16 Nisan 2010 00:00

Her zaman ortak mücadele edecekler

ALİAĞA’da Petrol-İş Sendikası’nda bir araya gelen işyeri temsilcileri, sendikalar ve dernek temsilcileri...

Paylaş

ALİAĞA’da Petrol-İş Sendikası’nda bir araya gelen işyeri temsilcileri, sendikalar ve dernek temsilcileri, 1 Mayıs öncesinde işyerlerinde ve Aliağa’da yaşanan sorunları ve 1 Mayıs’a nasıl hazırlanacaklarını tartıştılar.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs önce PETKİM, TÜPRAŞ işçileri tarafından sabah işyerlerinde kutlanacak. Ardından Aliağa Demokrasi Meydanı’na gelecek olan işçiler, burada diğer işçi ve kamu emekçileri sendikalarıyla birlikte kutlama yapacak. Daha sonra Petrol-İş’in servisleriyle Gündoğdu Meydanı’ndaki büyük mitinge katılacaklar.
Aliağalı işçi ve emekçiler, yalnız 1 Mayıs’ta değil her zaman birlikte hareket ettiklerini belirterek, “Bundan sonra da bu birlik büyüyerek devam edecek” diyorlar.
İŞ GÜVENLİĞİ İSTEYECEKLER
Toplantıda ilk sözü alan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, Aliağa’da geçtiğimiz aylarda birlik ve dayanışmanın en iyi örneklerinin verildiğini ifade ederek, TEKEL işçilerinin direnişiyle dayanışmak için her gün eylem yapıldığını belirtti. Bu eylemlerin Aliağa’daki örgütlü kesimler dışında tüm Aliağalı emekçileri olumlu etkilediğini dile getiren Doğan, “Şimdi Aliağa’daki bu dayanışma ruhu ve birliktelikle 1 Mayıs’a hazırlanacağız. PETKİM ve TÜPRAŞ işçileri, TEKEL işçilerinin mücadelesini çok yakıcı olarak hissetti, çünkü aynı mücadelelerden geliyoruz. Yıllarca özelleştirmeye karşı mücadele vermiş, bir bölüm arkadaşı 4-c’ye gitmiş PETKİM, TÜPRAŞ işçisi olarak, TEKEL işçisi coplandığında, kışın soğuğunda havuza atıldığında, yapılan saldırıyı bedenimizde ruhumuzda hissettik” dedi.
Doğan, TEKEL eylemlerinden dolayı Aliağa’da 1 Mayıs’a katılımın her zamankinden fazla olacağını dile getirdi. “Biz önceki 1 Mayıslarda hep özelleştirmeye karşı pankart ve sloganlarla yer alıyorduk, bu yıl özel sektördeki milyonlarca işçinin sorunu olan taşeronlaştırma, esnek çalışma, iş kazalarına karşı iş güvenliği ve iş güvencesi talepleriyle 1 Mayıs’a hazırlanıyoruz” diyen Doğan, bu taleplerle Aliağa’daki diğer fabrikalar ve örgütsüz işçilerle daha fazla birliğe ihtiyaçları olduğunu, bunun için çalıştıklarını belirtti.
KADROLU-TAŞERON AYRIMI YAPMADAN
Aliağa Belediyesi’nde örgütlü Genel-İş İşyeri Baştemsilcisi Yücel Laçinel de, TEKEL işçilerinin direnişinin, sendikaların, emek örgütlerinin birlikte hareket etmesinin zorunluluğunu göstermekle kalmayıp hayata geçirdiğini dile getirdi. “Aliağa’da olduğu gibi ülke genelinde de sendika ayrımı yapmadan en geniş birlikle 1 Mayıs kutlaması için her düzeyde sendikacı üzerine düşeni yapmalıdır” diyen Laçinel, her işkolunda olduğu gibi belediyede de en önemli sorunun taşeronlaştırma olduğunu söyledi. Sendikalı işçiler olarak taşeron işçilerle ortak çalışma yaptıklarını belirten Laçinel, “1 Mayıs’a da birlikte katılacağız. Taşeron işçi arkadaşlarımla, örgütlenme ve kadrolu çalışma hakkına kavuşma talebiyle 1 Mayıs’a katılacağız” dedi.
ESKİ İŞÇİLER GENÇ İŞÇİLERİ EĞİTMELİ
Serkan adlı PETKİM işçisi de, genç işsizlerin hayallerini hep PETKİM’de çalışmanın süslediğini dile getirerek, “Şimdi içindeyiz. Özelleştirmeyle birlikte bizim işimiz eski işçiler gibi kolay olmayacak” dedi. Eski işçilerin örgütlü ve deneyimle olduğuna dikkat çeken Serkan, “Onun için sendikalar genç işçilerin eğitimi ve 1 Mayıs’ın anlatılması için daha fazla çalışmalı” dedi.
Bir başka PETKİM işçisi, taşeron işçilerin, örgütsüz işçilerin, eski ve deneyimli işçilerle sendikacılar tarafından örgütlenmesi gerektiğini belirterek, “Gerekirse ev ev gezmeliyiz. Çünkü bugün işsizlik korkusu işçileri elindeki kırıntıyla yetinmeye itiyor. İyi bilinçlendirmeli, güven vermeliyiz. Örgütleyebildiğimiz oranda işçileri 1 Mayıslara katmak, daha olanaklı olacaktır” dedi. TÜPRAŞ’tan bir işçi de, işyerlerinde özelleştirmeyle, işçilerin işten atılma kaygısı yaşayarak sendikal faaliyetlerden geri durduğunu, bunun aşılması için sendikalara görev düştüğünü söyledi. Toplantıya katılan ve kendileri de PETKİM işçisi olan ADD Yöneticisi Zeki Keski ile Hacı Bektaşi Veli Derneği Temsilcisi Haydar Güngören de, 1 Mayıs’a hazırlandıklarını ifade ettiler. (İzmir/EVRENSEL)

TALEPLERİMİZİ HAYKIRACAĞIZ
PETKİM İşyeri Baştemsilcisi Ahmet Oktay: Birliği önce fabrikalarımızda, ardından sanayi havzası olan bölgemizde sağlamak için çalışıyoruz. Sendikamızın kongresinden sonra bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Demir-çelik fabrikalarındaki işçilerle konuşuyoruz. İşçiler, patronlarından önce üyesi oldukları sendikadan, sendikacılarından korkuyor. Bizi işten attırırlar diyorlar. Bu nasıl sendikacılıktır? Bu işçiler sendikalarından nasıl hesap sorsun?
Aliağa EÜAŞ işçisi Sebahattin Yeşiltepe: TEKEL işçilerinin direnişinin enerji işçileri ve çalışanları üzerinde yarattığı etki ile özelleştirmeye karşı mücadelede yeni çıkışlar oldu. Aliağa’da ihaleye giren şirket temsilcilerini işyerimize sokmadık. Taşeronlaştırma bizde de ciddi bir sorun. TEKEL işçilerinin yaktığı ateşi büyütmeliyiz. 1 Mayıs’a bu anlayışla hazırlanmalıyız.
Eğitim Sen Aliağa Temsilcisi Çetin Ekici: Artık ilkokul 4. sınıfta dershane başlıyor. Dershane borçları için icralık vatandaşlar, sınav sisteminin bunalıma, intihara sürüklediği gençlerin yanı sıra biz eğitimcilerin de iş güvencesinin ortadan kaldırılması söz konusu. Sözleşmeli, ücretli, kadrolu gibi çeşitli statülere ayrılan öğretmenler, geleceklerine güvenle bakamıyor. 17 Nisan’da Ankara’da yapacağımız mitingdeki taleplerimiz, aynı zamanda 1 Mayıs’ta haykıracağımız taleplerimiz olacak.
ÖNCEKİ HABER

Kantinlerin özelleştirmesini kabul etmeyecekler

SONRAKİ HABER

Sözleşmedeki kazanımlarla 1 Mayıs’a gidecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...