12 Mayıs 2010 01:00
AKP KiTAPLA BiRLiKTE RANT DAĞITTI
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ders kitaplarının ücretsiz dağıtımının rant dağıtımına dönüştüğüne dikkat çekti. Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığının matbaa ve dağıtım ağı bulunmasına rağmen, baskı ve dağıtım işlerini başka şirketlere vermesini eleştirdi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Eğitim Sen Genel Merkezinde ders kitaplarının ücretsiz dağıtımıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, Türkiye Çevre Platformu Koordinatörü Tanay Sıdkı Uyar, Batı Karadeniz Çevre Platformu Dönem Sekreteri Oktay Kahraman ve Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Başkanı Enver Önder de destek verdi.
BİLİNÇLİ BİR POLİTİKA
Son yıllarda ders kitaplarının içeriği, tasarımı, dağıtımı, devletin ve özel sektörün konuya yaklaşımı bakımından daha çok tartışılmaya başlandığını belirten Kılıç, bu durumun bilinçli bir politikanın sonucu olduğunu söyledi. Bir yandan ders kitapları piyasacı muhafazakar ideolojinin beklentileri doğrultusunda ideolojik olarak yeniden yapılandırılırken, diğer taraftan AKP Hükümetiyle birlikte ekonomik boyutuyla da tartışılır hale gelmiştir diyen Kılıç, ders kitaplarının ücretsiz dağıtımı sürecinde izlenen yöntemin, AKPnin siyasi ve ekonomik rant dağıtma mekanizmasını gözler önüne serdiğini söyledi.
Bakanlığın tüm ders kitabı ihtiyacını karşılayacak düzeyde matbaası ve her ilde dağıtım ağı bulunduğuna dikkat çeken Kılıç, Yayımlar Dairesi Başkanlığının Ankara ve İstanbuldaki matbaalarının dışında Türk Dil Kurumu matbaasının da 2004 yılında aylık 125 milyar TL kiralanmış olduğunu açıkladı. Kılıç, buna rağmen bakanlığın kendi kitaplarını basıp dağıtma yoluna gitmeyerek, ders kitaplarını özel yayınevlerinden almayı, kendi kitaplarını bile özel matbaalarda bastırmayı tercih ettiğini söyledi.
Kılıç, öğretmenleri devre dışı bırakan bu yöntemin, aynı zamanda hem kamuya, hem de çevreye zarar verdiğini ifade etti.
1 MİLYAR TL TASARRUF MÜMKÜN
Ders kitaplarının ücretsiz olarak dağıtılmasının, eğitimin kamusal ve parasız nitelikte olması sürecinin tamamlayıcı bir ögesi olması gerektiğini kaydeden Kılıç, kitapların dayanıklı, yeniden kullanılabilir olmasının, doğanın katlinin ve kamu kaynaklarının özel çıkar sahiplerine aktarılmasının önünü açan muslukların kapanmasının hedeflenmesigerektiğini söyledi. Kılıç, en az beş yıl süreyle kullanabilecek kitapların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, alınacak kitapların sayısının ve kitabın seçiminin tekrar öğretmenin özgür iradesine bırakılması gerektiğini dile getirdi. Kılıç, bu tür önlemlerle kitap basım ve dağıtımında yaklaşık 1 milyar TLlik tasarruf yapılabileceğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et