08 Nisan 2010 00:00

İMES’TE GENÇ İŞÇİ HAYATLARI 1

Kalite: ISO 2000 koşulları: 1800 model

Paylaş

Tüketicilerden tutun işletme sahiplerine kadar birçoğumuzun aşina olduğu bir kavram ISO 9001:2000. Ürünlerin paketlerinden firmaların broşürlerine, reklamlardan kartvizitlere sıkça karşılaştığımız ISO 9001:2000 öyle kolayca alınan bir belge de değil... İşletmenin mal veya hizmet üretimiyle direkt bağlantılı olan bir organizasyon ve yönetim sistemi. Bağımsız bir denetim kuruluşunun, sistemin standarda uygunluğunu onaylaması sonucu firma ISO 9001:2000 sertifikası ile mükafatlandırılıyor. Yani bu rakamlar bir Kalite Yönetim Sistemi`nin adıdır.
Bu sertifikaya sahip olan işletmelerde satın alma, malzeme girdi-çıktı, stok kontrol ve sevkiyat faaliyetleri, kısacası işletmeye ilişkin her faaliyet bir standarda uygun yapılmak zorunda... Bu sistemin hedefi, müşteri memnuniyetini artırmak ve müşteri portföyünü genişletmektir. Ya çalışanların durumu?..
Bu soruya bu belgeye sahip İMES Sanayi Sitesi’nde yaşanlardan cevap verilebilir. Ümraniye sınırları içinde kurulu bulunan İMES Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan binlerce işçi daha iyi ücret ve insanca çalışma koşulları istiyor.
İMES, Türkiye`nin en başarılı küçük sanayi sitelerinden biri olarak gösteriliyor ve Türkiye`nin orta büyük ölçekli makine ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Bünyesinde barındırdığı çıraklık okulu, spor tesisleri, banka şubeleri ve sağlık tesisleriyle modern bir görüntüye sahip sanayi sitesi işçiler açısından aynı modernliği taşımıyor. Çoğunluğu küçük atölyeler olmak üzere 7 bine yakın işçinin çalıştığı İMES`te genç işçiler çoğunluğu oluşturuyor. Meslek sahibi olabilmek için küçük yaşlardan itibaren İMES`te çalışmaya başlayan işçiler, patronların küfürlerine, dayaklarına katlanmak zorundalar. Sağlıksız ortamlarda en az 10-12 saat çalışmak zorunda kalan genç işçiler, verilen düşük ücretlere de ses çıkaramıyorlar.ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sertifikası sahibi İMES`te işçilerin ilk isteği, bu koşulların bir an önce değişmesi. İşçilerin değişmesini isteği koşullar, 1800`lü yılların ağır çalışma koşullarıyla benzeşiyor.
KÖLECE KOŞULLAR
Ahmet Tekgöz 12 yıldır İMES’te çalışıyor. Kuralsız, sigortasız çalışmanın yaygın olduğunu vurgulayan Tekgöz kölece koşullarda çalıştıklarını vurguladı. İmes patronlarının örgütlü davrandığını, kaynakçı, tornacı ve kalifiye elemanın ne kadar ücret alacağının ortak olarak belirlendiğini belirten Tekgöz bunun karşısında işçilerin huzursuz olmasına karşın ses çıkaramadıklarını söyledi. Dışarıdan bakıldığında İMES’in modern bir görüntüsü olduğunu belirten Tekgöz çalışma koşullarının ise 1800’ lü yılları andırdığını belirterek görüntüsüyle modern olan İMES’in işçiler için hiç de modern olmadığını, tersine patronlar için bir sömürü cehennemi olduğunu vurguladı. Tekgöz işçiler için en bariz kaybın patronların kendi inisiyatifi ile yaptıkları mesailerin bir bölümünü havuzda biriktirdiğini, işlerin düşük olduğu dönemde ücretli izinler döneminde bu havuzdan karşıladığını vurgulayarak her patronun bu yola başvurduğunu söyledi.
İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ YOK
2 Yıldır İMES’te Çalışan Mahir Güngör yeni evli. Isıtma ve havalandırma, sistemlerinin olmadığını vurgulayan Güngör yapılan bütün işlerin kol gücüye yapıldığını söyledi. Güngör vincin yapması gereken işi kendilerinin yaptığını buna bağlı olarak bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Sıkça boryağı kullandıklarını söyleyen Güngör (Malzemeyi soğutmak için kullanılan bor yağının boyanın suyla karıştırıldığında bütün canlı organizmaları öldürdüğüne dikkat çekti. Güngör ayrıca preslerde parmak kopması yanı sıra ufak çaplı bir çok iş kazaları yaşandığını söyleyerek patronları gerekli tedbirleri almaya ve sitenin sıkı bir denetime tabii tutulması gerektiğini belirtti.
ÇALIŞMAKTAN KENDİMİZE VAKİT AYIRAMIYORUZ
2 Yıldır İMES’te çalışan evli ve iki çocuk babası olan İlhan Akıncı ise yoğun çalışma temposunda kendilerine vakit ayıramamaktan şikayetçi. Akın 2009 yılında çalıştığı firmanın 5 milyon avro ciro yaptığını bunun 3 milyon avrosunun net kâr olduğunu söyleyerek kendi yarattıkları değerden pay alamadıklarını söyledi. Patrona aşırı para kazandırdıklarını belirten akıncı bunun karşısında aldıkları ücretle bırakın gezmeyi hanımla çocuklarla bir çay içmeyi ay sonunu nasıl getireceğiz diye kara kara düşündüklerini söyleyerek ağır çalışma koşullarından kaynaklı resmen robotlaştıklarını dile getirdi.
SALDIRILARA KARŞI MÜCADELE EDİYORLAR
Hasan ceylan çocukluğundan bu yana İMES’te çalışıyor. Ceylan İMES’teki çalışma koşullarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirterek krizle birlikte patroların bir çok işçiyi işten attığını, buna karşın kârlarından çok şey kaybetmediklerini vurguladı.
Ceylan bir yandan işçi atılırken diğer yandan iş ilan panosunun eskisine oranla daha da dolduğunu patronların krizi fırsata çevirip çok alan işçiyi bahaneyle attığını, yerine daha az ücretle aynı işi yaptırdığı yeni işçi alımları yaptıklarını belirtti. Bu tablonun sebebinin hükümet olduğunu söyleyen ceylan Başbakan’ın imes patronlarının kokteyllerine katıldığını fakat İMES işçisinin hangi koşullarda çalıştığını bırakın çalıştığını, gerekli önlemlerin alınması için adım atılmadığını vurguladı. Çok sayıda bel fıtığı, boyun ağrısı gibi hastalıklarla karşılaştıklarını yanı sıra kir ve pas içinde ki atölyelerde saatlerce vakit geçirdiklerini belirtti. Ceylan mevcut sorunlar karşısında işçiler olarak biraraya geldiklerini ve bir işçi komitesi oluşturduklarını belirterek bu sorunlara karşı hem haklarımızı öğrendiklerini hem de en az patronlar kadar güçlü olmayı hedeflediklerini söyleyerek, bu saldırıları ancak işçiler olarak güçlerini birleştirdiklerinde durdurabileceklerini vurguladı.


İMES, 24 YIL ÖNCE FAALİYETE BAŞLADI

1986 yılında inşaatını tamamlayıp, faaliyete başlamış olan IMES, Haliç’in iki yakasında faaliyet gösteren Madeni Eşya Üreticilerinin, modern ve sağlıklı şartlarda çalışabilmelerini sağlamak amaçları ile kurulmuştur. Bugün İMES, 150 Sosyal Tesisi ve 7 bin civarında çalışanı, (kriz öncesi) 50 değişik alanda faaliyet gösteren 900 iş yeri ile Türkiye’deki orta ve büyük ölçekli sanayinin makine ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır.
650 bin metrekare arazi üzerinde kurulu olan İMES; Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nin sınırları içerisinde olup bünyesinde Çıraklık Okulu, KOSGEB şubesi, çeşitli banka şubeleri, spor tesisleri, sağlık hizmet binaları, PTT şubesi, cami, akaryakıt istasyonu, firmalara ait teşhir merkezleri, sosyal tesisler, yönetim binası ve yeşillendirilmiş alanları ile modern bir sanayi sitesi görünümündedir.
Türkiye’nin en önemli küçük sanayi sitelerinden biri olan İMES Sanayi Sitesi, yönetim organizasyonu ile ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sertifikası da bulunmaktadır.
Yarın: Patronlar büyüyor, işçi hayatları küçülüyor

HAZIRLAYAN: inan Dursun
ÖNCEKİ HABER

Sanica patronuna son uyarı

SONRAKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...