31 Mart 2010 01:00

SGK’DA FATURA ÇALIŞANLARA


SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı “Sosyal Güvenlik Reformu” adı altında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altında birleştirilmişti. Birleşmenin faturasının ise çalışanlara çıkacağı her geçen gün daha net görülüyor. Tüm emekçiler gibi sosyal güvenlik ve sağlık alanında hak kaybına uğrayan SGK çalışanları, bir de ağır çalışma koşullarıyla karşı karşıya kaldılar.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Emekli Sandığı Balgat Arşiv Dairesi İşyeri Temsilcisi Naki Yasan, “allanıp pullanan” sosyal güvenlik reformunun halka ve kamu emekçilerine faydalı bir yönünün bulunmadığının kısa sürede ortaya çıktığını söyledi. Daha önce 10 kişinin yaptığı işin şimdi 5 kişi ile yürütülmeye çalışıldığını belirten Yasan, 1990 yılında 135 kişi ile yapılan işin bugün 68 kişiyle yürütülmek istendiğine dikkat çekti.
PROMOSYON KOMEDİSİ
Birleştirmeden sonra çalışanların istekleri dışında işyerlerinin değiştirildiğini anlatan Yasan, bu durumun sosyal yaşantılarını olumsuz etkilediğini belirtti. Promosyon ödemelerinin komediye döndüğünü kaydeden Yasan, kurum çalışanlarına verilmesi gereken 540 TL’lik promosyonun yüzde 30’unun SGK Başkanlığı’na aktarılmasına ve ödemenin taksitle yapılmasına tepkili.
Yasan, Emekli Sandığı çalışanlarının asgari ücretin yüzde 85’i oranında aldıkları ikramiyeleri de gecikmeli almaya başladıklarını belirterek performans ve ek ödeme ücretleri nedeniyle rapor almaya ve izne çıkmaya korkar hale geldiklerini anlattı.
‘ÖNCE ÇALIŞANINA KULAK VER’
BES Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Aslan da, birleşmeden sonra çalışanların haklarının gasp edilerek, maddi ve manevi kayba uğradıklarına dikkat çekti. Çalışma koşullarının giderek ağırlaştığını, keyfi yer değişiklikleri gibi uygulamalarla birleşmenin faturasının emekçilere kesildiğini ifade eden Aslan, işyerlerine konulan kamera ve turnike sistemleriyle esnek çalışma ve performansa dayalı ücret politikasının altyapısının hazırlandığını vurguladı.
Mesai denetimleri için hayata geçirilen yöntemlerin çalışma barışını ve emekçiler arasındaki dayanışmayı bozmak için geliştirildiğini belirten Aslan, SGK’nın, bu uygulamaları nedeniyle çalışanlarıyla davalık olduğunu ve binlerce liralık tazminat ödemek zorunda kaldığını aktardı.
SGK İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı’nın elektronik posta ve iç emirlerle çalışma yaşamını düzenlemeye çalışmasına da tepki gösteren Aslan, bu hukuk dışı iç emirlerle öğle tatillerinde çalışmanın dayatıldığını söyledi.
SGK’nın halka olan sorumluluklarını yerine getirmek için önce kendi çalışanlarına kulak vermesi gerektiğini belirten Aslan; kurumu kölece çalışma koşullarına ve denetim aracı olarak dayatılan turnike uygulamasına son vermeye çağırdı. Bu uygulamalardan vazgeçilmediği takdirde, “Bütün işyerlerini eylem alanına çevirecekleri” uyarısı yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu

Evrensel'i Takip Et