29 Mart 2010 00:00

‘Kütüphaneler yerel yönetimlere bırakılmasın’

46. Kütüphane Haftası, bugün başlayıp hafta sonuna dek sürecek etkinliklerle kutlanacak.

Paylaş

46. Kütüphane Haftası, bugün başlayıp hafta sonuna dek sürecek etkinliklerle kutlanacak. Haftaya girerken, kütüphaneciler, kütüphanelerin yerel yönetimlere devredilmesine itiraz ediyor.
Kütüphane haftasında kütüphaneciler de, milletvekillerine mektup yazarak halk kütüphanelerinin yerel yönetimlere devredilmesi için hazırlanan yasa tasarısına itiraz ettiler. Yerel yönetimler yeterli altyapıya sahip olmadan kütüphanelerin devredilmesinin sorun yaratacağını kaydeden kütüphaneciler, yerel yönetimlerin halk kütüphanelerini hangi hizmetler çerçevesinde yöneteceğine dair bir mevzuat olmadığının altını çizdiler. Bugün devrin gerçekleştirilmesi halinde, büyük ölçüde yerel yöneticilerin kişisel duyarlılıklarına bağlı olarak halk kütüphanelerinin gelişme gösterebileceğini bildiren kütüphaneciler, kütüphanelerin yasal olarak gelişmelerinin garanti altına alınması gerektiğini ifade ettiler.
“Yerel yönetimler, yasal zorunluluk olmadığı sürece politik getirisi olmadığı düşüncesiyle kütüphane hizmetlerine yeterli finansal kaynak ayırmayacaktır” görüşünü belirten kütüphaneciler, halk kütüphanelerine seçilen kaynak seçiminin de yerel yöneticilerin politik tavrına bağlı olarak uygulanabileceği uyarısında bulundular. Bunlara ek olarak, bakanlık bünyesinden belediyelere devredilen birçok kütüphanenin kapatıldığını hatırlatan kütüphaneciler, halk kütüphanelerinin kapatılmasının da yerel yönetimlerin gündeminde olacağına dikkat çektiler. “Gerek yönetimsel gerekse teknik olarak tam bir kargaşa anlamına gelen böylesi bir düzenleme düşüncesinden hemen vazgeçilmelidir” diyen kütüphaneciler, mevcut yasa tasarısının geri çekilmesini talep ettiler.
YAZARLAR HALKLA BULUŞACAK
Kütüphane Haftası, 29 Mart-4 Nisan tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Kütüphaneciler Derneği’nin ortaklaşa düzenleyeceği etkinlikler çerçevesinde söyleşi, panel, belgesel gösterimleri ve konserlerle kutlanıyor.
Bugün yapılacak açılış töreniyle başlayan etkinlikler, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Ankara Alman Kültür Merkezi, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, Ankara Plaza Hotel, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Milli Kütüphane, OR-AN Sevgi Yılı Halk Kütüphanesi, Vehbi Koç ve Ankara Araştırma Merkezi ile Cebeci, Mamak ve Keçiören Aktepe Halk Kütüphanelerinde gerçekleşecek. “Her Yönüyle Okul Kütüphaneleri”, “Elektronik Belge Yönetimi”, “e-kitap Platformları”, “Medyada Kitap ve Kütüphane”, “Hafız-ı Kütüp’ten Hafız-ı Google’a”, “Türk Yayıncılığına Kurumsal Bakış” ve “Arşiv Belgelerinde Türkiye” başlıklı panellere birçok akademisyen, araştırmacı ve yazar katılıyor. “Ayaklı Kütüphane”, “Okumanın Önündeki Engeller”, “Kitap ve Çocuk” ve “Çocuklara Hikayeler” gibi söyleşilerin yanı sıra film, belgesel gösterimleri, oryantasyonlar, paneller, müzik dinletileriyle gerçekleşecek olan etkinliklerde, Yazar-Yayıncı Ragıp Zarakolu, Müzik Eleştirmeni Naim Dilmener, Prof. Dr. Mithat Sancar ve Yazar Yılmaz Erdoğan gibi birçok aydın ve kütüphaneci halkla buluşuyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bakırçay’ın doğası yok ediliyor

SONRAKİ HABER

Dünya Tiyatro Günü’nde saygı geçidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...