11 Mayıs 2010 00:00

...VE BAYKAL GiTTi

CHP lideri, dört günlük suskunluğunu dün bozdu. ‘Kararımı verdim’ dedi ve önce AKP’yi suçladı, ardından “üzerime düşeni yapıyorum” diyerek istifasını açıkladı.

Paylaş

4 gün önce gündeme bomba gibi düşen o video CHP tarihi açısından önemli bir gelişmeye neden oldu. 50 yıllık siyasi hayatı sonunda CHP Genel Başkanı Deniz Baykal istifa etti. Olayın iki haftalık olduğunu dile getiren Baykal AKP’yi suçladı. Baykal isim vermeden Fetullah Gülen’in sorumluluğu olmadığını dile getirdi.
AKP’Yİ HEDEFE KOYDU
Baykal kürsüye geldiğinde gerginliği yüzünden okunuyordu. Lafı hiç uzatmadan direkt konuya girdi. Konuşmasının başından sonuna bunun bir AKP komplosu olduğunun altını çizdi.
Ve en sonunda da “Bunun bir bedeli varsa, bu da CHP genel başkanlığından ayrılmaksa bunu yapıyorum. Bu kaçmak anlamına gelmez. Tam tersine bu bir meydan okumadır. Bu anlayışla bugün CHP genel başkanlığından istifa ediyorum” dedi.
GÜLEN’E MESAJ
Baykal’ın en ilginç sözleri ise ABD’ye yaptığı göndermeydi. “Pensilvanya’dan aldığım mesajların samimiyetine inanıyorum” diyerek bu komployu Fethullah Gülen’in yaptığına inanmadığının altını çizdi. Ardından bütün sorumluluğun AKP iktidarına ait olduğunu dile getirdi. Baykal’ın dikkat çekici bir başka açıklaması ise “Partinin önünü tıkıyor” diyenlere oldu: “Önünüz açıldı” imasında bulundu. Baykal kasetin gerçek olup almadığına dair bir açıklama yapmadı.
BU BİR KOMPLODUR
Baykal şöyle konuştu:
Günlerdir beklenen değerlendirmemi ve kararımı açıklıyorum. Bu bir kaset olayı değildir. Bir komplodur. Komplo hukuk dışı ahlak dışı bir tertip demektir. Bir komplo yaparken, insanların en korunaksız görüntülerini alırsınız kesersiniz biçersiniz montaj yaparsınız çarpıtırsınız. Duvarlara gizli kameralar yerleştirirsiniz. Haneye tecavüz edersiniz. Bunu siyaset yapmak için düzenlemişlerdir. Ahlaklarına vicdanlarına uygun bir siyaset.
İKTİDAR GÜCÜ OLMADAN YAPILAMAZ: Yıllardır bekletilen bir kaset yoktur. Bir komplo imal edilmiştir. Taze iki haftalık bir komplo vardır. Komplo tezgahı malzemeleriyle çekimleriyle günceldir. İktidar gücü seferber edilmeden, muhalefet başkanına karşı bu kadar fütursuzca yapılması mümkün değildir. İktidar zirvesinin bilgisi ve onayı olmadan son iki hafta içinde hazırlanıp piyasaya sürülmesi söz konusu bile olamaz.
AYIPLAR GİBİ YAPANLAR KOMPLOYU YAPANLARDIR: Ana muhalefet liderine yönelik bu kadar kaba ahlaksızlık, bugünlerde iktidarın onayı olmadan gerçekleştirilemez. Komployu ayıplar gibi yapanlar, aslında bizzat ayıbı işleyenlerdir.
FETHULLAH GÜLEN’E GÖNDERME: Ama ABD’den Pensilvanya’dan aldığım mesajlara da inanıyorum. O mesajların samimiyetine inanıyorum.
BANA DA BİR GÖREV DÜŞÜYOR: Bu tablo karşısında bana da bir görev düştüğünün farkındayım. Bu hukuksuz ve ahlaksız komplo nedeniyle kimsenin beni sorgulamasına izin vermeyeceğim. Bunun bir bedeli varsa, bu da CHP genel başkanlığından ayrılmaksa bunu yapacağım.
MEYDAN OKUYORUM, İSTİFA EDİYORUM: Bu kaçmak anlamına gelmez. Tam tersine bu bir meydan okumadır. Bu anlayışla bugün genel başkanlıktan istifa ediyorum . Ben herkese hakkımı helal ediyorum. Umarım siz de helal edersiniz.
CHP İÇİNE VE DIŞINA MESAJ: Bu komplonun hedefi sadece ben değilim, aynı zamanda CHP’dir. CHP de bu kirli tezgahlar karşısında yolunu seçmek zorundadır. Bu Türkiye siyasetini ve CHP’yi yeniden tanzim etmek isteyenlere imkan tanıyacak. Hem de CHP’ye bu komplo ile hesaplaşma fırsatı verecektir. (Ankara/EVRENSEL)

50 yıllık serüven

Dün CHP genel başkanlığından istifa eden Deniz Baykal, 50 yıldır Türk siyasi hayatında yerini aldı. 1938’de Antalya’da doğdu. CHP’nin ikinci kurucusu ve başkanı. CHP başkanı olarak 5 kez seçimlerde başbakan adayı olmuş, ancak başbakanlık koltuğuna oturamamıştı.
Siyasetle 1960’lı yıllara doğru Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılmakla tanışan Baykal, 1973 Ekim’inde yapılan genel seçimlerde CHP’den Antalya Milletvekili seçildi. 1974 yılında kurulan I. Ecevit hükümeti’nde maliye bakanlığı yaptı.
1978’de III. Ecevit hükümeti’nde ise enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı görevlerini üstlendi. Baykal bu dönemde, parti meclisi ve merkez yürütme kurulu, genel sekreter yardımcılığı görevlerinde de bulundu. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara’da Ordu Dil Okulu’nda gözetim altında tutuldu.
SİYASİ YASAK
1982 Anayasa’sının 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı. 1987 Eylül’deki genel seçimlerde SHP’den Antalya Milletvekili seçildi. Baykal, Haziran 1988’de göreve başladığı genel sekreterlikten 10 Eylül 1990’da istifa etti.
KISA BİR ARA
Temmuz 1992’de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın sağladığı imkanla 9 Eylül 1992 tarihinde toplanan CHP Kurultayı’nda genel başkanlığa seçildi. 18 Şubat 1995 günü SHP ve CHP’nin “Bütünleşme Kurultayı”nda aday olmayarak genel başkanlıktan ayrıldı. 9 Eylül 1995 tarihinde birleşmeden sonra yapılan CHP Olağan Kurultayı’nda genel başkanlığa seçildi. 30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı ve dışişleri bakanlığı görevlerini üslendi. Deniz Baykal, bir tek şartla kerhen bu koalisyonu kurdu; o da hemen erken seçim olması idi. 24 Aralık 1995’te yapılan erken seçimle 19. Dönem Meclisi seçime götürüldü. Bu, CHP’nin ilk kurultayı olan Sivas Kongresi’nin 76. yılında, Deniz Baykal 57 yaşında iken oldu.
YİNE KISA BİR ARA
24 Aralık 1995 milletvekili genel seçimlerinde yeniden Antalya Milletvekili oldu. Seçimleri takiben 53. hükümetin kurulmasıyla, dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinden ayrıldı. 23 Mayıs 1998 tarihinde yapılan CHP’nin 27. Olağan Kurultayı’nda genel başkanlığa 3. kez seçildi. 18 Nisan 1999 seçimlerinde CHP ve Deniz Baykal ilk kez, seçim sonuçlarıyla parlemento dışında kaldılar. 22 Nisan 1999 tarihinde alınan seçim sonuçları nedeniyle istifa eden Baykal, 30 Eylül 2000 tarihinde Ankara’da toplanan CHP’nin 11. Olağanüstü Kurultayı’nda yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı oldu.
Kaset skandalının ardından 10 Mayıs 2010 günü, CHP genel başkanlığından istifa etti.

iSTiFAYA iLK TEPKiLER

Deniz Baykal’ın ‘kaset şokunun’ ardından CHP genel başkanlığından istifa etmesi büyük yankı uyandırdı.
AKP’DEN İLİK TEPKİ
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ: Baykal’ın istifasına üzüldüm. Baykal’ın istifa ederken söylediği sözler, AK Parti’nin hak ettiği laflar değildir. AK Parti bu suçlamaların yanına bile yaklaşmamıştır. Biz bu konuları siyasete alet etmemek gerektiğini düşünüyoruz. İstifası sırasında Sayın Baykal’ın söyledikleri çok önemlidir. Bu konu aydınlatılmalıdır. Net konuşmak lazım. Sayın Baykal’ın elinde bir belge veya bilgi varsa paylaşması lazım.
BAŞBAKAN’A GÖNDERME
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin: Böylesi kalleşçe bir komplonun içine sokulmak, sadece Sayın Baykal’a değil CHP ve Türkiye’ye de yöneliktir. Daha bir hafta önce Sayın Başbakan ‘Elimde daha ne kasetler var’ dedi. Bir başbakan böyle konuşur mu? Sayın genel başkanımız artık bize ağabeylik, babalık yapacak. İstifa edip gitmekle olmaz.
ZAMANLAMA MASUM DEĞİL: MHP Genel Başkan Yardımcısı Toskay: Bu çirkin olayın gündeme getiriliş zamanlaması çok dikkat çekici. Zira, Türkiye için dönüm noktası sayılabilecek bir referanduma gitme ihtimali var, CHP'nin, Anayasa Mahkemesine gitmek için organizasyonu yapma hazırlığı var ve CHP kurultayı ay sonunda yapılacak. Bu zamanlamayı çok masum olarak nitelendirmek pek mümkün değil.an başka bir şey yapamam.
BAŞBAKAN’IN OMUZLARINDAKİ YÜK ARTTI
Zaman Gazetesi Yazarı Hüseyin Gülerce: Ortaya çıkan bu durumun CHP ile sınırlı kalacağını sanmıyorum. Uzun bir zamandır solda yeni bir yapılanmadan bahsediliyordu. İstifa kararı yeni gelişmeleri de beraberinde getirecektir.
Sayın Baykal’ın Sayın Başbakan’ı hedef göstermesi, acaba kutuplaşmayı artırır mı? Sayın Başbakan’ın omuzlarında çok büyük bir yük var. O yük şu anda daha da arttı.
ÜZGÜNÜM
CHP Eski Genel Başkanı Hikmet Çetin: Çok üzgünüm. Benim kendisiyle 54 yıllık dostluğum var. Birlikte mücadelemiz oldu. Eşi benim sınıf arkadaşım. Böylesine bir yakınlığım, dostluğum var. O bakımdan çok üzgünüm.
BAYKAL’IN KENDİ KARARI
DSP Genel Başkanı Masum Türker: Bu konuda bir şey söylemek mümkün değil. Baykal’ın kendi kararıdır. Bu konuda yapılan bir şantajı Sayın Baykal’ın siyaset hakkına engel hareketi olarak görüyorum.
YENİ HEYECANLA DEVAM
CHP eski Milletvekili İnal Batu: Baykal konuşmasında bir yandan ‘Komplo’ dedi, ‘Teslim olmuyorum’ dedi. Diğer yandan da istifa etti. Bu biraz kafa karıştırdı. Bence doğru bir karar vermiştir. Ancak bu noktadan geri dönülmemeli. CHP Türkiye için lazımdır. Yeni bir heyecanla yola devam edilmelidir.
İSTİFA KAÇINILMAZDI
Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi: İstifa bu tip durumlarda kaçınılmaz gibi görünen bir husus. Bu olay da, siyasi iktidarın desteğini aldığını açık bir şekilde ortaya koydu. Ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilemiyoruz. İktidarın bu olayda parmağının olmadığını ispat etmesi gerekmektedir. Ancak failleri bulunarak siyasi iktidarın üzerindeki borç atılabilir.

YENİDEN ADAY OLUR MU?


DENİZ Baykal’ın istifasının ardından 22-23 Mayıs’ta yapılacak kurultay daha da önem kazandı. Baykal’ın istifasının ardından CHP Kurultayı’nı yönetmelik gereği genel başkan vekili açacak. Şimdi akıllarda Deniz Baykal’ın yeniden seçilip seçilmeyeceği ve partinin başına kimin gelebileceği soruları var.
YÜZDE 20 GEREKİYOR
Şayet Baykal yeniden genel başkanlığa adaylığını koyarsa seçilme durumu var. Ancak yönetmelikte aday olmayanların seçime giremeyeceği yazılıyor.
Deniz Baykal adaylığını koymazsa bu durumda yönetmelik şunu diyor; “Kurultayda seçimlere geçilmeden önce adaylar saptanır. Aday olmayanlar seçilemezler. Genel Başkanlığa aday olabilmek için, üye tam sayısının en az yüzde yirmisinin yazılı önerisi gerekir. Bu öneri, huzurda başkanlık divanının görevlendireceği üye veya üyelerin gözetiminde imzalanır. Bir delege, adaylardan sadece biri için imza verir.”
AÇIK KAPI MI
Şu an için görünen Baykal’ın yeniden aday olmayacağı ama onun işaret edeceği adayın genel başkanlığı kazanacağı yolunda. CHP Mersin Millet Vekili Ali Rıza Öztürk ise “Baykal istemese de biz örgütler olarak aday göstereceğiz” dedi.
Ancak Baykal’ın kurmaylarına söylediği, “Vereceğiniz her göreve hazırım” sözü istenmesi halinde Baykal’ın yeniden adaylığını koyacağı yönünde değerlendiriliyor. Ne var ki Baykal’ın istifasından önce kurmaylarına, “Bu kurultaya katılmayacağım” demesi bu durumun olabilme ihtimalini oldukça zayıflatıyor.
ISRARLAR ÜZERİNE YENİDEN
Siyasi kulislerinde konuşulanlara göre, Kurultay sırasında delegeler Baykal’a yeniden aday olması için talepte bulunacak. Baykal ise “ısrarlara” dayanamayarak yeniden aday olacak. Ve güvenoyu almış gibi, referandum sürecine asılacak.
Baykal bu formülü daha önce de denemişti. Baykal, 18 Nisan 1999 seçimlerinde parlamento dışında kaldıkların 22 Nisan 1999 tarihinde istifa etmişti. Baykal, 30 Eylül 2000 tarihinde Ankara’da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi 11. Olağanüstü Kurultayında yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı olmuştu.
TEKİN VE KILIÇDAROĞLU FORMÜLÜ
Diğer bir senaryoya göre, Baykal aday olmayacak. Ancak, Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin formülü üzerinde duruluyor. Gürsel Tekin’in genel başkan, Kılıçdaroğlu’nun ise Genel Sekreter olacağı konuşuluyor. Kılıçdaroğlu aday olup olmayacağı sorusuna cevap vermemesi de dikkat çekti.


KURULTAYA KATILMIYOR
CHP Sözcüsü Özyürek, Baykal’ın istifasını “Beklemediğimiz bir karardı, şoke olduk. Baykal kurultaya katılmayacağını söyledi” sözleriyle değerlendirdi. Baykal’ın istifasına ilk tepki CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek’ten geldi. Parti Genel Merkezi önünde gazetecilere açıklama yapan Özyürek’in açıklamalarından satır başları şöyle: “Baykal bu kurultaya katılmayacak, İstifayla şoke olduk, beklemediğimiz bir karardı. Baykal, bir komploya kurban edilmeye çalışıldı. Hepimiz için çok zor, üzüldük ve ağladık.”

VAKİT’E KASET BASKINI

Deniz Baykal’a ait olduğu ileri sürülen görüntüleri yayınlayan habervaktim.cominternet sitesinin ardından Vakit gazetesinin Ankara bürosunda da arama yapıldı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk’ün talimatıyla yapılan aramada, bilgisayarlarda inceleme yapıldı.


ÜSTESİNDEN GELİRİM
Siyasette deprem etkisi yaratan ve Baykal’la, kendisine ait olduğu iddia edilen kaset için konuşan CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok: “Açıklama yapmak istemiyorum. Yapmayacağım da. Ancak ailemle birlikte bu sürecin üstesinden geleceğiz.”

FLAŞ HABER!...
Baykal'ın istifası dünya basınında da acil koduyla duyurdu. REUTERS: Video skandalının ardından istifa etti. THE ASSOCIATED PRESS: 40 yıllık siyasi kariyerinin sonunu ilan etti. AFP: Ne kabul etti, ne de reddetti.
ÖNCEKİ HABER

Danıştay Başkanı’nından hükümete ağır eleştiriler

SONRAKİ HABER

Esad, Gül ve Erdoğan’la biraraya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...