27 Mart 2010 00:00

İngiltere’de grev raylara sıçradı

İNGİLTERE’de British Airways’te çalışan kabin personellerinin 3 günlük grevinin ardından demiryolu işçileri de, işten atma planlarına karşı ve yolcu güvenliği için grev kararı aldı.

Paylaş

İNGİLTERE’de British Airways’te çalışan kabin personellerinin 3 günlük grevinin ardından demiryolu işçileri de, işten atma planlarına karşı ve yolcu güvenliği için grev kararı aldı. Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) tarafından önceki gün yapılan açıklamaya göre, 6-9 Nisan tarihlerinde 3 günlük bir grev gerçekleştirilecek. Demiryollarında çalışan kamu personelinin üye olduğu TSSA sendikası da aynı kararı alarak greve çıkacak.
Demiryollarını işleten Network Rail, bir süredir yeni uygulamalar yapma planlarının olduğunu söylüyordu. Bu planlardan biri de bin 500 işçinin işine son vermekti. Buna şiddetle karşı çıkan sendikalar, defalarca görüşme yapmalarına rağmen sonuç alamadılar. Geçtiğimiz haftalarda yapılan grev oylamalarında, işçiler grevden yana oy kullanınca tekrar görüşmeler başladı. Network Rail saldırılarında ısrar edince sendikalar grev tarihlerini açıkladı ve hazırlıklara başladı.
İŞÇİ KALMAYACAK
Şirketin planını hayata geçirmesi durumunda, bir çok istasyonda çalışan kalmayacak. Bilet makinelerinin yanı sıra, kontrol makineleri ve kameralar istasyonları yönetecek. Ücra köşelerde, köy ve kasabalarda gece geç saatlere kadar çalışan trenleri bekleyen bir çok kişi ise yalnız başına karanlıkta istasyonlarda bekleyecek. Bu durumun, yolcuların güvenliğinin düşünülmediği anlamına geldiğini söyleyen sendika, yolcuların güvenliğinin yok sayılmasına ve işçilerin işten atılmasına müsade etemeyeceklerini vurguladılar.
Toplam 45 bin işçi çalıştıran Network Rail, yıllık 6.1 milyar sterlinlik gelirle İngiltere’nin en büyük demiryolu firması. 2002 yılında kurulan ve kamuya bağlı olan firma, bir süredir kesinti ve işleyişte değişikliklerden bahsediyordu. Sendikalar, saldırı ve halkın güvenliğini bozan bu uygulamalara müsade etmeyeceklerini açıklarken Network Rail, sendiakların güvenliği düşünmediğini öne sürdü.
RMT: MÜSAADE ETMEYECEĞİZ
İngiltere’de en büyük demiryolu sendikası olan RMT, yıllardan beri ardı arkası gelmeyen saldırılara karşı daha mücadeleci bir tutum alıyor. Uzun bir süre hükümetlerin çok fazla uğraşmak zorunda olmadığı demiryolu işçileri, bir süredir taleplerini daha gür bir şekilde dile getiriyor. İşçi Partisi, 1997 yılında iktidara geldiğinde, Blair ve politikalarına yakın olan RMT Genel Başkanı Jimmy Knapp, 2001 yılında kansere yenik düşerek hayatını kaybett. Knapp 18 yıl genel başkanlık yapmıştı.
Knapp’ın ölümünden sonra yardımcısı Bob Crow 2001 yılında yapılan olağanüstü seçimlerde genel başkanlığa getirildi. Row, İşçi Partisi’ne sendikanın düzenli olarak ödediği aidatları durdurdu ve RMT 104 yıl sonra, 7 Şubat 2004’te, resmen İşçi Partisi’den ayrılmış oldu. 1900 yılında İşçi Partisi’ni kuran sendikalardan biri olan RMT ondan yolları böylelikle ayırmış oldu. Seçildiği günden beri mücadeleci bir hat izleyen Crow, işçilerin çıkarına olan her tür mücadele yöntemini kullanmakta geri durmadı ve krizi bahane ederek işçi ve emekçilere saldıran sermayeye karşı daha sert olunmasını savundu. Yoğunlaşan saldırılara karşı Crow genel grev çağrısı yapan ilk sendikacıydı. (Londra/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

Sağlık reformu savaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...