2 Mayıs 2010 01:00
GENÇ, KiTLESEL VE TALEPLERLE GORKEMLi 1 MAYIS
İstanbulda 1 Mayıs, 32 yıl aradan sonra Taksim Meydanında kutlandı. Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen tarafından düzenlenen mitinge yaklaşık 300 bin kişi katıldı. İşçilerin ve gençlerin yoğun katılımının dikkat çektiği mitingde, hükümetin ve sermayenin saldırıları protesto edildi, 26 Mayıs genel grevine güçlü katılma çağrısı yapıldı.
İşçi ve emekçiler sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbulun dört bir yanından 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Taksime akın etti. Unkapanı köprüsü, Şişli ve Dolmabahçe olmak üzere üç koldan toplanan emekçiler davul, zurna eşliğinde halaylar çektiler, marşlar söylediler, sloganlar attılar.
Unkapanı kolundan Türk-İş, Kamu-Sen, Emek Partisi, ÖDP, CHP ve çeşitli gruplar yürüdü.
KÖPRÜYE SIĞMADI
Unkapanı köprüsünde oluşturulan kortejler bir süre sonra köprüye sığmadı. Zonguldaktan gelen GMİS ve T. Maden-İş üyesi maden işçileri baretleriyle yürüyüş koluna renk kattılar. Grup sözleşme görüşmeleri devam eden tekstil işçileri, Kriz karşı omuz omuza, Esnek çalışmaya hayır dövizleriyle yürürken, Tek Gıda-İş üyesi TEKEL işçileri de Türk-İş kortejinin en önünde yürüyerek, 4-cyi kabul etmeyeceklerini haykırdılar.
Belediye-İş, Tez Koop-İş, Harb-İş, Tes-İş, Yol-İş, Türk Metal, Petrol-İş, Deri-İş kitleselliğiyle dikkat çekerken, Haber-İş üyesi genç işçiler İş güvencesi talep ettiler. Petrol-İş üyeleri de işyeri pankartlarıyla yürüdüler. Deri-İş üyeleri eşleri ve çocuklarıyla mitinge katıldılar.
EMEP KİTLESEL KATILDI
Şişhane yürüyüş kolunda olan Emek Partisi (EMEP), İş, ekmek, özgürlük, Yaşasın 1 Mayıs sloganları ile yürüdü. Bu kolda Türk-İşin ardından en kitlesel kortej 10 bin kişilik katılımla Emek Partisinindi. İstanbuldaki üyeleriyle mitinge katılan EMEP kortejinde, partinin Genel Başkanı Levent Tüzel de yürüdü. Sendikasız ve güvencesiz çalışan Güneşli işçileri, Esenyurt ve Kıraç işçileri, Çağlayan Tekstil işçileri, Tuzla tersane işçileri kendi pankartlarıyla EMEP korteji arkasından alana girdi. Emek Gençliği kortejinde ise lise ve üniversite öğrencileri parasız, demokratik eğitim talebini dile getirdi. Kadınlarda kendi yaptıkları pankartla yürüyüşte yer aldılar.
Şişhane kolunun bir diğer kitlesel katılımcısı da ÖDP oldu. Marmara Bölgesindeki üyelerini İstanbula çağıran ÖDP, pankart ve dövizleriyle renkli görüntü oluşturdu.
ŞİŞLİ KOLU
Şişli kolunda ise sabahın erken saatlerinden itibaren toplanma başladı. Bu koldan DİSK ve KESKe bağlı sendikaların yanı sıra TMMOB, TTB, kitle örgütleri, BDP, yazarlar ve aydınlar yürüdü. Çevre örgütleri ve yöre dernekleri, derelerin özgür akmasını istedi. Bunların yanı sıra Beşiktaş taraftar grubu olan Çarşı da Emekçi halkım iktidar olur inşallah diye marşlar söyledi.
KATİAM AYDINLATILSIN
DİSK, kortejinin başında 1977 1 Mayısında öldürülenlerin isim ve resimlerinin yazılı olduğu dövizler taşınırken, 1977 1 Mayısında Taksim Meydanında olanlar da kendi pankartlarıyla katıldılar. Birleşik Metal-İşin kitlesel katılımı dikkat çekerken, her fabrikanın kendi pankart ve talepleriyle 1 Mayıs yürüyüşünde yer aldı. 18 aydır direnişte olan Sinter Metal işçileri, Hamdolsun direniyoruz pankartı taşırken, 15 aydır grevde olan Bursa Assemat Fabrikası işçileri de kortejdeki yerlerini aldılar. Ayrıca Tuzlada bulunan ve sendikalaştıkları için 12 kişinin işten atıldığı Procast fabrikası işçilerinin hemen hepsi iş bırakarak 1 Mayısa katıldı.
Genel-İş Sendikası da kitleselliği ile dikkat çeken bir diğer kortej oldu.
1 MAYIS COŞKUSUYLA 26 MAYISA
Özellikle eğitim ve sağlık alanında yaşanan özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşı taleplerini dile getiren KESK üyeleri de Parasız eğitim, parasız sağlık, Özelleştirme ve taşeronlaştırma durdurulsun ve Yıkım yasaları geri çekilsin pankartlarını taşıdılar. Okulların satılmasına karşı kurulan Okuluma Dokunma İnisiyatifinin kendi pankartıyla katıldığı kortejde, 1 Mayıs coşkusuyla 26 Mayısta genel grev genel direniş talepleri dile getirildi. TMMOB ve TTBye bağlı odalar da kendi talepleriyle katılırken, kadın grupları Evde sokakta, işyerinde, erkek egemenliğine ve kapitalizme direniyoruz pankartı açtı.
1 Mayısı Newrozun görkemli coşkusuyla selamlıyoruz şiarıyla mitinge kitlesel katılan BDP, Kürt sorunu aynı zamanda işçi ve emekçinin de sorunu. Çözülmedikçe işçi emekçinin sorunu da çözülmezyazılı pankart taşıdı.
DOLMABAHÇE KOLU
Bir başka toplanma noktası olan Dolmabahçeden ise Hak-İş, Memur-Sen ve TKP vardı.
Hak-İşe bağlı Çelik-İş, Orman-İş, Öz Ağaş-İş, Öz Tarım-İş ve Hizmet-İş kortejleri kitlesellikleriyle dikkat çektiler. Biz de işçi takımıyız diyen Karabüksporun futbolcuları ve teknik ekibi de bu kolda mitinge katıldı. Ayrıca Beşiktaş Çarşı grubunun bir kısmı da Taksime Dolmabahçeden işçilerle birlikte yürüyerek girdi.
Bu kolda yer alan TKP, Türkiye genelindeki bütün üyeleri Taksime getirdi.
Dolmabahçeden Taksime yürüyen sendika ve kitle örgütlerinin ortak talebi aynıydı: Eşit işe eşit ücret, demokratik halkçı bir anayasa ile kıdem ve tazminat hakkı oldu. Kortej sloganlar, müzik ve oyunlar eşliğinde Taksime yürüdü.(İstanbul/EVRENSEL)
BİRLİK MÜCADELE DAYANIŞMA
Mitingde 6 işçi ve memur konfederasyonu tarafından hazırlanan ortak 1 Mayıs bildirisi, Türk-İş ve DİSKin belirlediği birer işçi tarafından okundu. Emeğin bayramında barış, özgürlük, demokrasi, emek, daha güzel bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikte olunduğu vurgulanan bildiride Her türlü baskıya inat, haklarımız ve özgürlüklerimiz için dayanışma içindeyiz. Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklarımız için 1 Mayıs 2010da başta Taksim olmak üzere alanlarda omuz omuzayız. Emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününü, emeğin bayramı 1 Mayısı hep birlikte barış içinde kardeşçe kutluyoruz dendi.
Emekçilerin 1 Mayıs 2010u, güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda karşıladığı dile getirilen bildiride, emekçilerin yarısının kayıt dışı çalıştığı, esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışmanın kural haline geldiği, 4-c uygulamasına, kölelik düzenine mahkum edildiği, sendikasızlaştırmanın yaygınlaştığı, sendikal örgütlenmenin önüne engellerin çıkarıldığı, örgütlenen işçilerin işten atıldığı, başta madenler olmak üzere iş kazası adı verilen cinayetlerin durmak bilmediği belirtildi.
Bildiride şu ifadelere yer verildi: Biz, sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. Özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar istiyoruz.
Tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için sesimizi yükseltiyor, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz. Bildiride işçilere, emekçilere, emeklilere, işsizlere, yoksullara, kadınlara, gençlere emek, barış ve özgürlük için mücadele çağrısı yapıldı.
KUMLUYU KONUŞTURMADILAR
Sendikalar ve siyasi partilerin alana girmesinin ardından 1 Mayıs programı başladı. İlk olarak Timur Selçuk, 1 Mayıs Marşını seslendirdi. Daha sonra ortak hazırlanan metin okundu. Konuşma sırası Türk-İş Başkanı Mustafa Kumluya geldiğinde TEKEL, itfaiye, Esenyurt Belediyesi işçileri kürsüye çıkarak Kumluyu konuşturmadılar. Çıkan arbede de Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçarın kolu kırıldı. Gerginliğin büyümemesi için AKMye giden Kumlu, bir daha alana dönmedi.
Kursüden emekçilere seslenen KESK Genel Başkanı Sami Evren, iş güvencesi, parasız eğitim, parasız sağlık, Kürt sorunun barışçıl çözümü, taş attığı için tutuklanan çocukların serbest bırakılmasını, kamu emekçilerine grevli, toplusözleşmeli sendika hakkı, seçim barajının kaldırılması, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini ifade etti.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de 1977 1 Mayısnda DİSK Genel Başkanı olan Kemal Türklerin Bu alanın ismi 1 Mayıs alanı olarak değiştirilsin mi? sözlerini hatırlatarak, Şimdi de ben sizlere soruyorum bu alanın ismi 1 Mayıs alanı olarak değiştirilsin mi? demesine alandaki herkes Evet diye yanıt verdi. Çelebi, Artık huzurluyuz, çünkü 1 Mayısta yitirdiklerimize verdiğimiz sözü tuttuk. 12 Eylülün yasakçı zihniyetini kırdık. 1 Mayısta 1 Mayıs alanındayız. Yaşasın işçi sınıfının birliği, mücadelesi ve dayanışması diye konuştu. Çelebinin ardından direnişteki işçiler adına yapılan konuşmada, yaşadıkları sorunlar anlatıldı.
TALEPLER
* 1 Mayıs 1977de öldürülenlerin faillerinin bulunmasını ve adalet önüne çıkarılması
* İşsizliğin önlenmesi
* Kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeçilmesi
* Kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmaması
* 4-c ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesi
* İşsizlik Sigortası Fonunun işsizler için daha etkin kullanılması
* Vergi adaletsizliğinin giderilmesi
* Sağlık ve sigorta hakkındaki mağduriyetin giderilmesi
* Asgari ücretin insan onuruna yakışır olması
* İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması
* Antidemokratik yasaların değiştirilmesi
* Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması
* Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesi
* Özelleştirmelerin durdurulmasını, sosyal devletin daha etkin olması
* Emekçilerin sesine kulak verilmesi
Evrensel'i Takip Et