29 Mart 2010 01:00

Durak’a son darbe!


20 yıl bayınca Adana Büyükşehir Belediyesi başkanlığı yaptı. Sırasıyla ANAP, DYP, AKP ve MHP’nin seçimleri kazanmasına vesile oldu.
Her dönem kadrolarını da beraberinde götürdü. Hakkında 20 yıl boyunca yolsuzluk ve rüşvet iddiaları gündemden düşmedi. Bu iddialar, AKP’den belediye başkanıyken de sürdü. AKP’nin karşısına çıkıp seçimi kazanınca, Aytaç Durak için zor günler başladı. Başbakan’ın hedefi olan Durak’ın, son olarak sağ koluyla da arası bozulunca, kirli ilişkiler açığa saçıldı. Bunun üzerine hakkında soruşturma açılan Durak’a seçimi kazandırdığı MHP de sırtını dönünce, dün 20 yıllık koltuğundan oldu. Karar, İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından “soruşturmanın selameti” gerekçesiyle verildi.
VALİ: GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
Kararı ise Durak’ın uzun süredir birlikte çalıştığı Adana Valisi İlhan Atış verdi. Bir haber programında basına konuşan Atış, “Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aytaç Durak’ın, bakanlık onayı ile görevinden uzaklaştırıldığını” söyledi.
Atış, bölgede incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile geldiği Karataş ilçesinde yaptığı açıklamada, “Durak, bugün (dün) itibariyle, 28.03.2010 tarih ve 9434 sayılı bakanlık onayıyla görevinden uzaklaştırılmış bulunmaktadır” dedi.
MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK
Atış, Büyükşehir Belediye Meclisi’ni 31 Mart Çarşamba günü olağanüstü toplantıya çağırdıklarını bildirdi. Atış, bu toplantıda, meclisin başkan vekili çıkaramaması halinde mevcut belediye başkan vekilinin bu görevini ikinci toplantıya kadar sürdüreceğini bildirdi.
DURAK TEPKİLİ
Görevinden bakanlık kararıyla uzaklaştırılan Aytaç Durak, “Burası dağ başı değil, muz cumhuriyeti değil, padişahlık ve krallıkla idare edilmiyoruz” dedi. Durak, görevden alınma kararıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “seçimlerde hevesleri kursağında kalanların, önce bazı yandaş medyayla kamuoyu oluşturup halk önündeki itibarını daha da zedeleyebilmek için bu son çirkinliğe başvurduklarını” öne sürdü.
Adana halkının kendisini iyi tanıdığını, 47 yıllık bürokrasi, piyasa ve belediye hizmetleri içerisinde tek bir kara leke olmadığını ileri süren Durak, “Bugünden sonra da tersine, ben bu iftiracıların yakasını bırakmayacağım” dedi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesine göre Durak’ın görevden uzaklaştırılması kararı iki ayda bir gözden geçirilecek, devamında yarar bulunmazsa kaldırılacak.
Görevden uzaklaştırma kararı alındığı için Adana Valisi İlhan Atış, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesine göre 10 gün içinde Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ni toplantıya çağırıp, belediye başkan vekili seçilmesini sağlayacak.
İTİRAZ EDEBİLİR
İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma sürecinin sonunda yargılama izni verilmesi halinde, Aytaç Durak’ın, Danıştay’a itiraz ve yürütmenin durdurulması talebiyle başvuruda bulunma hakkı bulunuyor. Danıştay, itirazı yerinde görüp yürütmenin durdurulmasına karar verirse, Aytaç Durak tekrar göreve dönebilir. (Adana/EVRENSEL)

DERT OLAN DOSYALAR!
/DAMADA ARSA: Menekşe köyündeki 13 bin 56 metrekarelik arsanın belediyeye ait kısmının, 2006 yılında Durak’ın damadı Bekir Cavcav’a 278 bin TL’ye satılması. Arsanın şimdiki değerinin 3 milyon TL olduğu öne sürülüyor.
/TARTIŞMALI ARSA: Durak’ın damadının satın aldığı arsanın yanında bulunan arazinin Durak’ın eşine satışı da mahkemelik durumda. Hazine’ye ait 73 dönümlük arazi, imar uygulamaları ile belediye hizmet alanına çevrildi. 50 dönümlük alan, arsa haline getirildi. Bu alana yeniden imar uygulaması yapılarak, konut alanına çevrildi. Arsayı, Durak’ın eşi Fahriye Durak satın aldı.
*VERGİ KAÇAKÇILIĞI: Durak’la ilgili bir iddia da arsanın değerini düşük gösterip daha az vergi ödemesiyle ilgili. İddiaya göre Durak, Adana’nın Karahan bölgesinde metrekaresini 30 TL’ye sattığı arazinin satış değerini 18 lira olarak gösterdi. Böylece vergi kaçırdı.
*EŞE KIYAK: Başka bir iddiaya göre ise Durak’ın eşi adına kayıtlı Süleyman Demirel Bulvarı’nda bulunan yaklaşık 11 bin metrekarelik arazinin de içinde bulunduğu bölgeyle ilgili plan tadilatı yapıldı. Konut alanları ticaret alanına alındı. Arazi değerine değer kattı. Böylece arazinin 27 bin metrekare olan inşaat izni, 82 bin metrekareye çıktı. Bu değişikliğe ‘evet’ diyen 54 meclis üyesi hâlâ yargılanıyor.

ADANA’DA NE OLMUŞTU

Durak’ın açığa alınma sürecinde belediye meclisinin mart ayı oturumlarındaki tartışmalar ve ortaya atılan iddialar etkili oldu. Aytaç Durak, mart ayı ilk olağan meclis toplantısında, bir akaryakıt istasyonuyla ilgili imar değişikliği konusunda 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı yapıldığına ilişkin ses kasetini ortaya çıkardı. Durak, ses kasetinin 4 dakikalık bölümünü dinletince, üyelerin tepkisiyle karşılaştı. Durak’ın 20 yıldır ‘sağ kolu’ olarak bilinen, gittiği her partiye beraber götürdüğü, mecliste başkan vekilliğini emanet ettiği Mustafa Tuncel’den, “Bugüne kadar belediyede yapılmış yasadışı ne kadar imar değişikliği varsa, mimarı Durak’tır” çıkışı geldi. Tuncel, Durak’ın servetinin 2 milyar dolar olduğunu iddia edip, “Çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aytaç Durak hakkındaki iddiaların araştırılması gerektiğini belirterek, savcıları göreve çağırdı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Aytaç Durak ve Mustafa Tuncel’in tüzük gereği istifasını istedi. Mustafa Tuncel ve Aytaç Durak, peş peşe MHP’den istifa etti.
Aytaç Durak, malvarlığıyla ilgili iddialarla ilgili kendi hakkında suç duyusunda bulundu.
Aytaç Durak ve Mustafa Tuncel, soruşturma nedeniyle adliyede savcılara ifade verdi.
Aytaç Durak, 28 Mart günü İçişleri Bakanlığı’nca soruşturmanın selameti gerekçe gösterilerek iki ay süreyle açığa alındı.

Evrensel'i Takip Et