14 Mayıs 2010 00:00

Mağaza işçisi kadınlar 26 Mayıs’a hazırlanıyor

ALIŞVERİŞ merkezleri giderek yaygınlaşırken, buralarda çalışan işçilerin de sayıları gibi sorunları da giderek artıyor.

Paylaş

ALIŞVERİŞ merkezleri giderek yaygınlaşırken, buralarda çalışan işçilerin de sayıları gibi sorunları da giderek artıyor.
Tez Koop-İş İzmir Şubesi’ne üye mağaza çalışanı kadınlar, kurdukları komisyonla sorunlarını tartışıyor ve örgütlenme çalışmalarını sürdürüyorlar. Kadınlar öncelikle kendilerine yönetimlerde yer veren, görev almaya çağıran, her yere götüren sendika yönetiminden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. “Kadın eli giren her yer daha iyi oluyor. Yozlaşma ortadan kalkıyor” diyen kadınlar, daha önceki yönetimlerde her işi iki üç kişinin sürdürdüğünü, işçilerden kopuk, geceleri imzalanan toplusözleşmelere tanık olduklarını anlattılar.
Tez Koop-İş İzmir Şube’ye üye 2 bine yakın kadın işçi bulunuyor. Mağazalarda erkek mesleği denilen mesleklerde kadınların çalıştığını ifade eden kadınlar, kasap ve şarküteri reyonlarını örnek gösteriyorlar. Mağazalarda çalışan kadınlar çeşitli hastalıklara yakalanıyor. Soğukta çalışmak, ağırlık kaldırmak belli başlı hastalık yapıcı etkenler. Bel fıtığı sık görülen rahatsızlıklardan. Kasiyerlere özgü rahatsızlıkların da bulunduğunu öğreniyoruz kadınlardan. Boyun düzleşmesi, parmaklarda sinir sıkışması gibi.
4 yıl gıda ve deterjan harici ürünlere baktığını anlatan Mevlüde Müngen, çift taraflı bel fıtığı ve boynuna kadar bel düzleşmesi olduğunu dile getiriyor.
SENDİKACILARI YILDA BİR KEZ GÖRÜRDÜK
Sendikacı kadınlar, ilk hedeflerinin iş kanunlarında ve toplu iş sözleşmesinde yer alan kadın haklarını işyerlerinde herkese anlatmak, onları bilinçlendirmek olduğunu belirtiyorlar. Yönetim Kurulu üyesi de olan Güldane Sakarya, “Herkes üzerine düşen işi yapıyor, yaparken de sözleşmeden kazanmış olduğumuz hakları bilip ona göre hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bilinçsiz insan sömürülür. Bizim sektörümüzde iş yoğunluğu, stres çok fazla ve sömürülmeye açık bir sektör. Çalışma saatleri bakımından, kışı var, yazı var, bayramı var. Bilinçli olmak her zaman için iyidir” diyor.
Denetleme Kurulu Başkanı Sevşen Erdem, dört yıl önce kendisinin de aralarında bulunduğu işçilerin sendika tarafından grup grup İstanbul’a sözleşme görüşmelerine götürüldüklerini anlatarak, “Gerçekten her şey saygı çerçevesinde ve işçiye açık olarak sürdürülüyor. İşçi görsün kim ne yapıyor ne ediyor” diyor.
Mevlüde Müngen de, 26 Mayıs’a tüm Türkiye’den tam destek gelmesi gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’de şu var; örneğin TEKEL işçileri greve gidiyor. Halkımız diyor ki ya onlar 1500 Lira maaş alıyor oturduğu yerden biz 500 liraya çalışıyoruz. Her zaman kötü iyiye emsal gösteriliyor. Aslında tam tersi olması gerekiyor ” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

Öğretim üyeleri de greve katılacak

SONRAKİ HABER

Taşeronlaştırmanın önü açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa