05 Mayıs 2010 00:00

AKP’DE ÇATLAK BUYUYOR

Anayasa paketinden düşen 8. madde, AKP’de bulunan çatlağı açığa çıkardı. Daha önce isimleri basına yansıyan vekiller, hedefe koyulunca sert tepki gösterdiler.

Paylaş

AKP’li Faruk Koca’nın 8. maddeye ret oyu veren milletvekillerini bir listeye yazması AK Parti’yi karıştırdı… İlk patlayan kısa bir süre önce bakanlıktan ayrılan Kürşat Tüzmen oldu… Tüzmen ‘Yalakalığın hesabını sorarız’ dedi. Eski Meclis Başkanı Köksal Toptan ise “Yazana değil yazdırana bak” diyerek Erdoğan’ı hedef gösterdi.
ERDOĞAN’I YAKAN İSİMLER!
Erdoğan “Bulun o firecileri” dedi. AKP’de fireci avı başladı. Peki Erdoğan’ı dinlemeyen o isimler kimler? Faruk Koca fireci vekilleri bir kağıda yazarken kameralara yakalandı... AKP’den oylamaya 335 vekil katıldı. 8. madde 327 ile reddedildi. Yani partinin en az 8 firesi var. Hatta bazı bağımsız vekillerin de ‘evet’ oyu verdiği düşünülecek olursa bu fire 12’ye kadar çıkıyor.
AKP FİRE AVINDA
Milletvekili Faruk Koca da hemen ‘fire avı’na başladı. Koca’nın teklifin diğer maddelerinin oylamasını takip ederken, bir kağıda, aralarında Vahit Erdem, Köksal Toptan, Murat Başesgioğlu, Reha Çamuroğlu, Kürşat Tüzmen’in de aralarında bulunduğu bir grup AKP’linin isimlerini yazması görüntülendi.
KİMLER OLABİLİR?
Kulislerde herkes birbirine kimin hayır oyu vermiş olabileceğini soruyor. Bütün gözler, daha önce parti içindeki muhalif tutumlarıyla öne çıkan Yusuf Ziya İrbeç (Antalya), Vahit Erdem (Kırıkkale), Eski Bakan Murat Başesgioğlu (Kastamonu), Reha Çamuroğlu (İstanbul), Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan (Zonguldak), Kürşad Tüzmen (Mersin) ile partiden geçici ihraç edilen Ahmet Aydoğmuş (Çorum) ve Avni Doğan’a (Kahramanmaraş) çevrildi.
FIRAT: İSTİFA ETSİNLER
8’inci maddenin düşmesi, AKP’de şok etkisi yarattı. En sert tepki ise, AKP’nin kurmaylarından Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’tan geldi. AKP’li Fırat, “Ben, ‘vermeyeceğim’ demeliydi ya da çıkıp gitmeliydi. Çünkü herkesi zan altında bıraktılar. Ben, olsam ayrılırdım, partide durmazdım; bağımsız kalırdım. Hatta en doğrusu milletvekilliğinden istifa etmek” diye seslendi.
BENDEN Mİ ŞÜPHELENİYORSUNUZ?
Oylama sonrası AKPliler de firelerin kim olduğunu kuliste birbirlerine sordu. Avni Doğan, düşen maddeye “evet” oyu kullandığını söylerken, gizli oylamayla ilgili bir şey söyleyemeyeceğini vurgulayan İrbeç, “Herkes vicdanına göre oy kullanıyor” dedi. Çamuroğlu ise, oylama ile ilgili yorum yapmadı.
AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem de, hangi yönde oy kullandığı ile ilgili soru üzerine “Benden mi şüpheleniyorsunuz? Ne yorum yapayım, bir yorum yapmam. Açık açık konuştuğum için menfi bir sonuç olunca bize bakıyorlar. Basın eleştiriye açık olmadığı için her eleştirimi muhalif sayıyor” dedi.
TÜZMEN: YALAKALIĞIN HESABINI SORARIZ
Listenin yer aldığı fotoğraf için Tüzmen, ‘O gerçek bir fotoğraf ise ve o liste yemeğe ya da parti davetine çağırılacaklar listesi değilse biz bunun hesabını sorarız. Başbakan yalakalığına soyunuluyorsa, liste yapılıyorsa bunun hesabını sorarız’ dedi. AKP grup toplantı salonuna gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine konuşan Tüzmen, ‘Hiç kimse yalakalık yapmaya çalışarak başkalarını karalamasın’ diyerek söz konusu listeyi hazırlayan ve aynı zamanda Başbakan’ın ev sahipliği ile tanınan AKP Milletvekili Faruk Koca’ya sert tepki gösterdi.
YAZANA DEĞİL YAZDIRANA BAKMAK
Meclis Eski Başkanı Köksal Toptan da aynı listeye tepki göstererek ‘Ayıp şeyler bunlar. Kim kimin ne oy verdiğini nereden biliyor da liste hazırlıyor. Listeyi yazana değil yazdırana bakmak lazım’ diyerek tepkisini dile getirdi. Toptan bu sözleriyle Başbakan Erdoğan’ı işaret etti.
(Ankara/EVRENSEL)

Erdoğan Aziz Nesin’i sansürledi

Grup toplantısında CHP’ye yüklenmek için Aziz Nesin’in Zincirli Hürriyet gazetesindeki yazısını satır satır okuyan Başbakan Erdoğan, “Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere Amerika’dan borç dahi alınabilir. Hatta bu borç alınan paralar ziyafetlerde yenilebilir” ifadelerini ise okumadı.
CHP ile girdiği İnönü-Hitler tartışmasını bugün de sürdüren Erdoğan, CHP’ye yüklenirken Aziz Nesin’den alıntı yaptı. “Şimdi daha enteresanını anlatacağım” diyen Erdoğan, “Aziz Nesin 5 Şubat 1948’de şunları yazıyordu” diyerek Nesin’in yazısını satır satır okumaya başladı:
UZUN UZUN OKUDU AMA...
“Ey Türk faşisti, birinci vazifen Türk matbaalarını yıkmak, makineleri ısırmak, demirleri dişleyip duvarlara asmaktır...” diyerek başlayan yazıyı uzun uzun okuyan Erdoğan, aynı yazıda geçen “Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere Amerika’dan borç dahi alınabilir. Hatta bu borç alınan paralar ziyafetlerde yenilebilir” ifadelerini ise es geçti. Aziz Nesin’in emniyet teşkilatının faşistlerle işbirliği yaptığına ilişkin cümleleri de Erdoğan’ın sansürüne uğradı.
PARTİLERE YAYLIM ATEŞİ
Başbakan Erdoğan’ın gündeminde ayrıca AKP’nin verdiği fireler nedeniyle düşen 8. madde vardı. Erdoğan grup toplantısında CHP, MHP ve BDP’yi yaylım ateşine tuttu. Düşen 8. madde ile ilgili olarak ta Erdoğan, “Takdir yüce Meclis’indir. 8. maddeye destek olmayanları halkımız yargılayacak” dedi. Oylamalara katılmayan CHP ve BDP’nin kendi vekillerine güvenmediğini savunan Erdoğan, BDP’nin kendini inkar ettiğini ve statükocuların yanında yer aldığını ileri sürdü. (ANKARA)




ÖZÜR DİLEDİ!
İddialar ayyuka çıkınca ve tepkiler artınca olayın kahramanı olan AKP’li Vekil Faruk Koca’dan bir açıklama geldi. Yazılı açıklama yapan Koca fire listesi hazırladığı yönündeki iddialarla ilgili olarak, “Arkadaşlarımdan ayrı ayrı özür diliyorum. Böyle bir tasarrufta bulunmadım” dedi. Başbakan Erdoğan’da benzer bir açıklama yaparak liste yapılması söz konusu değil dedi.
ÖNCEKİ HABER

SALDIRAY BERK YİNE GÖREVDE!

SONRAKİ HABER

İnadına mücadele İnadına sınavsız üniversite

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...