27 Nisan 2010 00:00

‘Birleşik bir halk taleplerini elde edebilir’

ADANA’da 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor. Akkapı Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği ile Şakirpaşa Mahallesi Kapalı Semt Pazarı’nda “1 Mayıs ve taleplerimiz” konulu halk toplantıları yapıldı.

Paylaş

ADANA’da 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor. Akkapı Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği ile Şakirpaşa Mahallesi Kapalı Semt Pazarı’nda “1 Mayıs ve taleplerimiz” konulu halk toplantıları yapıldı. İki ayrı mahallede yapılan toplantılara konuşmacı olarak; 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Üyesi Dr. İsmail Bulca katıldı.
TALEPLERİMİZ İÇİN
Önceki gün yapılan toplantıların ilki Akkapı Mahallesinde AKYED derneğinin bahçesinde gerçekleşti. Toplantıda Konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Güven Boğa, İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele, Dayanışma günü olan 1 Mayıs’a bütün emekçilerin halkın kendi talepleri ile katılması gerektiğini söyledi. İşsizliğin, yoksulluğun had safhada olduğunu söyleyen Boğa, eğitimin paralı hale geldiğini anlattı. Eğitimde onlarca kalem adı altında katkı alındığını ve bu paraların velilerin cebinden çıktığını hatırlatan Boğa, bu uygulamaların engellenebileceğini bunun için örgütlenmek ve mücadele etmek gerektiğini söyledi. Herkese iş, güvenli gelecek ve insanca bir yaşam istediklerini aktaran Boğa, “Bunun için 1 Mayıs’a güçlü katılmamız lazım. Acil taleplerimizi kazanmak için, 1 Mayıs’ta alanlara çıkmalıyız. TEKEL işçileri, Çemen Tekstil işçileri mücadele edildiğinde kazanıldığını bizlere gösterdi. Sadece işçi ve memur sendikaların alana çıkması yetmez bütün bir halk olarak birleşmeliyiz, örgütlenmeliyiz” dedi.
YALAN ORTAYA ÇIKTI
Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İsmail Bulca da sağlıktaki yıkım politikalarını anlattı. 24 Ocak kararları ile sağlık alanın sermaye açıldığını ifade eden Bulca, 1999 yılındaki mezarda emeklilik, sağlık kurumlarının tek çatı altında toplanması ve bugün gündeme getirilen Kamu Hastane Birlikleri Yasası’nın emekçilerin zararına olduğuna dikkat çekti. AKP Hükümeti’nin sağlık parasız olacak yalanının her geçen gün ortaya çıktığını dile getiren Bulca, 2 lira ile başlayan muayene ücretlerinin bugün 15 liraları bulduğunu belirtti. Binlerce yoksul vatandaşın kullandığı yeşil kartların 2010 Kasım ayından itibaren kaldırılacağını söyleyen Bulca, hükümetin sağlığı tamamen paralı hale getirmek istediğini dile getirdi. Parasız sağlığın Anayasal bir hak olduğunun altını çizen Bulca, Akkapı halkını parasız sağlık hakkını dile getirmek üzere 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı.
SANAYİ KENTİNDEN FABRİKA MEZARLIĞINA
Emek Partisi’nin çağrısıyla Şakirpaşa Kapalı Semt Pazarı’nda gerçekleştirilen halk toplantısında 100 kişiye seslenen Güven Boğa, Adana’nın fabrika mezarlığına döndüğünü söyledi. Sanayi kenti Adana’dan işsizler kenti Adana’ya gelindiğine dikkat çeken Boğa, “Bugün Adana bir fabrika çöplüğüne dönüşmüştür. ÇUKOBİRLİK, SÜMERBANK, AKSANTAŞ, Adana TEKEL birer birer kapatıldı. İşçiler bunu engelleyemeyince ya işsiz kaldılar. Ya da asgari ücretle iş güvencesi olmadan günde 12-14 saat çalışmaya razı oldular. Peki, bundan Adanalı emekçiler nasıl etkilendi? Sonuç ortada: Adana işsizlikte Şırnak’tan sonra Türkiye ikincisi. Yaşayarak gördük ki, işçiler kaybedince bütün bir halk kaybediyor. Ankara’da 78 gün direnen TEKEL işçileri ve onun çevresinde toplanan emek mücadelesi başka bir sayfa açtı. 4-c, 4-b uygulamalarına karşı bir direnç oluştu. Özelleştirmelerin yanlışlığı yeniden konuşuldu. İşte 2010 1 Mayıs’ına bu mücadelenin kazanımıyla giriyoruz. İşçilerin, kamu emekçilerinin verdiği bu mücadele etrafında bütün bir halk olarak toplanmalıyız. Birleşik bir halk taleplerini elde edebilir” dedi.
‘DİYECEK BİR ŞEY BULAMIYORUM’
Akkapı Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Haşim Turaçtimur, sağlık ve eğitimin insanın için gerekli en temel ihtiyaç olduğunu söyledi. ‘Başbakan’ın 40 tane danışmanı vardır 41’incisi halk olsun’ diyen Turaçtimur, halkın taleplerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Uygulanan sistemin değişmesi için eğitim sistemi ve kafa yapısının değişmesi gerektiğini söyleyen Turaçtimur, “Bunlar değişirse gerisi gelir” dedi.
Eşi TEKEL işçisi olan ve Akkapı’da oturan Ayça Yıldırım, eşinin 4-c’ye karşı mücadele ettiğini ve şimdi sağlık hakkından yaralanamadıklarını belirtti. Büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve çocuklarının eğitimlerin aksadığını ifade eden Yıldırım, “Devlete diyecek bir şey bulamıyorum. Elimden geldiğince eşime destek olmaya çalışıyorum” diye konuştu.
MUHATAP BULAMIYORLAR
Şakirpaşa Mahallesi’nde yapılan toplantıda konuşan Ova Mahallesi eski Muhtarı Tufan Özcan, Türkiye’nin 24 ilinden büyük olan Ova, Onur, Uçak ve Şakirpaşa mahallelerinin hizmetlerden mahrum kaldığını belirtti. Mahallelerinde imar ve tapu sorunu olduğunu belirten Özcan, mahalle ile sanayi sitesi arasında olan TD-8 drenaj kanalının pis koku ve sinek yaydığını vurguladı. Sorunlar hakkında resmi makamların topu birbirlerine attığını dile getiren Özcan, mahallelinin muhatap bulamadığını söyledi. Okulların önünde üst ve alt geçit olmadığını vurgulayan Özcan, “1 Mayıs’ta sorunlarımızı dövizler ve pankartlarla dile getirip çözüm talep etmeliyiz” diye konuştu.
Şakirpaşa Mahallesi sakini Nilüfer Arı ise yazın mahallede sinekten durulmadığını belirtti. Yaz gelmesine rağmen herhangi bir ilaçlama ve çalışma olmadığına dikkat çeken Arı, kimsenin sorunlarının çözümüne yanaşmadığını belirtti. Binlerce kişinin yaşadığı mahallede belediye otobüsünün 45 dakika da bir geldiğini dile getiren Arı, öğrencilerin ve işçilerin yürümek zorunda kaldığının altını çizdi. (Adana/EVRENSEL)

ADANA HALKINA 1 MAYIS ÇAĞRISI

DİSK, KESK, Türk-İş, Kamu-Sen, Hak-İş, Memur-Sen, TMMOB ve TTB’den oluşan tertip komitesi, İnönü Parkı’nda bir araya geldi.
Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Kemal Aslan, 4-b, 4-c, sözleşmeli geçici çalışma türlerine son verilmesini istediklerini söyledi. Emekçi ailelerin korunması gerektiğine dikkat çeken Aslan, asgari ücretin yeniden belirlenmesi gerektiğini belirtti. İşten atmaların yasaklanmasını talep ettiklerini vurgulayan Aslan, İşsizlik Fonu’ndaki paraların patronlar yerine işçi ve emekçilere verilmesi gerektiğini dile getirdi. Tüm bu taleplerle 1 Mayıs 2010’da saat 13.00’te Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde olacaklarını söyleyen Aslan, Adanalı emekçileri, 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı. Açıklamanın ardından halka 1 Mayıs’a çağrı bildirileri dağıtıldı. (Adana/EVRENSEL)
Halil İmrek - Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Derince’de 1 Mayıs erken kutlandı

SONRAKİ HABER

MÜCADELE ORTAKLAŞTIKÇA ANLAMLI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...