04 Eylül 2010 00:00

Bu sergide fikirler suça dönüşüyor

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, içinde var olduğu topluma muhalefet eden, ifade özgürlüğünün sınırlarını araştıran sanatçıların eserlerinin bir araya getirildiği bir sergi kapılarını açtı: “Fikirler Suça Dönüşünce!” ...

Paylaş

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, içinde var olduğu topluma muhalefet eden, ifade özgürlüğünün sınırlarını araştıran sanatçıların eserlerinin bir araya getirildiği bir sergi kapılarını açtı: “Fikirler Suça Dönüşünce!”
Tophane Tütün Deposu’nda 10 Ekim’e kadar açık kalacak ve küratörlüğünü Halil Altındere’nin yaptığı sergi, farklı kuşaklardan Türkiyeli 48 sanatçının yaklaşık 100 eserlerinden oluşuyor.
Altındere, sergiye “Fikirler Suça Dönüşünce” ismini bağımsız küratörlüğün öncülerinden Harald Szeeman’ın 1969 yılındaki “Tavırlar Biçime Dönüşünce” sergisinin başlığından esinlenerek vermiş.
Sergiye polis kalkanlarından yapılmış bir kapıdan giriliyor. İki parçaya bölünmüş serginin bir tarafında kişisel deneyimlerin sergilendiği otobiyografik çalışmalar yer alıyor; güncel sanatın hangi simgesel ekonomiler ve iktidar biçimleri içinde etkinleştiğini kurcalayan öz-eleştiri görünür oluyor. Serginin diğer tarafında sisteme ve ifade özgürlüğüne ilişkin eleştirisini katı bir şekilde gösteren çalışmalar yer alıyor. Siyasi ortamın belleği tutuluyor; militarizm, iktidar, hiyerarşi, milliyetçilik, sınır ve toplumsal cinsiyet politikalarının eleştirisi yapılıyor.
Serginin Katalog Yazarı, aynı zamanda Sanatçılarından Şener Özmen, açılışta sergiyi şu cümleyle özetliyor: “Halil Altındere eski ve yeni kuşak sanatçıları bir araya getirerek zaten ‘Fikirlerin nasıl suça dönüşebileceğini’ gösterdi. Kendisi de bu sergiyle bir suç işlemiş oldu.”
REFERANDUMA BİR DE BÖYLE BAKIN
Serginin bir bölümü, referanduma ayrılmış. “Ananadayasa”, “Babanadayasa”, “Otomatikyasa”, “Sanadayasa”, “Banadayasa”, “Efendiyasa”, “Plastikyasa”, “Ağıryasa” afişlerinin asılı olduğu duvara ziyaretçiler üzerlerinde “TSE”, “Yeter”, “Tercih”, “Yok” kelimelerinin yazılı olduğu mühürleri basabiliyor. Bölümün girişinde şu açıklama yer alıyor:
“Sınırlı alanda 10 adet kaşe ile elverdiği kadar cümle kurulabilir, duvarlara basılabilir. Bu oda Türk Sanatlar Enstitüsü tarafından onaylanmıştır.”
Küratör Halil Altındere, 2002’de “Kötüyüm ve Gurur Duyuyorum”; 2003’te “Seni Öldüreceğim İçin Çok Üzgünüm”, 2005’te “Serbest Vuruş”, 2007’te “Gerçekçi Ol, İmkansızı İste” sergilerinin küratörlüğünü yapmıştı.
Sergide eserleri yer alan sanatçılar şöyle:
Gülçin Aksoy, Nevin Aladağ, Hüseyin Alptekin, Anti-pop, Burak Arıkan, Caner Aslan, Volkan Aslan, Atılkunst, Vahap Avşar, Tufan Baltalar, Ramazan Bayrakoğlu, Bashir Borlakov, Canan, Aslı Çavuşoğlu, Burak Delier, Mehmet Dere, Ersan Deveci, Nâzım Hikmet Dikbaş, Elçin Ekinci, Gökçe Erhan, İnci Furni, Murat Gök, Deniz Gül, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Nilbar Güreş, Altan Gürman, Hakan Gürsoytrak, Hazavuzu, İç Mihrak, Gözde İlkin, Berat Işık, Gülsün Karamustafa, Ali Kazma, Levent Kunt, Can Kurucu, Ali Miharbi, Ahmet Öğüt, Suat Öğüt, Serkan Özkaya, Şener Özmen, İz Öztat, Nejat Satı, Erinç Seymen, Cengiz Tekin, İrem Tok, Nasan Tur, Nalan Yırtmaç. (BİA)
Selin Altunkaynak
ÖNCEKİ HABER

Su, toprak, yaşam bizim, isyan hepimizin

SONRAKİ HABER

İHA mitingdeki ‘hayır’ın yönünü saptırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...