22 Nisan 2010 05:00
Tuzlalı gençlerin gelecek için talepleri var
İSTANBUL Tuzlada gençler, gelecekten pek umutlu değiller. Gidecek bir yerleri olmadığı için Tuzlanın İçmeler Mahallesindeki devlet hastanesinin köşe başındaki kaldırım kenarlarına takılan gençler, umutlarının ve hayallerinin köreldiğini dile getiriyor.
İçmeler Mahallesinde oturan geçler, köşe başında beklerken polisten gördükleri muameleden şikayetçi olurken, hükümet ve yerel yönetimlerden beklentilerini anlattılar. Gençler, sosyal alanlar olmadığı için yaşadıkları sıkıntıları anlatırken, başta belediye olmak üzere tüm yetkililerin gençlerin taleplerine yanıt vermesini istediler.
19 yaşındaki Fatih Ören, öğrencilik hayatının çok sıkıcı geçtiğini ve okul dışında gidip oturup iyi zaman geçirecekleri bir yer olmadığını belirterek, ders çalışmadığı zamanlarda mahallede çeşitli köşe başlarında arkadaşlarıyla vakit geçirdiğini dile getirdi. YGS sınavına girdiğini, şimdi de ÖSSye hazırlandığını söyleyen Ören, meslek olarak da polisliği seçeceğini, polisin GBTye bakarak performansa dayalı iyi ücret aldığını iddia etti.
Yusuf Yazgu, 19 yaşında ve üniversiteyi başka şehirde okuyor. Yıllık 3 bin TL olan harç parasını ödeyebilmek için çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Yazgu, ancak iş bulamadığını, okuyabilmesi için devletten burs beklediğini ifade etti. Mahallelerinde gençlerin gidip oturacağı bir sosyal tesis ve zaman geçirecek bir alan olmadığını vurgulayan Yazgu, Gidip zaman geçirdiğimiz bir top sahamız vardı, onu da hastanenin oto parkı yaptılar. Genel ve yerel yönetimlerden memnun değiliz, çünkü gençlerin önünü açmıyorlar; gençleri geleceksizliğe mahkum ediyorlar dedi. Mahallede gidecek bir yer olmadığı için sokak başlarında bir araya geldiklerini anlatan Yazgu, Bunu gören polis ise durmadan GBT kontrolü yapıyor ve biz kendimizi bu durumda çok rahatsız hissediyoruz diye konuştu.
Okuldan atılınca çalışmak için Trabzondan İstanbula gelen Yıldıray Demirbaş, bir fırında işçi olarak çalışıyor. İstanbula geldiğini, çok iş aradığını, ancak bir fırında iş bulabildiğini söyleyen Demirbaş, Günde on iki saat çalışıyorum ve 700 TL maaş alıyorum. Bunun 500 TLsini memlekete gönderiyorum, bunun için de fırında yatıp kalkıyorum dedi. İş dışında gidebilecekleri sosyal alanlar istediğini belirten Demirbaş, yetkililerin gençlerin taleplerine yanıt vermesi gerektiğini söyledi.
16 yaşındaki lise öğrencisi İslam Arslanın en büyük sorunlarından biri, İçmelerde bir sinema olmaması. Belediye bünyesinde bulunan İdris Güllüce Kültür Merkezinde yapılan etkinliklerin tamamı konser ve tiyatrodan ibaret, onlar da paralı olduğu için bizlere kapalı diyen Arslan, cep telefonlarına kontör bile bulamadıklarını dile getirdi. Bir yerden bir yere gitmek için yol parası dahi bulamadıkları belirten Arslan, yerel yönetimlerden gençlerin kendilerini geliştirebilmesi için sosyal ve kültürel alanlar açmalarını talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Adile Doğan - Mehri Aydoğdu
Evrensel'i Takip Et