10 Mayıs 2010 00:00

Tabutlara değil, çocuklarımıza sarılmak istiyoruz

Anneler Günü’nde çocuklarını toprağa veren asker anneleri ile Barış Anneleri’nin dileği ortak; daha fazla gencin ölmemesi...

Paylaş

Bölgede yaşanan çatışmalarda çocuklarını kaybeden ve kamuoyunca Barış Anneleri olarak bilinen anneler, dün Anneler Günü’nde Ankara’ya geldiler. Ankaralı kadınlar barış annelerini papatyalarla karşıladılar. Genelkurmay Başkanlığı önüne gitmek isteyen annelerin talebine Ankara Emniyeti izin vermeyince anneler de Abdi İpekçi Parkı’nda oturma eylemi başlattılar.
Van, Siirt, Diyarbakır, Batman, Mardin ve İstanbul’dan Ankara’ya gelen Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, gençlerin ölmeye devam ettiği çatışmaların ve operasyonların durdurulmasını talep ettiler. “Operasyonlara son verilsin, diyalog yolu açılsın” pankartı taşıyan anneler, “Silahlar sussun taraflar konuşsun”, “Bu ülkenin barışa ihtiyacı var”, “Artık analar ağlamasın” dövizleriyle AKP Hükümeti’ne ve Genelkurmay Başkanlığı’na seslendiler. Anneleri DTP Eski Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP Milletvekilleri Sırrı Sakık ve Şerafettin Halis, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ile Ankara Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri de yalnız bırakmadı.
ASKER ANNELERİNE ÇAĞRI
Anneler adına açıklama yapan Behiye Duman, Anneler Günü’nü, çocuklarını kaybetmiş analar olarak buruk ve hüzünlü karşıladıklarını söyledi. “Kimliğimiz Kürt, Türk, Arap, Çerkez olabilir. Hangi milletten olursak olalım, biz analar artık çocuklarımızın çatışmalarda öldüğünü haberini alma korkusuyla yaşamak istemiyoruz” diyen Duman, Kürt sorununun çözülmemesi nedeniyle 30 yıldır toplumun tüm kesimlerinin ağır bedeller ödediğini kaydetti. “Bu özel günü çocuklarının mezar taşlarının başında geçiren asker annelerine de seslenmek istiyoruz ve yaşadığımız acılar farklı değil. Gelin hep birlikte, aktık çocuklarımızın tabutlarına değil, kendilerine sarılmak istediğimizi en yüksek sesle haykıralım” diyen Duman, Kürt sorununun sorunun muhataplarıyla diyalog kurularak çözüleceğinin altını çizdi.
KAN DURSUN ANALAR AĞLAMASIN
“Açılım” denilerek 1500’ün üzerinde Kürt siyasetçinin tutuklandığını, belediye başkanlarının ellerinin kelepçelendiğini hatırlatan Duman, Genelkurmay’ın imha politikasının da sonuç vermeyeceğini dile getirdi. “Artık akan kan dursun, analar ağlamasın” diyen Duman, barış isteyen tüm kesimleri iki gün sürecek oturma eylemine destek vermeye çağırdı. BDP Milletvekili Şerafettin Halis de, barış talebiyle Ankara’ya gelen annelerin de Genelkurmay tarafından dinlenmesi gerektiğini söyledi. Oturma eylemleri salı gününe kadar sürecek olan Barış Anneleri, bugün Genelkurmay’dan randevu talep edecek, yarın da BDP Grup Toplantısı’na katıldıktan sonra, geldikleri illere dönecekler.
(Ankara/EVRENSEL)

ANNELER GÜNܒNDE ACI VE GÖZYAŞI
Dağlıca’da önceki gün çıkan çatışmada yaşamını yitiren Uzman Onbaşı Abidin Tanrıkolu ile Uzman Çavuş Metin Can’ın cenazeleri de Hakkari Dağ ve Tugay Komutanlığı’ndaki törenin ardından memleketlerine gönderildi. Can’ın cenazesi Adana’nın Kozan ilçesinde Tanrıkolu’nun cenazesi ise Adıyaman Besni’de toprağa verildi. Can’ın annesi Seçil Can, “Her Anneler Günü’nde elimi öpemesen bile telefonla arar, kutlardın. Şimdi elimi öpmeni değil, cenazeni bekliyorum” dedi. Can’ın cenazesi Hoşkadem Camisi’ndeki törenin ardından toprağa verildi. Öte yandan cenaze töreni sırasında AKP Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen’e saldırı girişiminde bulunuldu. Sloganlar atan bir grup, Tüzmen’e yöneldi. Saldırı çevik kuvvet polislerinin müdahalesiyle önledi. Çıkan arbedenin ardından grup, Tüzmen’in makam otomobilini tekmeledi. Hakkari’de mayın patlaması sonucu yaşamını yitiren Çavuş Emrah Aktaş da memleketi Ordu’nun Ulubey ilçesinde defnedildi. Tanrıkolu’nun annesi de cenaze törenin de ‘Anneler Günü’nde tabutuna mı sarılacaktım’ diyerek gözyaşı döktü.
CENAZEDE KÜRTÇE AĞITLAR
Şırnak’ın Uludere ilçesinde patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamını yitiren Piyade Er Emin Şener’in cenazesi, toprağa verildi. Cenaze töreninde Anne Saime Şener, Kürtçe ağıt yaktı. Törene katılan Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazmi Altıntaş, ölen askerin babası Mustafa Şener’e sarıldığı sırada Baba Şener, Korgeneral Altıntaş’a ‘“Ben oğlumu size emanet ettim. Ölüsünü getirdiniz. Emanete sahip çıkmadınız’” dedi. Korgeneral Altıntaş ise, “Biz emanete sahip çıktık, bunu bilesin. Yapanların kalleşliğini de bilmen lazım. Ben anlatırım sana” dedi. Şener’in dayısı Mustafa Mahmutoğlu da “Biz başka bir ülke ile savaşmıyoruz. Kardeş kardeşi öldürüyor. Bu kanı durdurun” dedi. Daha sonra Şener’in cenazesi, İskele Mezarlığı’nda Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Geçmiş, içinden bir parçayı çekip alarak anlaşılamaz’

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...