11 Mayıs 2010 00:00

Binler Denizleri andı

DENİZ Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Mersin ve Adana’da yapılan etkinliklerle anıldı.

Paylaş

DENİZ Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Mersin ve Adana’da yapılan etkinliklerle anıldı.
Mersin’de 68’liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’nda yapılan anma etkinliğine, bu yıl da binlerce kişi katıldı. Ormanda, Nâzım Hikmet Anıtı’nın açılışı da yapıldı.
DENİZLER UNUTULMADI
Burada yapılan konuşmalarda söz alan Ertuğrul Kürkçü, Türkiye sosyalist hareketine en büyük katkıyı Denizlerin yaptığını belirterek, idam sehpasında haykırdıkları son sözlerin bir devrim kitapçığı olarak yol gösterdiğini ifade etti.
Egemen sınıfların, Denizleri ve uğruna yaşamlarını yitirdikleri mücadeleyi unutturamadıklarını söyleyen BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, “İşçi sınıfının birliği, kardeşliği ve dayanışması için, halkların kardeşliği için üç gün önce denizlerin başucundaydık. Ve bugün burada insanlık ailesi olarak bir aradayız” dedi.
Mersin’de Nâzım Hikmet Anıtı, Bursa’da Üç Fidan Anıtı’nın açılması ve on binlerce gencin Denizleri mezarının başında özlemle anmasının tesadüf olmadığını belirten Emek Partisi GYK Üyesi Aydın Çubukçu, Türkiye’de devrim ve sosyalizmin hâlâ ciddi bir ihtiyaç olarak görüldüğünü ve devrimin mutlaka gerçekleşeceğini söyledi.
FAŞİZM ORTADAN KALKINCAYA DEK
Adana’da da Emek Gençliği, Barış ve Demokrasi şöleni düzenleyerek, Denizleri ve Faşizme karşı kazanılan zaferi andı. Saygı duruşu ile başlayan anmada bir konuşma yapan Emek Gençliği Adana İl Yöneticisi Mert Özçelik Denizleri asan sömürü ve zorbalık düzeninin, devrimci militanları halkın kalbinden söküp atamadığını belirterek “Ankara’da direnen TEKEL işçisinin, Antep Çemen Tekstil işçisinin, Hastane kapısından kovulan yoksulların öfkesi oldular. Denizleri yaşatmak istiyorsak Emek, barış ve demokrasiye sahip çıkmalıyız” dedi.
MÜCADELEYİ YAŞATMAK İÇİN
Konuşmanın ardından bir şiir dinletisi ile dünyada ve Türkiye’de ‘68’i anlatan, Hitler faşizmine karşı Sovyetlerin zaferinin konu edildiği sinevizyon gösterildi.
Gösterinin ardından söz alan EMEP GYK Üyesi Aydın Çubukçu 9 Mayıs’ın çok önemli bir gün olduğunu dile getirerek bu tarihte faşizmin yenilgiye uğratıldığını ama tamamen ortadan kaldırılamadığını söyledi. Faşizmin, işçilerin ve emekçilerin en büyük düşmanlarından biri olduğunu dile getiren Çubukçu, aynı zamanda kapitalizmin en azgın savunucusu olduğunu vurguladı. Denizlerin her sene artan kalabalıklar halinde anıldığını vurgulayan Çubukçu, faşizm dünyadan tamamen silininceye kadar, Denizlerin anılmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
(Adana/EVRENSEL)

TORBALI'DA ANMAYA YASAK
TKP Torbalı İlçe Örgütü'nün düzenlemek istediği, Denizleri anma etkinlikleri Torbalı Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.
TKP İlçe Örgütü’nün anma etkinliği için yaptığı başvuruya bir tebligatla yanıt veren Torbalı Kaymakamlığı, “İşlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu bir suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimse iki yıla kadar cezalandırılır” diyerek sözkonusu anmanın yapılması durumunda, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağını da belirtti.
TKP Torbalı İlçe örgütü yaptığı basın açıklaması ile Kaymakam ve emniyet müdürünü kınadı.
ÖNCEKİ HABER

‘Kilit varsa anahtar da vardır’

SONRAKİ HABER

VERESİYE DEFTERLERİ KABARIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...