25 Mayıs 2010 01:00
Gazetecilere Özgürlük kampanyası başladı
GÜNÜN YAZILARI
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), üyesi olduğu Avrupa Gazeteciler Federasyonu (AEJ) Genel Kurulunda alınan karar doğrultusunda, Gazetecilere Özgürlük kampanyası başlattı. G/9 Gazeteci Örgütleri Platformunun da destek verdiği kampanya doğrultusunda, henüz hüküm giymemiş tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması, yasaların demokratikleştirilmesi istendi.
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türk-İş salonunda, G/9 Gazeteci Örgütleri Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Tılıç, Türkiye Gazeteciler Cemiyetinden Taylan Erten, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay ve Ekonomi Muhabirleri Derneği MYK Üyesi Sultan Özerin de katılımıyla kampanyayı tanıttı. Toplantıda, halen tutuklu bulunan bazı gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler de açıldı; 46sı tutuklu, yargılamaları süren 67 gazetecinin listesi de yer aldı.
G/9 Platformu Sözcüsü Doğan Tılıç, TGS ve EFJnin dünya genelinde başlatacağı kampanyaya destek verdiklerini söyledi.
CEZAEVİNDE 46 GAZETECİ VAR
Türkiyede gerçek anlamda basın özgürlüğü olmadığını belirten İpekçi, TCKnın 2005teki değişiklikleri sırasında gazeteci meslek örgütlerinin eleştirileri karşısında hükümetin Uygulamaya bakalım, yargının vereceği içtihatları görelim dediğine atıfta bulunarak, aradan geçen 5 yılda cezaevlerinde 46 gazeteci ve basın çalışanı bulunduğunu, çoğunun henüz tutuklu olarak yargılandığını anlattı. Buna ek olarak 15 gazeteci ve basın çalışanının da ortalama 6 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiğini ve yargılamalarının halen sürdüğünü kaydeden İpekçi, gazetecilerle ilgili 700den fazla ceza ve tazminat davasına da dikkat çekti.
CEZA MEVZUATI MAYINLI ARAZİ GİBİ
Kamuoyunun gözü kulağı olan gazetecilerin meslek ilkeleri çerçevesinde kullanacağı özgür habercilik hakkının, halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkı ile iletişim özgürlüğü için korunması gerektiğini belirten İpekçi, Ceza mevzuatı, içine mayın gibi yerleştirilmiş, diktatöryel eğilimleri barındıran maddeleriyle, 21. yüzyıla uygun olmayan bir kanundur dedi. Basın Kanununun basın hürdür ve haber kaynağının gizliliğine yönelik hükümlerine atıfta bulunan İpekçi, ancak gazetecilerin bu haklarını kullanarak elde ettikleri bilgi ve belgelerin, kendilerine bizzat suç işlediklerinin kanıtı olarak kullanıldığını söyledi.
GAZETECİLERE YAZMA, ELEŞTİRME BASKISI
Gazeteciler hakkında verilen cezaların 5 yıl ertelenmesiyle de yazma, konuşma, eleştirme, yorum yapma denildiğini; bu hükümlerin gazetecilerin tepesinde Demoklesin kılıcı gibi durduğunu kaydeden İpekçi, Türkiyenin, görevini iyi yaptığı için gazetecileri cezalandıran bir ülke haline dönüştüğünü ifade etti.
İfade ve basın özgürlüğünün gazeteciler için özel bir özgürlük olmadığını, demokrasinin gelişimi için zorunlu olduğunu vurgulayan İpekçi, Asıl olan, halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkı ile iletişim özgürlüğüdür dedi.
BÖLGEDE GAZETECİLİK ZOR
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çalışan gazetecilerin, bölgenin zorluklarından kaynaklanan sorunlar yaşadıklarını da belirten İpekçi, Bu bölgede çalışan meslektaşlarımızın zorluklarını paylaşmak ve onlarla dayanışma içinde olmak, bütün gazeteciler için aynı zamanda etik bir zorunluluktur dedi. Bölgede yayımlanan birçok gazete ve dergi hakkında toplatma, kapatma kararları verildiğini, dayanağının da Basın Kanununda değil Anayasada yer aldığını aktaran İpekçi, bu nedenle basın özgürlüğü önündeki engellerin başında anayasanın geldiğinin altını çizdi.
ANAYASA, TCK, TMK ENGELLERLE DOLU
Başta Anayasa, TCK, Terörle Mücadele Kanunu olmak üzere, ilgili mevzuattaki tüm kısıtlamaların kaldırılması, temel hak ve özgürlüklerin omurgası olan ifade özgürlüğünün her koşulda, tüm yasalar ve idari düzenlemeler için temel ilke kabul edilmesini isteyen İpekçi, Temel hak ve özgürlükler mutlak ve kutsal kabul edilmelidir dedi.
Gazetecilere yönelik baskı, fiziki saldırı ve tehditlerin giderek artmasının, 2009da bir gazetecinin öldürülmesinin, gazeteciliğin etrafını saran korku ortamının gelecekte daha da kötüleşeceğine dair endişelerini artırdığını kaydeden İpekçi, Bu tür baskılar ile açılan dava ve soruşturmaların, özellikle eleştirel ve bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşları ve basın mensupları üzerinde yoğunlaşması, siyasi önyargılarla hareket edildiğinin açık bir göstergesidir dedi.
Öncelikle cezaevlerindeki tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz diyen İpekçi, yasalarda köklü değişiklikler yapmak üzere hükümeti ve parlamentoyu da göreve çağırdı.
(Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et