaydetti.

Diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle de bu konuda görüşeceklerini belirten Merkel, bu günün kendi politikalarının sorgulanması için uygun bir gün olmadığını, kendilerinin güvenliğe büyük önem verdiğini söyledi.
Alman hükümeti, ülkedeki nükleer santrallerin kademeli olarak tümüyle kapatılması için öngörülen süreyi uzattığı için ülkedeki muhalefet partileri tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor. Alman hükümeti, geçtiğimiz yıl ülkedeki 17 nükleer santralin fazladan 12 yıl faaliyet göstermesine karar vermişti.

50 BİN KİŞİ NÜKLEERE HAYIR DEDİ

Öte yandan, muhalefet partilerinin liderleri Almanya’daki nükleer santrallerin en kısa zamanda kapatılması çağrısını yinelerken Stutgart kentinde yaklaşık 50 bin kişi nükleer santral etrafında 45 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. Eylemde, hükümetin nükleer enerjiden vazgeçmesi ve santrallerin kapatılması istendi.

İSTANBUL’DA DA EYLEM VARDI

Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü üyesi bir grup, nükleer santralleri protesto etti. Beşiktaş‘ta Barbaros Meydanı’nda toplanan bir grup, “Çevre Korumacılığı Tüm İnsanlığın Ortak Geleceğidir” yazılı pankart açtı. Burada grup adına konuşan Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz bölgelerinde kanser vakalarında patlama yaşandığını savunarak, “Nükleer santraller insanı hem süründürür, hem de öldürür. Biz Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santral projelerinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Deprem kuşağında yaşadığımızı unutmamalıyız. Nükleer santrale gerek olmadığını her fırsatta anlatıyoruz. Japonya’daki olayı gördünüz. Nükleer sızıntının sadece söylentisi olsa, insanların oraya gelmemesi için bu yeter” diye konuştu. Prof. Dr. Orhan Kural da Japonya’da yaşanan depremin büyük tehlikelere yol açtığını belirterek, şunları söyledi: “Japonya deprem ülkesi, depreme iyi hazırlanan bir ülke, eğitimiyle tatbikatlarıyla, halkı da soğukkanlı bir halk. Japon halkı kanunlara çok fazla uyar. Çok iradeli bir halktır. Düşünün, onlar bu duruma düşmüşse, Türkiye’de halkımız daha fazla panik içindedir. Yeterli eğitim verilmedi. Teknolojimiz de onlar kadar ileri değil. Japonya’nın yaşadığı problemi Türkiye yaşadığı zaman bunun yüzlerce katı zarar verir.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hırsızlar işbaşında, eğitim emekçileri zanlı!

SONRAKİ HABER

EMO: Nükleer macerasından vazgeçin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa