15 Mayıs 2010 01:00

Konfederasyonlar grev için birbirine bakıyor


Başta, “iş güvencesi, kıdem tazminatına dokunulmaması, insanca yaşanacak asgari ücret ve sağlıkta alınan katkı paylarının kaldırılması” olmak üzere, işçi ve emekçilerin, işsizlerin bir dizi talebine karşı alınan 26 Mayıs’ta bir günlük iş bırakma kararı, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun da gündemi oldu. Dört konfederasyon başkanının, “Yetkili organlarda görüşelim” dediği 26 Mayıs grevi için Türk-İş Başkanlar Kurulu, “Konfederasyonlar karar alsın” yanıtı verdi.
Önceki gün toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda, konu 1 Mayıs ve 26 Mayıs oldu. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı, edindiğimiz bilgilere göre Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun açış konuşması ile başladı. Kumlu, burada dört konfederasyonun yaptığı toplantıya değinerek, Kamu-Sen’in “Şartlar değişti, ben grev yapamam” dediğini aktardı. KESK’in “Biz hazırız, katılacağız” dediğini de belirten Kumlu, konfederasyonların, konuyu yetkili organlarında görüşme kararına atıfta bulunarak, sözü sendikalara bıraktı.
‘SALDIRILAR DAHA ÖNCE DE OLDU’
Toplantıda, 26 Mayıs’tan çok 1 Mayıs ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’ya yönelik saldırı konuşuldu. Bu konuda söz alan Türk-İş yöneticileri ve kimi sendika başkanları, KESK ve DİSK’i hedef aldılar. Saldırı sonrası dört konfederasyon konuşmayıp çekilirken, iki konfederasyonun çekilmediği, başkanların konuşmasında da saldırıyı kınamadıkları eleştirisi getirilen konuşmalarda, “DİSK ve KESK, bizim üzerimizden prim yapmaya çalıştı” da denildi.
On binlerce üyesini eylemlere kattığı halde eski Genel Başkan Bayram Meral’in ve Şevket Yılmaz’ın da protesto edildiğinin hatırlatıldığı Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda, bu gerekçenin 26 Mayıs için bahane olamayacağı vurgulandı.
KONFEDERASYON BAŞKANLARI KARAR VERSİN
Söz alan kimi başkanlar, “Tarih değişikliği yapılsın”, “Eylemlerin şeklini değiştirelim; İstanbul, İzmir, Ankara’ya ağırlık verip, merkezi basın açıklamaları yapılsın” önerileri de getirdiler. “Konjonktür değişti”, “Konfederasyonlar kararı alırken bize sormadı, şimdi de bize sormasın, kararı yine konfederasyonlar versin” diyen genel başkanların da olduğu Başkanlar Kurulu’nda, 26 Mayıs kararının arkasında durup “yaparız” diyenler, yine TEKEL işçilerine destek için yapılan 4 Şubat grevine katılan sendikalar oldu.
Söz konusu sendikaların başkan ve temsilcileri, hazırlıklarını yaptıklarını ve greve çıkmaya hazır olduklarını belirtirken, Türk-İş’in üye sayısı açısından büyük birçok sendikasının buna yanaşmadığı öğrenildi. Başkanlar Kurulu’ndan net bir sonuç çıkmadı. Kimi genel başkanlar da “Konfederasyonlar topu Türk-İş’e atıyor; yan çizip, sorumluluğu Türk-İş’e yıkmak istiyorlar. Sonra faturası Türk-İş’e kesilir” görüşünü ifade ettiler.
Edindiğimiz bilgilere göre hiçbir sendikacı çıkıp, açıkça “Biz bu işi yapamayız” da demedi, daha çok diplomatik bir dil kullanarak yapamayacaklarını ifade ettiler.
Somut bir kararın çıkmadığı toplantıda, karar konfederasyon yönetimine ve dört konfederasyonun birlikte yapacağı toplantıya bırakıldı.
Konfederasyonların ne karar vereceği, yaklaşık üç ay önce aldıkları kararın arkasında durup durmayacakları ise önümüzdeki günlerde belli olacak.
(Ankara/EVRENSEL)

KESK GREV İÇİN ISRARLI

KESK Danışma Meclisi de önceki gün 26 Mayıs gündemiyle toplandı. Danışma Meclisi’nde yapılan konuşmalarda, 26 Mayıs eyleminin kararının alındığı koşulların değişmediği; aksine, belediye işçileri başta olmak üzere daha geniş kesimlerin de güvencesiz çalışmaya zorlandığı vurgulandı. Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile sağlığın piyasalaşmasına hız verildiği, anayasa değişikliği ile kamu emekçilerinin grev ve TİS hakkının daha da geriye götürülmek istendiği, halkların karşı karşıya getirildiği bir süreçten geçildiği belirtilen konuşmalarda, 26 Mayıs eyleminden vazgeçilmemesi kararı alındı. 1 Mayıs’taki kitlesel ve yaygın kutlamaların 26 Mayıs’ın başarısının da göstergesi olduğu ifade edilen Danışma Meclisi’nde, KESK yönetimine; 4 konfederasyonunun birlikte aldıkları bu eylemi, yine birlikte gerçekleştirmesi için temasları sürdürme görevi verildi.
26 Mayıs grevi için kalan 10 günde grevin örgütlenmesi için seferber olunması gerektiği kaydedilen konuşmalarda, illerde şubeler platformlarının çalışmaları yaygınlaştırma ve meslek örgütleriyle ortak çalışmalar yapmaları konusunda da görüşler bildirildi.
KESK’in, greve çağrı yapan 300 bin bildiri bastırdığı da belirtildi.
Sultan Özer - Cem Gurbetoğlu

Evrensel'i Takip Et