13 Mayıs 2010 00:00

Kürtler Dil Bayramı’na hazırlanıyor

GEÇTİĞİMİZ yıl Kürtçenin eğitim dili olması ve anayasal güvence altına alınması talepleriyle kutlanan...

Paylaş

GEÇTİĞİMİZ yıl Kürtçenin eğitim dili olması ve anayasal güvence altına alınması talepleriyle kutlanan Kürt Dil Bayramı bu yıl, TZP Kurdî tarafından “Ziman beden e, çand beden e, erdnîgarî beden e, li bedena xwe xwedî derkevin (Dil bedendir, kültür bedendir, coğrafya bedendir, bedeninize sahip çıkın)” sloganıyla kutlanacak. Kürt Dil Bayramı için ‘Kürtlerin ikinci Newroz’u’ diyen TZP Kurdî Sözcüsü Xecê Şen, bu yılki kutlamaları Ferhat Kurtay’a adayacaklarını söyledi.
2006 yılında “Kürt Dil Bayramı” ilan edilen 15 Mayıs, Türkiye’nin dört bir tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Celadet Ali Bedirxan tarafından 1932 yılında çıkarılan Kürtçe Hawar dergisinin yayınına başladığı gün vesilesiyle 15 Mayıs’ta kutlanan Kürt Dil Bayramı bu yıl 3 gün boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanacak. kutlamalar, 12 Eylül darbesi döneminde Mazlum Doğan, M. Hayri Durmuş’larla birlikte cezaevinde ‘Hawar’ dergisini yeniden çıkaran Ferhat Kurtay’a adanacak. Geçtiğimiz yıl, Kürtçenin eğitim dili olması ve anayasal güvenceye kavuşması talepleriyle “Êdî Bes e bila zimanê Kurdî bibe ziman ê fermî” sloganıyla kutlanan Kürt Dil Bayramı etkinliklerinde bu yıl, “Kurdî stêrka geş a asîmanê Kurdan e (Kürtçe, Kürtlerin gökyüzünün aydınlık yıldızıdır)” denilerek, anadilin önemine vurgu yapılacak.
KÜRT DİL BAYRAMI İKİNCİ NEWROZDUR
Kürt Dil Bayramı’na ilişkin bilgi veren TZP Kurdî Sözcüsü Xecê Şen, Dil Bayramı’nın 2006’’dan bu yana TZP Kurdî tarafından kutlandığını ve kutlamaya devam edeceklerini söyledi. Dil Bayramı’nı Kürtlerin ikinci Newrozu olarak gördüklerini ifade eden Şen, “Bayramlar, bir ulusun varlığını ortaya koyar, pekiştirir. Bu yüzden de TZP Kurdî, Newroz’un devamı olarak gördüğü 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı bu sene de büyük bir coşkuyla kutluyor. Geçen senelere göre daha büyük ve kapsamlı hazırlıklar yaptık” dedi.
KIZILTEPE VE MUŞ’TA MİTİNG
Bu yılki kutlamaların Ferhat Kurtay’a adanması nedeniyle, Kurtay’ın doğum yeri olan Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 16 Mayıs’ta kitlesel bir miting düzenlenecek. Kızıltepe’nin yanı sıra Serhat bölgesinde bölgesel miting yapacaklarını belirten Şen, 15 Mayıs’ta Muş’un Bulanık (Kop) İlçesinde miting yapacaklarını söyledi. Şırnak’ın Cizre ilçesinde de 3 gün sürecek Zimanê me stêrka asîmanê welatê me ye (Dilimiz, ülkemizin gökyüzündeki yıldızıdır) festivali yapacaklarını söyledi. Şen, ayrıca Diyarbakır, Siirt, Bingöl, Tunceli, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Hakkari, Van, Şırnak, İstanbul, İzmir, Manisa, Ankara, Adana, Mersin gibi birçok ilde de basın açıklaması, yürüyüş, panel, şölen, konser gibi etkinliklerle Kürt Dil Bayramı’nın kutlanacağını söyledi. (DİYARBAKIR)



ÖNCEKİ HABER

Dünyada ünlü, Bitlis’te ‘kaçak’

SONRAKİ HABER

CHP’de Kılıçdaroğlu bilmecesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...