31 Mart 2010 01:00
Değişiklik de destek de yok
BİR haftadır tartışmalara neden olan anayasa taslağı, dün Meclis Başkanlığına sunuldu. Taslakta, 3ü geçici olmak üzere 29 madde yer alıyor. Pakette kimi değişiklikler olsa da, önerilerin önemli bir bölümü pakete giremedi. Bu öneriler arasında en dikkat çekenleri, Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesi, seçim barajının kaldırılması, seçim yasasının demokratik hale getirilmesi, memura grev hakkının verilmesi, dokunulmazlıkların kaldırılması idi.
Anayasa değişikliği teklifinin yürürlük maddesinde, halkoyuna gidilmesi durumunda teklifin tümüyle oylanması öngörülüyor. Böylece AKP Hükümetinin, paketi hap gibi sunma ısrarı sürdü.
14 FİRE OLABİLİR
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahine sundu. Teklif 215 imzayla verildi. Paketin kabul edilmesi için 367 oy alması, referanduma gitmesi için de 330-367 arası oylanması gerekiyor. Bozdağ paketi sunduktan sonra, 330 kaygımız yok dedi. Ancak kulislerde konuşulanlara göre AKPde 14 milletvekili pakete karşı oy kullanabilir.
BDP: BU HALİYLA OLMAZ
Partisinin grup toplantısında konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanakın gündeminde Anayasa Değişiklik Paketi vardı. Ülkenin artık, darbe anayasasına yama yapmakla kaybedecek zamanı olmadığını belirten Kışanak, TBMM Başkanlığına sunulan anayasa değişiklik teklifini eleştirdi. Bu nedenle tüm demokratik kesimlerin de önerilerini alarak, Acil Demokrasi Paketi hazırlayıp kamuoyuna sunduklarını belirten Kışanak, önerileri dikkate alınmadığı takdirde pakete destek vermeyeceklerini söyledi.
BAHÇELİ: AKPNİN KILIFI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında net konuştu: AK Partinin anayasa değişiklik teklifine esastan ve usulden kapalıyız. Bahçeliye göre anayasa değişikliği, AKPnin seçim için hazırladığı bir kılıf.
Anayasa Değişiklik Paketini değerlendiren Bahçeli, iktidar partisinin geçmişte sorun yaşadığı kurumlara pakette öncelik verildiğini savundu ve Anayasa değişikliği bile önemli bir konuda, hesap verme kabuslarıyla hükümet etme güdüleri arasına sıkışıp kalmıştır dedi.
BAYKAL: 3 MADDE VAR, GERİSİ GARNİTÜR
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümeti ülkeyi gerçek gündemden uzaklaştırıp anayasa paketiyle oyalamakla suçladı. Baykal, 26 maddelik paket için Özü üç maddededir. Gerisi işin sosudur, garnitürüdür, gözden saklamak için oraya getirilmiş olan göstermelik maddelerdir dedi. Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Baykal, göstermelik maddeler konusunda bütün siyasi partilerin el ele verip iş birliği yapabileceğini söyledi.
AKP: İLK 3 MADDEYE DOKUNMAYIZ
Anayasa değişiklik taslağını Meclise sunan AKP Grup Başkan Vekili Bozdağ, BDPnin bazı önerileri oldu, özellikle ilk 3 maddenin değiştirilmesini teklif ettiler hatırlatmasına yanıt olarak bu değişikliğe karşı olduklarını söyledi. Bozdağ, kendileri açısından kabul edilebilir buldukları maddeleri değiştirdiklerini söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)
KOMUTANLARA YÜCE DİVAN KORUMASI
BİR haftadır tartışmalara neden olan AKPnin anayasa taslağı dün Meclis Başkanlığına sunuldu. Taslakta 3ü geçici olmak üzere 29 madde yer alıyor. Paket demokrasi güçlerini taleplerini karşılamazken Cumhurbaşkanın talebiyle Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve TBMM Başkanının Yüce Divan korumasına aldı.
TASLAĞIN SON HALİ
Teklifte, Anayasanın 10, 20, 23, 41, 51, 53, 54, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156, 159. ve 166. maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Teklifle, geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılması da yer alıyor.
YÜCE DİVAN: Pakete eklenen değişikliklerden biri, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve TBMM Başkanının Yüce Divanda yargılanabilmesi. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün, askere sivil yargı yolunu açan maddenin Genelkurmay Başkanını yargı önünde savunmasız bıraktığını belirtmesi ve bunu giderilmesini istemesinin ardından geldi.
Yasal düzenlemede, genelkurmay başkanının görevi ile ilgili suçlardan Yüce Divanda yargılanmasının, cumhurbaşkanı ya da başbakanın ön iznine bağlanması planlanıyor.
ANAYASA MAHKEMESİNİN YAPISI: Paketin ilk halinde Anayasa Mahkemesi üç daire ve Genel Kuruldan oluşuyordu. Son halinde bu fıkra değiştirilerek Anayasa Mahkemesi, iki bölüm ve Genel Kuruldan oluşur ifadesi getirildi. Mahkemenin üye sayısı da paketin ilk halindeki 19dan 17ye düşürüldü. Cumhurbaşkanının yükseköğretim mezunu iki sade vatandaşı Anayasa Mahkemesine atama yetkisi de çıkarıldı. Yüksek Mahkemeye Askeri Yargıtay da üye verecek.
HSYKYA 21 ÜYE: HSYKnın 21 üyeden oluşması benimsendi. Adalet Bakanı ve müsteşar, kurulun üyesi olarak kalacaklar. Başkan vekili, üyeler arasından seçilecek.
GREV HAKKI YOK: Taslak metninde kamu çalışanlarına sağlanan toplusözleşme hakkına emekliler de dahil edildi. Ancak grev hakkı bütün taleplere rağmen taslağa eklenmedi. 30 maddelik pakete giren yeni düzenlemelerden biri de Aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz ifadesinin Anayasadan çıkarılması.
SİYASİ GREV SERBEST!
Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Anayasanın grev hakkı ve lokavt başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapılıyor: Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılıyor.
ÇOCUKLAR: Pakette tartışmalara neden olan Çocukların cinsellikten korunması maddesi, Çocuklar cinsel istismara karşı korunur şeklinde değiştirildi. Yapılan uzun tartışmalardan sonra 2bler ile ilgili bir düzenleme yapılmasından da vazgeçildi.
Evrensel'i Takip Et