13 Mayıs 2010 01:00
Bu ayıba ortak olmayacaklar
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinin (AKÇAM) Akdeniz Üniversitesi 2009 yılı Çevre Hizmet Ödülleri törenle sahiplerine verildi.
Yerleşkesine kurulan 5 adet baz istasyonu ile çevreye ve halk sağlığına verdiği rahatsızlık dolayısıyla gündemde olan Akdeniz Üniversitesi yaptığı bu ödül töreni ve verdiği ödülle de uzun süre tartışılacağa benziyor. Çevre Hizmet Ödülleri çerçevesinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlunun özel ödüle layık görülmesi ise ödülün verildiği salonun yanı sıra İstanbulda da protesto edildi.
Eserleriyle çevre bilincini aşılamasından dolayı ödüle layık görülen Sanatçı Fikret Otyam da Bakan Eroğluna ödül verilmesini protesto ederek kendi ödülünü almadı. Bakan Eroğlu da protestolardan çekinmiş olacak ki ödül törenine katılmadı. Ödül törenine katılmayan çevre bakanı adına ödülü Antalya Çevre ve Orman İl Müdürü Mine Kara aldı.
ÜNİVERSİTE ÖNÜNDE VE SALONDA EYLEM
Okul yönetiminin olası protestolara hazırlık olarak salondaki güvenlik sayısını artırması ve salona kendi belirlediği öğrenci ve konukları alması dikkatlerden kaçmadı. Salona girmek isteyen öğrenciler, salona alınmazken salonun yarısı boş kaldı.
AKÇAMın açıkladığı ödül listesinde, kişi ve kurumların dışında verdiği özel ödülün, bu yıl ABye tam üyelik sürecinde çevre başlığının açılması için gösterdiği üstün gayretlerden dolayı Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğluna verileceğinin belirtilmesi, çevre örgütlerinin tepkisine yol açtı. Çevre Bakanına ödül verileceğini duyan Antalyalılar bu duruma sessiz kalmamak amacıyla ödülün verilmesinden yarım saat önce Akdeniz Üniversitesi giriş kapısında bir araya geldiler. Burada bir basın açıklaması yapan kitle örgütleri ve Antalyalılar ödülü alan Bakan Eroğlunu ve ödülü verenleri kınadılar.
BELEKTE 500 BİN AĞAÇ KATLEDİLDİ
Basın açıklamasını okuyan Hediye Gündüz; AKÇAMın verdiği bu ödülle, kurumun kendi koyduğu amaçlarıyla çeliştiğini belirtti. Asli görevi bilim üretmek olan akademik bir kurumun, ülkenin birçok köşesinde bilimi ve hukuku yok sayarak doğa katliamı yapılmasına seyirci kalan bakana ödül vermesinin bilimle alay etmek olduğunu vurgulayan Gündüz, AKÇAMın bu ödülle varlığını tartışmalı hale getirdiğini açıkladı. Antalyada yaşanan doğa katliamlarına değinen Gündüz; yalnızca Belek bölgesinde 500 bin ağacın katledildiğini vurguladı. Gündüz yaptığı açıklamada Çevre hareketini lobicilikle suçlayan, öte yandan nükleer santral pazarlamacılarıyla beraber hareket edenler ödüle layık görülüyor dedi. Yapılan protestoya öğrencilerin ve öğretim üyelerinin yoğun katılması dikkat çekti.
ÖDÜL DEĞİL CEZA VERİLMELİ
Eylem sırasında düşüncelerini açıklayan Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Dedeoğlu; bu ödülü şiddetle kınadıklarını ve böyle bir bakana ödül değil ceza verilmesi gerektiğini vurguladı. KESK Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez ise Türkiyenin bütün doğasının yağmalandığının, kendilerinin bu yağmaya ve yağmacılara karşı çıktıklarının, ancak doğayı yağmalayanlara ödül verilmesinin şaşırtıcı olduğunu belirtti.
Saat 13.30 da üniversite önünde yapılan protestonun ardından, ödül töreninin başladığı salonda da protesto sesleri yükseldi. Salona girmeyi başaran öğrenciler ve öğretim elemanları çevre bakanına verilen ödülün açıklanması sırasında Bu ayıba ortak olamayacağız diyerek ödülü protesto ettiler. Ayağa kalkan, alkışlarla ödülü protesto eden ve sloganlar atan öğrenciler güvenlik görevlileri ve polisler tarafından ağızları kapatılarak salondan çıkarıldılar. Ödülü alkışlarla protesto eden öğretim elemanları ise salonu terk ettiler.
FİKRET OTYAM ÖDÜLÜNÜ ALMADI
Basın mensuplarına dağıtılan Çevre ve Orman Bakanlığının yazılı açıklamasındaysa AKÇAMın çevre hizmet ödülleri kapsamında ödüle layık görülen Sanatçı Fikret Otyamın orman katliamı yapan bir kişiyle aynı ödülü almak istemeyerek ödülü reddetmesine ilişkin iddialara cevap verildi. Açıklamada, Bakan Eroğlunun İSKİ Genel müdürlüğü döneminden bu yana ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiği ve bakanlığı döneminde yaptığı çalışmalar sayesinde Türkiyenin ağaçlandırmada dünyada ilk üçe girdiği iddia edildi.
(Antalya/EVRENSEL)
TAHRİBATA ÖDÜL
EĞİTİM SEN Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, Akdeniz Üniversitesi tarafından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğluna Çevre Özel Ödülü verilmesini kınadı. Üniversiteden çevre ve doğanın tahrip edilmesine neden olan birisine, Çevre Özel Ödülü verilmesini büyük bir utanç olarak yorumlayan Bozgeyik, üniversitelerin çevre sorunlarına karşı da bilimsel ve toplumsal sorumlulukları çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından ABye tam üyelik ve müzakere sürecinde çevre başlığının açılması için gösterdiği üstün gayretler gerekçesi ile ödüllendirilen Bakan Eroğlunun, orman arazilerini ranta açan 2-b yasası, hidroelektrik santralleri, üçüncü boğaz köprüsü, akarsuların özelleştirilmesi gibi uygulamalara hükümet ile birlikte imza attığını hatırlatan Bozgeyik, Üniversitelerin sermayenin ve siyasal iktidarın arka bahçesi haline getirilmesini eleştirdi. (Ankara/EVRENSEL)
AKÇAMA SARI AMPUL
Öte yandan aynı saatlerde İstanbulda düzenlenen diğer bir eylemde Akdeniz Üniversitesinin ödülü protesto edildi. Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu üyelerinin Galatasaray Lisesi önünde yaptıkları basın açıklamasında, Bu ödül komedisi sermayenin bilimsel kurumları da içine aldığını açıkça ortaya koymaktadır. Bizler ödül veren Akdeniz Üniversitesini kınıyoruz denildi. Grup, açıklamanın ardından Bakan Eroğluna çevre ödülü veren AKÇAMa sarı yaldızlı ampul heykelcik gönderdi. (İSTANBUL)
Tanfer Yeşiltepe
Evrensel'i Takip Et