1 Mayıs 2010 01:00
Holding medyasının dili aynı: Nefret
Ulusal Basında Nefret Suçları-10 Yıl, 10 Örnek başlıklı araştırmada, basında nefret söylemini temsil eden 10 haber saptandı. Türkiye basınının 10 yıllık taramasının yapıldığı çalışmadan sonra hazırlanan değerlendirme raporunda, öncesinde iki İngiliz taraftarın öldürüldüğü İstanbuldaki Galatasaray-Leeds United karşılaşmasından sonra TWO SİZE başlığıyla yayımlanan Star gazetesinin tutumu, ayrı bir bölümde irdelendi.
RADİKALDEN YILMAZ ÖZDİLE...
Sosyal Değişim Derneğinin Açık Toplum Vakfı, Global Dialogue ve Hollandanın İstanbul Başkonsolosluğunun desteğiyle yaptığı Ulusal Basında Nefret Suçları-10 Yıl, 10 Örnek başlıklı araştırma, önceki gün açıklandığı halde, gazetelerde pek yer bulamadı. Çünkü holding gazetelerinin her biri, saldırgan bir dille haber yazmakla eleştiriliyor. İlk 10a seçilen haberlerin yer aldığı gazeteler şunlar: Sabah, Milliyet, Yeniçağ, Star, Hürriyet, Radikal, Vatan, Akşam, Zaman, Türkiye. Vakit ise haberlerin araştırılmasını engellemeye çalışmasıyla listeye alındı. Bu listede özel bir yer ayrılan Starın Two size manşetinin arkasında, Hürriyetin Büyük gazetenin büyük yazarı olarak son zamanlarda öne çıkardığı yazarı Yılmaz Özdil bulunuyor.
EN ÇOK AYRIMCILIK ETNİK KÖKENE
Proje boyunca, 6 ay süren tarama sonunda 30 bin haberi kapsayan bir liste oluşturuldu. Proje ekibi, listedeki haber sayısını ilk aşamada 5 bin civarına, ikinci aşamada 200e indirdi. 200 haberlik liste, öğretim üyesi, gazeteci ve sanatçılardan oluşan 12 kişilik Danışma Kuruluna sunuldu. Danışma Kurulu, bu listeden etnik köken, cinsel yönelim, ulusal kimlik, toplumsal statü, dini inanç ve cinsiyet kategorilerinde nefret söylemini örnekleyen 10 haberi seçti. Danışma Kurulu şu isimlerden oluştu: Aydın Engin, Ayşe Hür, Bağış Erten, Prof. Baskın Oran, Dr. Cengiz Aktar, Işın Eliçin, Kerem Kabadayı, Yrd. Doç. Kerem Rızvanoğlu, Sefa Kaplan, Prof. Turgut Tarhanlı, Prof. Yasemin İnceoğlu, Zeynep Tanbay.
2009 yılı Mayıs-Aralık döneminde 10 kişilik bir ekip ve Danışma Kurulunun seçimiyle yapılan arıştırmada, haberlerde etnik kökene, ulusal özelliklere, cinsel kimliklere, cinsel yönelime, din ve inanca, siyasal eğilimlere, mülkiyete, bedensel engelliliğe, eğitim durumuna ve toplumsal statüye yönelik ayrımcı söylemler tarandı.
Araştırmada, taranan haberlerin yüzde 23.76sı etnik kökene, yüzde 18.80i siyasal eğilime, yüzde 16.19u cinsel kimliğe, yüzde 15.80i din ve inanca, yüzde 11.93ü toplumsal statüye, yüzde 6.88i cinsel yönelime, yüzde 2.81i ulusal kimliğe, yüzde 2.23ü bedensel engelliliğe, yüzde 1.55i mülkiyete yönelik nefret suçu-söylemi kapsamında değerlendirildi. (MEDYA SERVİSİ)
MEDYANIN KARA LİSTESİ
AHMET KAYAYA MADAM ŞEFKATİ: Sabah gazetesinin 2 Kasım 1999da manşete çıkardığı haber. Ahmet Kayanın yurtdışına kaçmak zorunda kaldıktan sonrasına ait. Kayanın Bayan Mitterandın yardımıyla Fransadan oturma izni aldığını duyuran haber, etnik kökene yönelik nefret söylemi kategorisinde değerlendiriliyor.
BU KEZ İYİCE AZITTILAR: Milliyette 23 Şubat 2002de yayımlanan Bu kez iyice azıttılar! başlıklı DHA haberinde, travestilerin kendisine saldırdığını öne süren bir kişinin şikayeti üzerine yaşanan olaylar anlatılıyor. Cinsel yönelime dönük nefret söylemi kapsamında.
ERMENİLER KUDURDU: Yeniçağ gazetesinde 17 Kasım 2009da yayınlanan haber, Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan bir çatışmadan söz ediyor ama Ermenistanın değil özellikle ulusun adı kullanılıyor. Etnik kökene yönelik nefret söylemi ve bir ulus ve ulusun ülkesine yönelik nefret söylemi kapsamında.
HAİNLER YAKALANDI: Star gazetesinde 24 Mart 2005te yayımlanan Hainler yakalandı başlıklı haberde, Mersinde bayrak yakma olayı duyuruluyor. Gözaltına alınanların çocuk olduğu haberde de geçmesine karşın, Hainler yakalandı diyen haber, etnik kökene yönelik nefret kapsamında.
KAPICI ŞARKICIYA TECAVÜZ DAVASI: Raporda, Hürriyette 3 Temmuz 1999da yayımlanan Kapıcı şarkıcıya tecavüz davası başlıklı haberin, toplumsal statüye yönelik bariz bir nefret söylemi içerdiği belirtiliyor.
KORELİ REHBERE OSMANLI TOKADI: 6 Mayıs 2005te Koreli rehbere Osmanlı tokadı! başlıklı Radikal haberinde, Türkiye turuna çıkan Japon turistlerin Koreli rehberinin, Güneydoğu Anadoludan Kürdistan diye söz etmesi üzerine Türk rehber tarafından yumruklandığını anlatıyor. Övünme amaçlı Osmanlı tokadı söylemi dikkat çekici. Ulusal özelliklere yönelik nefret suçları kapsamında.
RAHİPLER UÇKURU KİLİSİDE ÇÖZÜYOR: Vatanda 6 Ocak 2006da yayımlanan Rahipler uçkuru kiliside çözüyor başlıklı haber, yapılan bir araştırmaya göre ABDde en az 34 bin rahibenin, rahiplerin cinsel tacizine uğradığı; bu rakamın toplamın yüzde 40ına tekabül ettiği iddiasını içeriyor. Dinsel inanca yönelik nefret söylemi kapsamında.
ROTH, AYVAZ HOCAYA HAVALE: Akşam gazetesinde 25 Kasım 2000de yer alan haberde, Ayvaz Gökdemirin, Claudia Roth için kullandığı fahişe ifadesi hatırlatılıyor ve Rothun, Kürtlerle ilgili ifadelerinin ardından buna gönderme yapılıyor. Cinsiyete yönelik nefret söylemi kapsamında.
SÜNNETSİZ KUNDAKÇI DTP ADINA KURBAN DERİSİ TOPLAMIŞ: Zaman gazetesinde 17 Ocak 2008de yayımlanan haber, araç yakmakla suçlanan bir kişinin tutuklanmasını içeriyor. Haberde araç yakmakla ilgisi bulunmayan kurban derisi toplamanın DTP ile ilişkilendirilmesi, kişinin sünnetsiz olduğunun belirlendiğinin iki kez vurgulanması, ayrıca terör olaylarına karıştığının belirtilmesi üzerinde duruluyor. Dinsel inanca yönelik nefret söylemi kapsamında.
TRAVESTİ ZEHİR KURYELERİ HAVALİMANINDA
YAKALANDI: Türkiye gazetesinde 30 Nisan 2006da yayımlanan haber, ülkeye kaçak uyuşturucu sokulmasıyla ilgili. Olayın cinsel kimlikle ilgisi yok. Cinsel yönelime dönük nefret söylemi kapsamında.
Evrensel'i Takip Et