11 Mayıs 2010 01:00
Mobbing uzmanıydı şimdi mağduru oldu
GÜNÜN YAZILARI
İşyerinde psikolojik taciz (mobbing) konusu hukuk literatürüne girdiğinden bu yana bu konuda açılan davalar, az da olsa basına yansıyan haberler haline geldi. Mobbing genellikle işyerleri ve kurumlarda; çoğunlukla da yönetici ve idareci pozisyonunda çalışanlar tarafından meydana gelen bir baskı biçimi. Bu haberimize konu olan iddiada ise durum biraz farklı. Mobbinge maruz kalan, Türk İş bünyesinde çalışan, işyerinde psikolojik taciz ve baskılarla mücadele eden uluslararası bir örgütün yönetim kademesinde yer alan bir kadın; Pınar Alkan,
Mobbingden suçlanan ise yakın bir zamanda işyerinde psikolojik tacizi, bunun sonuçlarını ve işverenlerin sorumluluklarını ortaya koyan İşyerinde Psikolojik Taciz kitabını da yayınlayan Türk-İş ve onun Genel Başkanı Mustafa Kumlu. Alkan işe iade ve mobbing davaları açtı, işe iade davasında 17 Mayısta, mobbing davası ise sürüyor.
MOBBİNG UZMANI MOBBİNG MAĞDURU
İşyerinde mobbinge uğrayarak işten çıkartıldığını ifade eden Pınar Alkan, 2004 yılında Türk-İşte AB uzmanı olarak çalışmaya başladı. 2008 yılında Dünya Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Pan Avrupa Bölgesel Konseyi (PERC) Kadın Komitesi Başkanı da seçilen Alkan, bu görevinden dolayı, uluslararası platformda işyerinde psikolojik taciz ve baskılara karşı verilen mücadeleyi de Türk-İş adına yürütüyordu. İşyerinde çeşitli psikolojik baskılar yaşayan Alkan, son olarak, Eylül 2009 tarihinde ise, her türlü izin belgesi olmasına rağmen, üç gün üst üste işe gelmediği öne sürülerek işte çıkartıldı. Alkan işten çıkarılmasına ve uğradığı psikolojik baskılara karşı işe iade ve mobbing davaları açtı.
PERC Kadın Komitesi Başkanlığından düşürülen, dahil olduğu diğer projelerden de mağdur edilerek atılan Alkan, dava dilekçelerinde, Türk-İş Başkanı tarafından hakarete uğradığı iddiasına da yer verdi.
ULUSLARARASI TOPLANTILARA KATILIMI ENGELLENDİ
Dava dilekçelerine göre, Alkan görevi nedeniyle yaptığı seyahatlerin izin belgelerinde genel başkanın imzası bulunmasına rağmen, seyahatler için izin almadığı ileri sürülerek suçlandı. Çalışma alanında yürüttüğü çalışmalarda da önüne engeller çıkartılan Alkan, Ekim 2009da IMF ve Dünya Bankası toplantılarına IMF ve Dünya Bankası başkanlarıyla birlikte konuşmacı olarak seçilmişken, etkinlikten bir hafta önce işten çıkartıldığı için bu toplantıya katılamadı. 19-21 Ekimde Brükselde düzenlenecek olan 1. Dünya Kadın Kongresinde çeşitli oturumlarda oturum başkanlığı görevi olan Alkan, bu etkinliğe katılmasının da Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu tarafından yazılan mektuplarla engellendiğini iddia etti.. Mobbingin sadece sendikada değil, sendika dışındaki işlerinde de sürdüğünü ileri süren Alkan, Türk-İş dışında yer aldığı projelere de mektup gönderilerek, bu projelerden çıkarıldığını, bu nedenle maddi ve manevi kayıp yaşadığını belirtti.
İŞE DÖNME MÜCADELESİ
Alkanın işten çıkarılma süreci de öncesinde yaşadıkları da yıpratıcı. Ancak Alkan, işine dönebilmek için mücadele ediyor ve işe iade davasının sonuçlanmasını bekliyor. İşten çıkarılma gerekçesi olarak öne sürülen, Üç gün üst üste işe gelmemesi; ancak Alkanın bu tarihler için genel sekreterden yazılı izni, hastaneden resmi raporu ve personel işlerinden sorumlu çalışana, izin aldığını bildirmek için yaptığı telefon görüşmesi kayıtları var. İşten çıkarılma sürecinde, TİSten doğan savunma ve disipline sevk edilme, yönetim kurulunun bu gündemle toplanması gibi kurum içi hukuksal sürecin işletilmediğinden şikayetçi Alkan.
MOBBİNGİN SONUÇLARI AĞIR
Alkan, işyerinde mobbinge uğrayan çoğu kişi gibi mobbingin sonuçlarını beden ve ruh sağlığı açısından ağır şekilde yaşıyor. Ankara Üniversitesi İbni Sina Fakültesinde hipertansiyon tedavisi görmeye başlayan Alkanın ömür boyu tansiyon hastası olduğu raporlarla belgelenmiş, ayrıca yüksek tansiyona bağlı olarak göz damarları zedelenmiş, ağır strese karşı reaksiyon tanısıyla psikolojik tedavi görmüş. (Ankara/EVRENSEL)
TÜRK-İŞ NE DİYOR NE YAPIYOR
Türk-İş, Prof. Dr. Pınar Tınaz ve Yrd. Doç Dr. Işıl Karatunanın İşyerinde Psikolojik Taciz: Sağlık Sektöründe Kesitsel bir Araştırma adlı çalışmasını kitaplaştırdı. Gazetemizde de tanıtımı yer alan kitapta sağlık sektörü örneği ile mobbing, mobbingi gerçekleştirenler, işverenlerin sorumluluğu ve mobbingin çalışanlar üzerinde kısa ve uzun süreli etkileri değerlendirilmişti.
Aylin Akçay
Evrensel'i Takip Et