31 Mart 2010 00:00

Soğanlık PTT altı metre kare

İSTANBUL’un en büyük ilçelerinden biri olan Kartal’a bağlı mahallelerde birçok alanda ciddi sorunlar yaşanıyor.

Paylaş

İSTANBUL’un en büyük ilçelerinden biri olan Kartal’a bağlı mahallelerde birçok alanda ciddi sorunlar yaşanıyor. Başta sağlık olmak üzere, toplu taşıma, haberleşme, alt yapı, yeşil alan, spor ve kültür sanat alanlarında sorunlar devasa boyutta. Her mahallesinin birer ilçe büyüklüğünde olması, nüfus oranlarındaki dengesiz gelişmenin yol açtığı sorunlara karşı yetkililer duyarsız.
Yüz elli bin nüfusa yaklaşan Soğanlık Mahallesi’nde haberleşmeyi ve posta hizmetlerini sağlayan PTT şubesi altı metre kare büyüklüğünde. Hafta başı ve haftanın son günlerinde izdihamın yaşandığı PTT şubesinde toplam çalışan sayısı iki. Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının başladığı hizmetlerde önemli personel açığı var. On kişinin yapacağı tüm işler birkaç kişiye yaptırılıyor. İşlemler için uzun kuyruklar oluşurken hizmet almaya gelen insanların oturabileceği bir salon bile yok.
Mahalle muhtarlarının ve mahalle halkının PTT çalışan personel sayısını arttırılması ve fiziki koşulları elverişli binalarda hizmetin verilmesi için Kartal PTT Şube Şefliği’ne ve Müdürlüğü’ne yaptığı başvurular cevapsız kalıyor. Orta Mahalle, Yeni Mahalle ve Gümüşpınar Mahalle’si muhtarlarının resmi baş vurularına olumsuz yanıtlar veriliyor. Soğanlık halkı ve muhtarlarla PTT ve iletişim sorunlarını konuştuk.
‘DAR ALANDA HİZMET ÜRETİLEMEZ’
Soğanlık Orta Mahalle Muhtarı Salim Coşar, Yeni Mahalle Muhtarı Haydar Uzun, Gümüşpınar Mahalle Muhtarı Miktat Gürsel koordineli olarak iletişim halinde ortak sorunların çözümü için elbirliği yapmışlar. En temel sorunların başında gelen, Sağlık Ocağı, ya da tam teşekküllü Kızılay Hastanesi yapımı, toplu ulaşım araçlarının çoğaltılması, park yapımı, kültür ve sanat merkezinin yapılması ve PTT şubesinin daha olanaklı bir binada yeterli personelle hizmet vermesi için bir dizi girişim yapan muhtarlar geniş halk desteği alıyor.
Orta Mahalle Muhtarı Salim Coşar iki personelle ve 6 metre kara alanı olan PTT şubesinde asla sağlıklı hizmet verilemeyeceğini, uzun kuyruklar da beklemenin insanlara eziyet olduğunu vurgulayarak “ Sağlıklı özel binası olan bir PTT şubesi istiyoruz. Kümes gibi bir yer olmasın. Bunlar hep özelleştirmenin sonucu. İstihdam olanakları yaratmasan, personel açığını kapatmasan, 10 kişinin işini iki kişiye yüklersen olacağı bu. Sağlıklı koşullarda hizmet verse PTT şubemiz bu sıkıntılar olmaz.” şeklinde tepkisini dile getirdi.
‘BİZİMLE RESMEN DALGA GEÇİYORLAR’
PTT Şubesi içinde sıra bekleyen Fidan Gürsoy, 45 dakika beklemenin yarattığı kızgınlıkla “Görmüyor musunuz? Bizi insan yerine koysalar bu eziyeti çektirmezler. Havalar iyi olduğunda kapı önünde rastgele yerlere oturup bekliyoruz, ama yağmur ve karda hasta oluyoruz” dedi.
İzmir’den amcasının gönderdiği parayı almak için bekleyen Anadolu Lisesi Öğrencisi Funda Yunus ise, “ 2 eleman olduğu için en az 45 dakika ile 2 saat arasında sıra bekliyoruz. Olan biz garibanlara oluyor. Her şey para. Kör mü yetkililer buraya 2 personel veriyorlar. Bu durumun düzeltilmesi için muhtarlarımızı destekliyoruz.” dedi.
‘BİZ BUNU HAK ETMİYORUZ’
Bu arada konuşmaları dinleyen Emekli Fatih Tarhan söze giriyor. “Bu PTT şubesinin halini Kaymakam bilmiyor mu? PTT genel müdürü bilmiyor mu. Hepsi de biliyorlar. Ben Köy Hizmetlerinden emekli oldum bizim yaptığımız işleri de özelleştirdiler. PTT’nin bir çok işini de özel firmalara verdiler. Bizim Soğanlık PTT şubesi ile PTT Genel Müdürlüğü resmen bizimle dalga geçiyor. Biz bunu hak etmiyoruz” şeklinde konuştu.
Dışarıda görüştüğümüz Orta Mahallede oturan Sakine Pınar da askerde olan oğluna para göndermek istediğinde hep eziyet çektiğini belirterek “ 200 TL için 5 TL havale parası ödüyorum. Yazık insanlara soyuluyoruz. PTT her gün gizliden zam yapıyor. Bir de çıkıp konuşma bedava diyor. Telefondan dolayı haciz gelen komşularım var. Ben oturabileceğim, hiç beklemeden hizmet alabileceğim PTT şubesi istiyorum. Kibrit kutusu istemiyorum” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Haşim Demir
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da Kızıldere anması

SONRAKİ HABER

SGK’DA FATURA ÇALIŞANLARA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...