14 Nisan 2010 00:00

İstanbul’da 1 Mayıs Taksim’de kutlanacak

İşçi ve memur konfederasyonları ile İstanbul Valiliği arasında yapılan görüşmeden İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda hiçbir sınırlama olmadan kutlanması konusunda anlaşmaya varıldı.

Paylaş

İşçi ve memur konfederasyonları ile İstanbul Valiliği arasında yapılan görüşmeden İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda hiçbir sınırlama olmadan kutlanması konusunda anlaşmaya varıldı.
İstanbul Valiliği’nde yapılan görüşmeye Vali Muammer Güler’in yanı sıra Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen genel başkanları katıldı.
Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından ilk açıklamayı Vali Güler yaptı. Taksim Meydanı’nın gösteri ve toplantı yürüyüşleri yeri olmadığını söyleyen Güler, yasadaki istisna çerçevesinde Taksim’in 1 Mayıs’ta bayram olarak Emek ve Dayanışma Günü için açılacağını söyledi.
“Emek ve Dayanışma Günü’nün sosyal taraflarca barış ve huzur içerisinde demokratik bir olgunlukla kutlanması konusunda bir mutabakat sağlanmıştır. Önceki yıllardaki olumsuz görüntülerin olmaması için elimizden geleni yapacağız. Yürüyüş korteji ve toplanma yerleri belirlenecek ve İstanbul’da günlük hayat en az şekilde etkileyecek şekilde tedbir alınacaktır” diyen Güler, işçi ve memur konfederasyonlarının ortak bir şekilde bunu gündeme getirmelerinin her şeyden daha önemli olduğunu söyledi. “İstanbul’a artık bu kabusu yaşatmak istemiyoruz” diyen Güler, 1 Mayıs’ın daha geniş alanlarda yapılması için Taksim’de yapılacak toplantının yol gösterici ve başlangıç olacağını kaydetti.
EMEKÇİLER AİLELERİYLE KATILACAK
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da yıllardan bu yana Taksim meselesinin aşılması gerektiğini söylediklerini hatırlattı.
Kumlu “Bayrama yakışır bir şekilde olması için, elimizden gelen katkıyı sağlayacağız. Anlayışlarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da toplantıdan zamanın ruhuna uygun bir karar çıktığını söyledi.
Salum Uslu, “Barışçıl kutlanması için her türkü katkıya açık olduğumuzu söylüyorum. Son derece sorumlu davranmak gerektiğini biliyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği süreçte gölge düşmeden işçilerin ve memurların eşleri ve çocuklarıyla kutladığı bir 1 Mayıs için referans olur” diye konuştu.
GERÇEK GÜNDEMLE
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi Taksim’de kutlanması yönünde ortaya konan iradeyi olumlu bulduklarını söyledi. “Geçmiş bir tartışmayı yeniden gündemimize taşımayacağız. Bunun altını çizerek belirtmek istiyoruz. Bu 1 Mayıs bizim için Taksim alanı miting alanı olmadığının bilinciyle başvurduk. Bayram günü olarak görülmesi koşuluyla taahhüt aldık. Böyle bir yaklaşımımız var” diyen Çelebi, örnek bir 1 Mayıs’ı göstermek istediklerini kaydetti. “Hep tartışılan gündemimizin kaydığı 1 Mayıs değil işsizlik, yoksulluk, demokrasi sendikal hak ve özgürlükler sorunlarının öne çıktığı bir 1 Mayıs istiyoruz” diyen Çelebi, 6 konfederasyonun ortaya koyacağı disipline tüm katılımcıların uyması gerektiğini bildirdi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bu zamana kadar yapay gündemlerle yeterince vaktin kaybedildiğini kaydetti.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, emek ve dayanışma gününün çalışanların haklarını dile getirmelerinde önemli bir başlangıç olmasını dilediğini söyledi.
Demokrasilerde yasak sözcüğünün uyuşmayacağını dile getiren KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Dolayısıyla bir yasağın kalktığı gün ülkenin üretenleri, yönetenlerine en demokratik ortamda taleplerini iletecekler” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Esenyalı halkı alana çıkacak

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa