16 Nisan 2010 00:00

GÖREV iFASI!

Aydın valisi, Kuşadası’nda bir sivil polisin, yakaladığı gencin kafasına ateş etmesini ‘görevin ifası’ olarak tanımladı.

Paylaş

Yine yargısız infaz, yine aynı resmi açıklamalar! Bir sivil polis, Kuşadası’nda herkesin gözü önünde arandığı iddia edilen bir kişinin başına, yakaladıktan sonra ateş etti.
Aydın Valiliği’nden yapılan ilk açıklamada ise vurulan kişi hakkında ‘yakalama emri’ bulunduğu, polis tarafından götürülmek isteyince bıçak çektiği, yaşanan arbedede polisin silahının ateş aldığı iddia edildi. Görgü tanıkları olmasa, bu olay da daha önce yaşanan benzer infazlar gibi kapatılacaktı.
Aydın Valiliği, olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Bir görevin ifası esnasında bir vatandaşımızla bir polis memurumuz arasında meydana gelen olay, üzüntüyle karşılanmıştır” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Olayla ilgili adli soruşturma Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmektedir. Ayrıca valiliğimizce de idari soruşturma başlatılmış olup, ilgili polis memuru hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri de uygulanmıştır. Olay, bütün hukuki boyutlarıyla yetkili makamlarca adil ve objektif biçimde soruşturulmaktadır. Olayın örtbas edilmesi veya kapatılması söz konusu değildir.”
AÇIĞA ALINDI
Öte yandan, salı günü gerçekleşen olayla ilgili sivil polis memuru M.Ü. açığa alındı. 50. Yıl Caddesi’nde meydana gelen olayda ağır yaralanan Umut Tamaç’ın da şizofren olduğu belirtildi. Annesini yıllar önce kaybeden Tamaç’ın, devamlı takip edildiği hissiyle yaşadığı, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gördüğü, üç ay önce de kendisini vuran polisin refakatinde oraya götürüldüğü öğrenildi. Polis kurşunu sonrasında ağır yaralanan Tamaç, önce Kuşadası Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, oradan da Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Şu anda bu hastanenin yoğun bakım servisinde bulunan Tamaç’ın hayati tehlikeyi atlatamadığı bildirildi.
NELER OLMUŞTU?
Olayı gören bir kişinin anlatımlarına göre polis, 27 yaşındaki Umut Tamaç’ı yakaladı. Önce ayağına ateş etti. İsabet ettiremedi. Sonra başına namluyla vurdu. Tamaç’ı yerden kaldırdı. Başına ateş etti. Her şey olup bittikten sonra da, sivil polisler, olayı görenlere şahitlik yapmamaları uyarısında bulundular.
27 yaşındaki Umut Tamaç’ın yaralanma biçimi ise polisin hiçbir kural tanımadığını bir kez daha gösterdi. Tıpkı Hakkari’de çocukların yerlerde sürüklenmesi gibi... Tıpkı TEKEL işçilerine yönelik saldırı gibi...
(HABER MERKEZİ)

YALVARMALARINA RAĞMEN

Radikal Gazetesi’nin haberine göre, olayın görgü tanıklarından biri, yaşanan dehşeti polise yalvarmalarına rağmen engelleyemediklerini söyledi. Görgü tanığı, “Polis ayakta bağırıyor, çocuk müdahale etmiyor, cevap vermiyordu. Polis, ikide bir ‘Seni öldüreceğim’ diyordu. İlk gördüğümden itibaren polisin elinde silah vardı. Çocuğun elinde bir şey yoktu” diyerek, valiliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.
Daha sonra yaşananlar ise, polisin halka karşı nasıl yaklaşabildiğini gösterir nitelikte: “Polis önce çocuğun ayağına ateş etti. Denk gelmedi. ‘Ağabey, yapma yazık günahtır’ dedim. ‘Elinden kaza çıkacak, gerek yok’ dedim. Bizi hiç dinlemiyordu. Ayaktayken yakasını tutmuştu. Silahın namlusuyla kafasına vurdu. Çocuk sırtüstü yere gitti. Polise çok yalvardık, yapma diye yalvardık. Çocuk zaten çelimsizdi. Bu sefer alnına ateş etti. Ayağa kaldırdı, bu sefer kafasına sıkınca çocuk yere düştü.” Tamaç’ı vuran polis, daha sonra olayı görenlere ‘155’i arayın gelsin’ dedi.
ÖNCEKİ HABER

POLİSLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

SONRAKİ HABER

9 AY 10 GÜN CNBC-e 22.00

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...