15 Nisan 2010 01:00

Halk yasaya ‘hayır’ dedi


Sağlık örgütlerinin Meclis gündemindeki Kamu Hastane Birlikleri Yasas Tasarısı’na karşı düzenledikleri referandum sona erdi. İstanbul’da 24 hastanede kurulan sandıklarda, binlerce hasta ve hasta yakınının oy kullandığı referandumun sonucunda yasaya “evet” diyen sadece birkaç kişi çıktı. Binlerce vatandaş ise hastanelerin özelleştirilmesinin yolunu açacak olan bu uygulamaya “hayır” dedi.
Referandumun sonuçları dün Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimleri ve Diş Hekimleri Odaları ile Dev Sağlık-İş ve SES’in ortak açıklamasını SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer okudu. Referandum sırasında başta Kadıköy Ağızve Diş Sağlığı Merkezi, Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi ve Üsküdar Devlet Hastanesi olmak üzere bir çok hastanedesağlık emekçilerinin demokratik haklarını kullanılmasının önüne engel çıkartıldığını söyledi.
SANDIKLARI MEYDANLARDA KURACAĞIZ
“Her şeye rağmen sağlık kuruluşlarında özlük haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ve hastanelerde yaptığımız referandumları meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla beraber kendin meydanlarında, mahallelerinde ve diğerçalışma ortamlarındayaygın olarak kullanmaya devam edeceğiz” diyen Tuncer, hükümete ise şöyle seslendi: “AKP Hükümeti, Bugüne kadar populist uygulamalarla sağlık alanını tahrip eden ve bir çok hak kaybına neden olan Sağlıkta Dönşüüm Programı’nı sürdürülemeyecek bir takım düzenlemelerle maskelenmiş olsada artık masal bitmiş ve gerçek ortaya çıkmıştır. Sağlık çalışanları olarak hükümeti Anayasa Paketi’nden önce Sağlıkta Dönüşüm Programı’na ilişkin referandum sonuçlarına uygumaya davet ediyoruz. ”
Hastane bahçesinde “Kamu Hastane Birlikleri Yasası Geri Çekilsin” yazılı pankart ile bir süre oturma eylemi yapan sağlık çalışanları sık sık “Sağlıkta ticaret ölüm demektir”, “Hastaneler halkındır satılamaz” sloganları attılar. Eylem sırasında bir çok vatandaşın da açıklamayı dikkatle dinlemeleri ve zaman zaman sloganlara alkışlarla karşılık vermeleri dikkat çekti.
(İstanbul/EVRENSEL)

REFERANDUM SONUÇLARI
Açıklanan referandum sonuçları ise şöyle: İstanbul Anadolu Yakası Hastanelerinde kullanılan 1037 oyun 1030’u yasaya “hayır” dedi. Şişli bölgesi hastanelerinde 2674 “hayır” oyu çıkarken sadece 9 kişi yasaya “evet” dedi. Aksaray bölgesinde oy kullanan 3131 kişi Kamu Hastaneli Birlikleri Yasası’na “hayır” derken, sadece 25 kişi “evet” oyu kullandı. Bakırköy bölgesinde de 2510 vatandaş “hayır” oyu kullanırken, 4 kişi ise “evet” oyu kullandı

‘SAĞLIK HİZMETİ DEĞİL TİCARET’

SES Ankara Şubesi üyeleri, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptıkları basın açıklamasıyla, Kamu Hastane Birlikleri Yasası’na tepkilerini gösterdiler. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi bahçesinde buluşan SES üyeleri, “Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’na hayır” yazılı pankartlar açarak, hastanenin merdivenlerinde oturma eylemi yaptılar. Eylemde konuşan SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, AKP eliyle yürütülen “Sağlıkta Dönüşüm Programı”yla, parasız sağlık hizmeti değil sağlık hizmeti ticareti yaratıldığını söyledi. Türkiye’deki beklentinin herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti sunulması olduğunu belirten Kara, tersine, sağlık alanının piyasalaşmasının hızlandırıldığına dikkat çekti.
Kara, tasarının bütün özelleştirmelerde olduğu gibi sağlık çalışanları için de güvencesizleştirme ve taşeronlaştırma anlamına geldiğini de söyledi. Vatandaşların da daha fazla katılım payı ödetileceğini kaydeden Kara, “İşin özü, parasız hizmete ulaşmak bütünüyle olanaksızlaşacak, devlet hastanesi olarak bilinen hastanelerin artık özel hastanelerden bir farkı kalmayacaktır” diye konuştu.
Yasa ile sağlığın piyasalaştırılmasının önündeki tüm engellerin kalkacağını düşündüğünü belirten Kara, hükümete, “Bu sevdadan vazgeç. Çünkü senin bilmediğin bir şey var ki, o da bu ülkenin onurlu insanları bu yasaya karşı mücadeleden geri durmayacaklardır. Bu mücadele, halkın sağlıklı yaşam hakkı mücadelesidir ve sağlık hizmetini sunanlarla hizmeti alanlar birlikte mücadele edecektir” diye seslendi.
YASAYA KARŞI İMZA
SES İzmir Şubesi tarafından, hastanelerde ve sağlık ocaklarında alınan katkı paylarına son verilmesi, Kamu Hastane Birlikleri Yasası’nın geri çekilmesi için Karşıyaka çarşı girişinde imza standı açıldı.
Karşıyakalıların yoğun ilgi gösterdiği stantta, kısa sürede yüzlerce imza toplandı. Halkı bilgilendirmek amacıyla stant açtıklarını söyleyen SES İzmir Şube Başkanı Ergun Demir, dağıttıkları bildirilerle “Kamu Hastane Birlikleri Yasası’na karşı birlikte mücadeleyi yükseltelim” çağrısı yaptıklarını belirtti.
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Sekreteri Ercan Dumbak ise hastanelerin, okulların ticarethaneye dönüştürülmek istendiğini belirterek saldırılara karşı birlikte mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.
Stantta imza atan vatandaşlardan Erman Emiroğlu ise her şeyin paralı hale getirildiğini, artık buna hep birlikte dur demek gerektiğini söyledi. Koltuk değnekleriyle standa gelip imza atan bir bayan vatandaş da, sağlık sorunları olduğunu, geçinemediklerini belirterek, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine ve hastanelerin satılmasına karşı olduklarını söyledi.
ÇANAKKALE’DE MÜCADELE ÇAĞRISI
Çanakkale SES Şubesi de yasaya karşı Çanakkale Devlet Hastanesinin önünde oturma eylemi ve ardından basın açıklaması yaptı. Bu tasarının doğuştan bir hak olan insan hakkına en büyük darbe olacağını vurgulanan açıklamada “Yasayla birlikte insanlarımızın sağlık hizmetine erişimi ancak paraları kadar olacaktır. Sağlık Emekçilerinin Örgütleri olarak halkı ve çalışanları uyarmak temel görevimizdir. Bu yasaya karşı hep birlikte mücadele etmeleyiz” denildi.

Evrensel'i Takip Et