21 Mayıs 2010 00:00

Madem karar aldınız anlatın da biz de katılalım

Üç aydan fazla bir süre önce 4 konfederasyonun birlikte karar altına aldığı genel greve bir haftadan az bir süre kalmasına rağmen belirsizlikler devam ediyor.

Paylaş

Üç aydan fazla bir süre önce 4 konfederasyonun birlikte karar altına aldığı genel greve bir haftadan az bir süre kalmasına rağmen belirsizlikler devam ediyor. Kayseri işçileri ve emekçileri yaşanan sıkıntılara ve emeğin üzerindeki baskılara dikkat çekerek genel grevin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyorlar. Karardan yeni haberdar olan işçiler de sendikaları bu işi sahiplenmeye ve mücadele çağrısını yükseltmeye çağırdılar.
ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLSİN
Mobilya İşçisi Zeki Kaya, emeğin ucuz olduğu ve çalışma koşullarının kötü olduğu Kayseri’de sendikaların işçiden yana bir tutum alarak alınmış olan genel grev kararının yurt çapında uygulanmasını istiyor. “Kayseri işçisi özellikle düşük ücrete, esnek çalışmaya, sendikasız sigortasız çalıştırılmalarına karşı greve katılmalı” diyen Kaya, sendikaların acilen harekete geçip birlik olarak bu işi yapmaları gerektiğini belirtiyor.
Eski bir Ladin Mobilya işçisi olan Cevahir Öndeş, genel grev yapmak için uygun koşullar olduğunu Kayserili işçilerin ağır şartlar altında çalıştığını ve her yerde mücadele dinamikleri olduğunu söylüyor. “Kayseri işçisi ekonomik ve sosyal haklarının kötülüğünden yakınıyor. Kriz bahanesiyle binlerce işçi işten atıldı. Kayserili işçilerin birlik olması gerekiyor” diyen Öndeş, hükümetin ve muhalefetin referandum tartışmalarına da “Anayasa taslağında bir tane işçi konulu madde yok. Biz asgari ücretin 1500 olması için referandum yaptık, Kayserili işçiler çok olumlu karşıladı. 26 Mayıs’ta özellikle asgari ücretin arttırılması için genel grev yapılmalı” dedi.
HABERİMİZ YOK
Ücretlerin düşüklüğünden, iş güvencesinin yokluğundan ve kriz bahanesiyle işten atmalardan yakınan Gerilim Hattı İşçisi Osman Usta, “Halimiz perişan sendikaların ve işçilerin bir araya gelip artık bir şeyler yapmasının zamanı geldi. Bu genel grevse genel grev yapılsın” diyor.
Çelik Kapı İşçisi Halil Şıvgın ise şunları anlatıyor: “Kayseri’de işçilerin gerçekten çok sıkıntıları var. Başta asgari ücret olmak üzere, sendikasızlık, maaşların ödenmemesi, sigortaların eksik yatması, çocuk paralarının geç verilmesi, fazla mesailerin yatmaması...” Genel grevi de ilk defa bizden duyduğunu ifade eden Şıvgın, sendikalara kızmadan da edemiyor: “Bak ne kadar sıkıntımız var, genel grev kararı alınmış ama haberimiz bile yok. İşçi olan biziz grevi yapacak olan da biziz, bizim haberimiz bile olmayacaksa niye karar alıyorsunuz? Madem aldınız kararı iyi de olmuş, uygulayın bu konuyu yayın, anlatın her yerde, biz de katılalım.” (Kayseri/EVRENSEL)

GENEL GREV OLMAZSA OLMAZ

Muammer Öner (Kamu-Sen Kayseri Temsilcisi): 25 Kasım grevi ve 1 Mayıs, emeğiyle geçinenlerin seslerini duyurması için iyi oldu. Ülkedeki şartlar belli. İşçilerin emekçilerin omuzlarındaki yük ağır. Çalışan kesimin sesini duyurması açısından genel grev olmazsa olmazdır. Türk Büro-Sen olarak 2009 istişare toplantımızda genel grevin gerekliliğini söyleyip çağrısını yapmıştık. Şimdi böyle bir karar alınmış, 4 konfederasyon bir araya gelmiş Kamu-Sen de içinde. Fakat genel merkezimizden henüz bir bilgi gelmedi bize. Genel merkezimizin bir açıklama yapması durumunda biz Kayseri Kamu-Sen olarak üzerimize düşeni yapacağız.
Nurettin Parlak (Eğitim Sen Şube Sekreteri): Dört konfederasyonun almış olduğu karar doğrultusunda ortaya çıkmış bir genel grev bu. Fakat ne yapılacağına dair ciddi bir belirsizlik var. Zaman daralıyor ve çalışmalar olması gerektiği gibi değil. 25 Kasım’da Kamu-Sen’le iş bırakma eylemi yaptık. Bu süreç iyi örülmüştü. Memur sendikaları olarak bu birliktelik devam ettirilmeli. 25 Kasım’ın ilerisinde bir eylem yapılmalı ve katılım sağlanmalı. Tüm çalışanları, öğrencileri hakları için bu sürecin bir parçası olmaya çağırıyoruz.
Sinan Daşkın (Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi): 26 Mayıs ekonomik krizin can alıcı bir şekilde devam ettiği şu günlerde çok önemli bir mücadele günü olabilir. Hükümeti sıkıştıracak bir ortam var emek güçlerinin bunu iyi okuması gerekir. TEKEL direnişinden, 25 Kasım’dan ve 1 Mayıs’tan dersler çıkarılmalı. Fakat sendikaların tutumuna baktığımızda ciddi anlamda bir heyecan yaratılamamış durumda. Az zaman kaldı bu olumsuzluklar aşılmaz değil bir an önce genel grev işçi ve emekçilerin gündemine sokulup, işyeri işyeri, ev ev çalışıp 26 Mayıs hayata geçirilmeli.
Cuma Eren (Öz İplik-İş Kayseri Şube Başkanı): Biz sendika olarak, çalışan kesim bir zeytin bile kazanacak ise bunun için çaba harcanmalı diye düşünüyoruz. Her sendikanın yaklaşımı farklı. Eğer istenen Ali Dağı’nın zirvesine çıkmaksa birlikte hareket edilmeli. Dört konfederasyon karar almış keşke altısı birlikte hareket etse. 26 Mayıs genel grevinden bir sonuç alınabilir mi bilmiyorum ama işçilerin belirlenen talepler için bir şeyler yapmaları gerekir. Hiçbir şey olmazsa bile hükümete bir göz dağı vermek, belki biz de varız bizi unutmayın demek olur.
Öz Ağaç-İş Şube Başkanı Şaban Demir ise 26 Mayıs’la ilgili sorularımıza cevap vermeyeceğini söyledi.
Ferhat Kiş
ÖNCEKİ HABER

Gebze’de 26 Mayıs’a çağrı

SONRAKİ HABER

OSTİM işçisi destekliyor ama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...